Skocz do zawartości
IGNORED

Połączenie mostkowe wzm.samochodowego

Saint123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie, które mi sie narodziło przy montażu wzm. u kumpla w aucie. Mianowicie mam wzm. który może pracować w mostku pomiędzy zaciskami 4. + prawego i 1. - lewego. troche mnie to ciekawi bo nie ma żadnego przełącznika pomiędzy trybem stereo, a brigdet. Chyba nie jest możliwe uzyskanie większej mocy z takiego połączenia? Chyba,że zastosuje zwarcie zacisków 3. - prawego z 2. + lewego. Narazie nie próbowałem bo obawiam się że jak sie myle pójdzie z dymkiem wzm ;) Wtedy powinien wystąpić przepływ przez wszystkie końcówki i podwoi się napięcie czyli w rezultacie i moc. Czy moje założenie jest słuszne? w różowym kółku zaznaczyłem zwarcie tych 2 końcówek. Czy mam racje czy jestem w błędzie? Proszę o opinnie. Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tamten rysunek pokazuje 2 kanały już zmostkowane i do niej mam duuuże wątpliwości, ale co do tego podłączenia chyba będzie w 99% prawidłowe co nie? Oto drugi rys. Jak tylko namówie kumpla do małego wglądu do wzm. (czyli czy pozwoli mi go otworzyć) wtedy stwierdze czy jest on zmostkowany czy ma pojedyńcze końcówki. Pozdroofki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam!

Podłącz tak jak jest opisane na wzmacniaczu. W rozwiązaniu, o którym mowa odwrócono fazę sygnału jednego kanału. Podczas pracy nie w mostku jeden z głośników podłączony jest niejako "+ na -" co w połączeniu z odwróconą fazą we wzmacniaczu zapewnia poprawne zasilanie głośników. Ideę przedstawia załączony rysunek. Podczas pracy w mostku (tak jak na rysunku) sygnał należy podać na obydwa kanały.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do PrzemekElektro: Na schemacie nie ma błędu. Wydaje mi się, że nie zrozumiałeś zasady działania takiego rozwiązania. Przeanalizuj proszę jeszcze raz schemat.

Podłączenie, o którym piszesz (L+ i P+) dotyczy wzmacniacza z przełącznikiem BRIDGE, a omawiany tu sprzęt, zgodnie z tym co zaznaczył autor tematu, nie ma takiego przełącznika.

Pozdrawiam

Zrozumiałem, ale jak dodatni zacisk może być podłączony do masy? (lewy kanał)

Poprawiłem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No więc zrobiłem 2fotki przód i tył i wygląda ten wzm tak. Jest nisko-budżetowy ale ma nawet niezłą moc 4x50W przy 4omach , 75przy 2omach i na mostku 120 przy 4omach. Ale jakoś różnicy nie ma między jednym kanałem, a połączeniem przez instrukcje na mostek (połączenie głośnika do tych zaznaczonych na czerwono zacisków) NIE MA PRZEŁĄCZNIKA "BRIGDET" i wydaje mi sie że powinno się samemu "na żywca" zmostkować zaznaczone na niebiesko zaciski. Pisze,że jest ochrona przeciw zwarciowa ale nie ufam takim wynalazkom i narazie wole nie próbować. Jakieś pomysły? :D Pozdrawiam

aha ten przełącznik low/high włącza/wyłącza filtr dolno-przepustowy.

Ukryta Zawartość

post-9616-100009601 1170280574_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do PrzemekElektro:

Prośba - nie poprawiaj czyjegoś schematu, jeśli jest dobry. Nadal nie rozumiesz o co chodzi. Jak myślisz po co ten inwerter w lewym kanale? Jak odwrócisz fazę sygnału i podłączysz głośnik plusem do masy a drugi głośnik w drugim kanale będzie podłączony minusem do masy i we wzmacniaczu nie będzie inwertera to oba głośniki będą grały w fazie ZGADZA SIĘ?

Do Saint123:

Nie zwieraj wyprowadzeń wzmacniacza. Podłącz tak jak podaje instrukcja. Aby sprawdzić czy wzmacniacz rzeczywiście przewidziano do mostkowania wedle podanego sposobu, sprawdź miernikiem czy złącza L+ R- są ze sobą połączone w środku wzmacniacza. Powinno też być przejście do masy gniazd wejściowych.

Wzmacniacz o takim nietypowym sposobie mostkowania widziałem raz - kiedyś klient przyniósł jakiegoś boschmanna bodajże, też bez przełącznika bridge, a z możliwością pracy w mostku.

PS. chyba sie spieszyli z opisami na obudowie do tego Twojego wzmacniacza, bo zamiast speaker jest spraker

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.