Skocz do zawartości
IGNORED

Dzięki za pomoc - JBL E90 vs Tannoy F 4

Pokles

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

odebrałem właśnie Tannoy Fusion 4 po długich odsłuchach w domu i różniastych sklepach. Porównywałem z różnymi głośnikami. Pytałem sie również Was na forum o radę :)

Ostatecznie, odstrzeliłem m.in Dali 5005( coś nie tak z górą), Kef iq5 (za słabiutkie), Avance Dana503.

Istotnie jest to, że odsłuch odbywa sie w pomieszczeniu o pow. 45m2 z duzą pustką powietrzną nad głową - aż do jętek, czyli krótko mówiąc salon ma prawie 6m wysokości.

Na koniec na ringu ostały się Fusiony4 i JBL e90. Czytałem uważnie wątki Norwidos'a, Elfana, McGyvera i wielu innych zacnych bywalców tego forum na temat w/w dwóch par.

Oto do jakich konkluzji doszedłem po konfrontacji Waszych opini z rzeczywistością (odsłuch w domu):

Otóż, że z zresztą jak sami podkreślaliście wielokrotnie, nie ma jak własne ucho, subiektywne upodobania muzyczne, "osobiste" pomieszcenie odsłuchowe i jeszcze wiele, wiele innych czynników indywidualnych.

McGayver( którego bardzo cenię - zresztą jak każdy) twierdził, iż Tannoy Fusion3 jest dużo lepszy od Fusion4 - ja porównywałem obydwa modele i musze przyznać, ze fusion 3 wypadł przy 4-ce dość blado. Grał oczywiście bardzo poprawnie (szczególnie za tą cenę) ale było wg mnie zdecydowanie za słaby - 87dB a 91dB zrobiło tu różnicę.

JBL E90 którego posiada i poleca Norwidos grał ok. Ale jak dla mnie ujawnił sporo problemów w basie i no i był jak dla mnie zbytnio agresywny. No i czasem zadudnił nieprzyjemnie.

Tanszy o jakieś 600-700 pln Fusion 4 w moim układzie wypadł po prostu najlepiej. Jest wg mnie kolumną o charakterystyce miękkiej, spokojniejszej od jbl'a z dobrym niskim basem. Taka kolumna w połączeniu z amplitunerem, który posiadam (ONKYO TX-SR702) a który charakteryzuje się brzmieniem rozjaśnionym, szczegółowym z delikatną ostrością, cofniętym środkiem pasma oraz stosunkowo twardym delikatnym basie zagwarantował brzmienie spójne, pełne i najważniejsze niemęczące.

Wszystko to po prostu potwierdza jedynie w/w fakt iż należy słuchać samemu, zasięgać oczywiście porad fachowców na forach, ale nade wszystko zdać się na swój własny zmysł słuchu.

Jeszcze raz dzięki wielkie wszystkim za pomoc w wyborze głośników.

Pozdrawiam

Niech Twój wpis będzie alfabetem dla osób którzy są w trakcie poszukiwania kolumn!!!

Jestem bardzo zadowolony że wybrałeś dokładnie to co daje Ci przyjemność i ciesze się z Tobą:)!!!!

Takie wątki jak ten niech będą dowodem na to że nikt nie zastąpi naszych własnych i osobistych zdolności percepcyjno-estetycznych:))

To że sam wybrałeś te kolumny sprawi/a Ci wiele większą frajdę niż gdyby ktoś z nas Cię do tego skłonił bo te same kolumny za jakiś czas mógłbyś podejrzewać o to że nie grają najlepiej z tych na które było Cie stać bo żyłbyś w złudnym przekonaniu że te których nie słuchałeś to niewiadomo co...a tak kiedy miałeś pogląd nikt nie jest w stanie zamieszać Ci w głowie! I oby tak dalej!

W tej cenie nie ma kolumn idealnych więc każdy z nas jest zmuszony iść na jakieś kompromisy...do tego kwestia dopasowanie do posiadanej elektroniki...

Wg mnie połączenie Tannoya z amplitunerem Onkyo 702 ( fajnie że masz aż tak wysoki model bo takie Onkyo to już naprawdę gra) jest wyjątkowo udane:)

Znam dobrze zarówno kolumny Tannoy jak i amplitunery Onkyo i powiem Ci że sam też nie miałbym nic przeciw żeby na takim sprzęcie grać...do tego Tannoyki są ładniejsze i sporo tańsze...( u mnie tylko zdecydowało to że słucham nieprzyzwoicie głośno) ale dźwięk Tannoyków jest bardziej audiofilski i problemów z dynamiką też raczej nie ma więc tylko SŁUCHAĆ i SŁUCHAĆ:))))

POZDRAWIAM!!!

powinienem napisać na początku poprzedniego wpisu:

Niech Twój wpis będzie alfabetem dla osób które!!!!! a nie którzy:(((

Głupio mi za moje błędy...

Poprawiajcie moją pisownie bezlitośnie bo muszę dbać o to jak piszę!!!!

• 3 miesiące później...

Norwidos - widzę w opisie że masz M5 - to dokładnie tak jak ja. Mam do Ciebie pytanie: z tego co zrozumiałem to miałeś wcześniej JBL E90 - napisz mi jak sie mają wg Ciebie JBL do Tannoya?

Chodzi mi o taką kwestię - M5 nawet nie zamierzam się pozbywać, bo do stereo nadają się idealnie, tylko zastanawiam się czy mieć do stereo M5 a skompletować osobno kino, oparte na JBL E90, czy skompletować reszte kina opierając się na moich Tannoyach i przełączać je wedle potrzeby a to na stereo a to na kino? Czy po dokupieniu jakiegoś suba bas w JBL stanie sie normalny? i jak JBLe zachowują sie w filmach?

Witaj Iceman!

Więc tak. Miałem już w domu 2 pary JBL E90 ale to długa historia która się sprowadza do tego że najpierw były czarne a potem się zachciało kolumn bukowych bo czerń mnie przytłaczała:( Kolumny Tannoy M5 znam od dawna i miałem je w domostwie już 3 razy (rozstania i powroty) za każdym razem inny kolor i mam co do nich wyjątkowo zmienne uczucia co widać w dziale opinie w którym to dałem im 2 prawie przeciwstawne opisy-teraz bym mógł napisać już całkiem wyważoną bo myślę że do tego dojrzałem ale jeszcze trochę poczekam:) Wracając do rzeczy to wtedy gdy miałem czarne ( pierwsze JBL-e) grały na Denonie AVR 3802 i byłem zadowolony tylko przez chwilę tzn. przez pierwsze tygodnie odsłuchów bo kolumienki sukcesywnie się rozgrzewały oferując z każdą godziną lepsze brzmienie ale tylko do momentu aż całkiem się wygrzały i osiągnęły kres który został określony przez nieszczęsnego Denona AVR 3802...chodzi o to że był on najsłabszym ogniwem i dłuższe słuchanie było wkurzające bo grało to ostro i wybitnie sucho, niezależnie czy kino czy stereo tzn. nawet nie tak klinicznie jak B&W tylko trochę tępo i bas był pudełkowaty, uderzenia nie były takie jakich doznałem słuchając w sklepie audio podłączonych do H/K. No nic...pomęczyłem się trochę ale zacząłem kombinować co by tu zmienić....i pomyślałem sobie że wycofam sie z JBL-i a tym bardziej czarnych i sprzedałem te czarne trumny. Chciałem kupić jasne-bukowe Tannoye ( myślałem nawet o M4 bo nie liczyłem że dostanę gdzieś M5), szukałem, szukałem i nie znalazłem:( Prawie w tym samym czasie przypałętały się na allegro amplitunery Onkyo TX-ds 656 i 696 więc kupiłem obydwa z myślą że jeden dam ojcu w prezencie ( chyba coś o tym wiesz bo to od Ciebie chciałem kupić Y592 i w końcu zrezygnowałem bo nie miała dekoderów) a drugim się pobawię i jak będzie niepasował to sprzedam...no tak...miałem więc do wyboru 3 amplitunery więc super ale brakowało mi kolumn....mój ojciec ma w salonie Tannoy M5 wiśniowe(jest im wierny jak ojczyźnie:) więc żeby sprawdzić jak grają te amplitunery pożyczyłem od niego kolumny i co się okazało?? Dźwięk z połączenia Onkyo ( jedno i drugie) z Tannoyem okazał się strzałem w dziesiątkę, tzn. grało to super miodzio. Zarówno w stereo jak i w KD...wiedziałem już że amplitunery są OK ale nie znowu nie było na czym grać bo Tannoye M5 zabrał papa wraz z Onkyo 656. Zacząłem polowanie na Tannoye w kolorze jasny buk bo miałem gwarancję że to zagra...po około 2 tygodniach straciłem nadzieję na nabycie takich okazów więc pomyślałem że muszę kupić cokolwiek bo nie mogę żyć bez słuchania i doszedłem do wniosku że chyba te JBL E90 nie były takie złe tylko amplituner i ich kolor mi się nie podobał więc kupiłem drugą parę E90 tym razem w buku:) Co się okazało? Ano tyle że Onkyo jest co prawda lepsze od Denona ale mimo to połączenie Onkyo i JBL-i też nie było tym co usłyszałem z Tannoyami bo bas był niewiele głębszy niż ten z Denonem a wysokie nadal deko za ostre i dźwięk ogólnie męczący...mit Tannoya zaczął się potęgować kiedy nagle pojawiły się na allegro Tannoy M5 w kolorze jasny buk i z miejsca je kupiłem. Dokupiłem momentalnie centra i radość była nieziemska bo system wreszcie grał jak trzeba. Pierwsze co zrobiłem to podjąłem decyzję o sprzedaży JBL-i-stały się niepotrzebne więc co mają się kurzyć-zamiar zrealizowałem chociaż jeszcze przed sprzedażą dokonałem kilka odsłuchów łeb w łeb Tannoy/JBL zarówna na amplitunerze Onkyo oraz na wzmaku stereo za 250zł czyli na Pionku 202.Z ONKYO wygrywały Tannoye natomiast na starym wzmaku Pioneera A202 JBL-ki pokazały klasę i miałem wątpliwości co do sprzedaży ale ostatecznie sie ich pozbyłem ( jakby 2 raz:) System Tannoy i Onkyo sprawdził się na dłuższą metę głównie w systemie KD natomiast w stereo było fajnie ale tylko jak na amplituner KD, natomiast w konfrontacji z prawdziwymi wzmakami sporo ustępował więc moje szczęście nie mogło potrwać zbyt długo :) i podjąłem decyzję o sprzedaży Onkyo bo miałem chętnego natomiast co zrobić potem postanowiłem pomyśleć potem gdyż więcej czasu słucham muzyki niż oglądam filmy i przejściowo podłączyłem Tannoy M5 z Pioneerem A202 i poczułem fascynację STEREO....dźwięk z tego duetu pomijając słabowitość wzmacniacza okazał się ponad-przeciętny więc wywnioskowałem że prawdopodobnie kolumny które miałem tj JBL E90 i Tannoy M5 to dobre skrzynki tylko miałem słabe piece i dlatego brzmienie było do bani....chyba się nie mylę bo E90 na Pioneerze grały też całkiem całkiem i kto wie czy nie lepiej bo to kwestia preferencji muzycznych gdyż na JBLach blues i rock to istny miodek dla uszu aż miło posłuchać, natomiast na Tannoyach jazz i tłuściejsza muzyka dawała równie zadowalający efekt brzmieniowy. Gdybym miał porównać bezwzględnie to Tannoy M5 mają bas głębszy, spokojniejszą górę pasma ale o mniejszej szczegółowości i lekko schowany środek, natomiast JBL E90 grają dynamiczniej, szybciej, z większym impetem i wykopem, jednak bas jest krótko prowadzony i nie czuć prawdziwego zejścia basu co w M5 można nawet poczuć jako podmuch. Można stwierdzić że do KD sensu stricto Tannoye dają bardziej kinowy charakter brzmienia i do KD to raczej je bym rekomendował. Co innego słuchanie/oglądanie koncertów rockowych..tutaj bezapelacyjnie wygrywają JBL-e pod jednym wszakoż warunkiem musisz mieć bardzo wydajny piec bo nie ma sensu napędzać ich byle amplitunerkiem chyba że chodzi o H/K a to już inna sprawa:) Co do pytania o współpracę z subwooferem to jeśli chodzi o JBL rzeczywiście daje to poprawę czyli wypełnia ich dolne rejestry ale zastanów się czy warto bo powstają nowe problemy. Nie licz że byle subwoofer zagra z nimi poprawnie bo musi po pierwsze wyrobić z natężeniem gdyż E90 dają strasznego czadu i sub poniżej 30cm i mniej niż 100W nawet nie będzie słyszalny a po drugie musi grać bardzo kontrolowanym basem bo E90 mają jak mówiłem szybki bas i zestawienie ich z typowym mruczkiem o ciągnącej się naturze nie da poczucia synergii. Bas który spełnia te kryteria kosztuje prawie tyle ile one same więc wydaje mi się że lepiej wtedy kupić inne kolumny, chyba że i tak kupisz suba a wtedy to już inna sprawa:)

Nieźle zamotany ten mój wpis bo długi jak Wołga:) ale na sam koniec zdradzę co było potem:)))) więc w sobotni wieczór sprawiłem sobie małą zabawkę w postaci amplitunera który tu na forum cieszy się rewelacyjną opinią tj H/K AVR 235...też się dziwie po co go kupiłem ale czasem tak jest że człowiek robi coś tak bo tak:) Cały czas mam podłączoną instalację 7.2 więc sporo głośników nie miało co ze sobą począć a nie będę wszystkiego wyprzedawał więc pomyślałem sobie że ostatni raz zrobię próbę łącząć w 1 urządzeniu KD i STEREO. Przyznam że liczyłem na bardzo dużo bo na naszym forum tyle było opisów urzytkowników Harmanów że aż mnie ciekawość zżarła no i kupiłem:) Podłączenie H/K AVR 235 z Tannoy M5 i MC okazało się największym nieporozuminiem w życiu...tego nikomu nie polecam i nie życzę..nie wiem w czym jest rzecz ale to zestawienie dało dźwięk dużo gorszy niż opluwany przeze mnie Denon + JBL...i po co było kombinować?? A no z ciekawości:) Najśmieszniejsze jest to że ja nadal uważam że Tannoy M5 to dobre kolumny a H/K avr 235 to znakomity amplituner tylko pod jednym warunkiem: że NIE GRAJĄ RAZEM!!!!! Tannoye z ONKYO i PIONEEREM REWELACJA natomiast JBL chyba tylko z amplitunerami H/K ja nie wiem jak oni ( w sensie Harman Industries) to zrobili ale przyadkiem tylko połączenie H/K i JBL-a daje 100% efekt. Te urządzenia tak się pięknie równoważą że trzeba uważać na zestawienia z innymi markami bo Harman w sklepie słuchany z JBL E90 powalał na kolana natomiast ten sam Harman u mnie w domu z Tannoyem to żenada i jeden jazgot. Oczywiście nie jest tak że się nie da słuchać ale dobrze wiem co potrafią M5 i uszom nie wierzę jak zostają okaleczane:( Jak widać mam niezły galimatias a konkluzja jest taka że albo zostawię H/K i dokupię JBL albo się z nim pożegnam i dokupię coś pod Tannoye. Mam już nowy obiekt zainteresowania tym, razem chcę spróbować M5 w połączeniu ze wzmakiem Denon PMA 1500AE....Jak to nie wypali zawsze można zmienić jeszcze kolumny na inne...

Iceman, przynajmniej masz co czytać:)

Konkludująć...w KD nie poczujesz poprawy w stosunku do Tannoyków a nawet może być gorzej, tzn. dźwięk będzie ostrzejszy i płytszy. Pamiętaj że kluczową rolę odegra jednak piec który ma to napędzać i do JBL-i lepiej żeby był to Harman!!!!! Tannoye mogą jednak wykazać 1 dużą słabość...tzn. jeśli słuchasz nieprzyzwoicie głośno to w tej kategorii polegną z JBL-ami bo z nimi to raczej wszystkie marki odpadają...:) JEszcze jedna sprawa w JBL-ach nawet na H/K środek pasma jest dosyć krzykliwy i jeśli jesteś przyzwyczajony do spokojnego środka w Tannoyach to możesz być zdegustowany ich natarczywością ale to też kwestia nagrania i pieca!!!!

Ogólnie bardziej uniwersalne są M5...i łatwiej/taniej je napędzić-pamiętaj o tym!

Pozdrawiam

Ufff, przebrnąłem przez caly wpis :D i bardzo Ci dziekuję.

Do JBLi mam pewną słabość - mianowicie cholernie mi się podobają wizualnie - nie ma takich drugich kolumn (w rozsądnej granicy cenowej) które by mi się równie podobały. Gdyby nie ten dziwny bas to bym się nie zastanawiał. ALe tłumaczę sobie tak, że są dni kiedy ma się ochotę na kolumny spokojniejsze (M5) i są dni w sam raz dla kolumn ostrzejszych (JBL). Sam zresztą już nie wiem. Musze chyba posiedzieć w sklepie i nasłuchać się JBLi i dopiero coś postanowić. Ale nawet jeśli kupię JBLe to pozostaje dylemat - ktore do kina a które do stereo? Ciezka sprawa. Najlepiej sobie odpuścić na jakiś czas - będzie poźniej świerze myślenie, bo jak sie czlowiek napali na coś, to myślli irracjonalnie.

iceman

Dobrze Cię rozumiem, mnie też się podoba ich wygląd.

Pomyśl jeszcze o rozwiązaniu takim jak JBL E100. Ja prawdopodobnie kupię niedługo te kolumny więc jak byś był w Wawie to możesz wpaść i sobie posłuchasz, jeśli do tego czasu ich nie kupisz. Dlaczego akurat E100? Bo mają inny charakter basu, tzn. nie jest on już taki płytki, nadal jest bardzo twardy ale schodzi nisko niczym subwoofer. W końcu siedzą tam 2 basowce 25cm:))) Pojęcia nie mam czy żeby je pociągnąć trzeba elektrowni ale chyba nie koniecznie bo większe kolumny mają na ogół lepszą efektywność napięciową więc jest szansa że nie będą zbyt trudnym obciążeniem nawet dla dobrego amplitunera. Bas kinowy w E100 osiągniesz bez subwoofera natomiast z E90 będzie gorzej. Najgorzej byłoby z E80 które to są wybitnie estradowymi kolumnami, gdyż łoją mocno średnim basem a na dole tam wiele nie ma:(

I tak zdecydujesz słuchając osobiście ale pamiętaj zabrać swój piecyk na odsłuch żeby nie było tak jak u mnie gdzie na każdym ampli/wzmaku każda kolumna się inaczej zachowywała i tak do końca to nie zostały one przeze mnie docenione-1 i 2 gie:(

Dobrze jest mieć 2 zestawy kolumn tak dla odmiany...ja mam obecnie jeszcze Mirage FRX 5 i te kolumny uważam za WYBITNIE UDANE, tu nie ma 2 zdań. One na wszystkim grają REWELACYJNIE. Są nieduże ale ich bas deklasuje Tannoy M5 a do tego mają bardzo kinowy charakter i w pokoju do 20m2 nie ma po co kupować suba!!!

Te Mirage jak nacene sa neizłe,widziałem ostatnio cały komplet 5.1 za 1000zł i jesli tak same fronty kupic za te powiedzmy 400-450zł to w tej cenie dosc dobre kolumny.Oczywscie chodzi o nowe.....

elfan

jak zawsze umiesz być konstruktywny:DDD

Tak sprzedaję je.

Po pierwsze to grają REWELACYJNIE i wg mnie są bardzo uniwersalne a po drugie to nic ci do tego ile za nie będę chciał. Mogę tylko napisać że mam chętnych na 2 razy tyle co podałeś oraz że nowe kosztują 2100zł albo uszkodzone z wyprzedaży za 1300zł...proszę wybierać:DDD

Jestem pewien że nie słuchałeś tych kolumn i piszesz tak bo ty wszędzie wciskasz swój nos...

A tak wogóle to co robisz na zakładce KD?????:DDDD

żeby sprawdzić coś napisał podam ceny nowych klocków Mirage:

FRX 5 -2140zł po obniżce z 2400zł

FRX 1- 1240zł

FRX-S 8 1400zł

FRX-C 1100zł

nadal uważasz że FRX-5 za 400-500zł to warto kupić??? Ja też tak myślę tylko że kto ci za tyle sprzeda:DDDD

noto szukasz niezłych frajerów i widac jest z Ciebie dobry handlarzyk;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a ja widziałem jeden jeszcze komplecik w euro RTV AGD:).Poza tym jesli kosztuja 2000zł w maxaudio to nic nie znaczy,widac nie za dobre sa skoro sa takie wyprzedaze;).Oczywiscie nie za dobre w stosunku do kwoty 2000zł.I dlatego cały zestaw z subem jest za 990zł nawet;).A co do wypowiadania sie w tej zakładce,to zobacz w " o mnie" mam tez KD wiec chyba mi wolno:).Wtraciłem sie bo ostatnio za bardzo szalejesz w ogłoszeniach,i przeniosłes sie na forum....Pamietam ze do niedawna Ty tez nie lubiałes jak ktos na forum cos podstepnie doradzał i potem sprzedawał;)Wiec chyba mnie rozumiesz.Jestes spoko gosc,z tym ze za bardzo nie szalej;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Słuchałem E100 i są jak dla mnie męczące - one mi bardziej przypominają brzmienie moich estradówek niż E80. Te głośniki 25 cm robią swoje, ale wytwarzają naprawdę duże ciśnienie akustyczne i są przez to bardzo męczące, nawet przy niezbyt głośnym słuchaniu. No chyba że do jakiegoś ogromnego pokoju - to może jeszcze by pasowały, ale do siebie do domu to raczej bym ich nie wstawił.

Elfan

Siedzi w tobie taka emanacja polskośći. Nawet nie wiesz jak bardzo mnie krzywdzisz a zwłaszcza mój wizerunek. Aż mi się nie chce wierzyć że jest w tobie tyle czarnych emocji i zawiści do innych...ja w Ciebie wierzę i pozostanę we franciszkańskim nastawieniu że wszyscy ludzie są z zasady dobrzy...chętnie poszedłbym z Tobą na piwo żeby się przekonać jaki ty na prawdę jesteś...wierzę w to że miewasz jak każdy gorsze dni i czasem ci się żółć przeleje ale poza tym to nie warto cię skreślać ( a byłem bliski ignora:)...za dużo bym stracił:) możesz mi nie wierzyć ale gdy człowiek się odpowiednio nastroi to i takiego elfana co ma gorszy dzień przyjmuje bez zbędnych emocji.....pod jednym wszakoż warunkiem że ten elfan nie będzie sobie pozwalał zbytnio na podstawowych wartościach którymi człowiek się kieruje bo są rzeczy za które....!!!!! pozostanę we franciszkańskim nastawieniu:))

Masz coś do dodania w temacie który poruszył iceman bo chyba celem tego forum jest właśnie pomaganie kolegom/koleżankom:)) tak przy okazji to chciałbym wszystkim paniom na forum złożyć życzenia z okazji Międzynarodowego dnia KOBIET:))!!

to prawda że za przemycanie komercji we wpisach lałem pasem po łapach, ale ja napisałem o tych Mirage FRX 5 całkiem szczerze!!!!!! OK poprawność polityczna przede wszystkim ale jeszcze raz powtarzam że są SUPER fajne w cenie do 1.5kzł:))) Jeśli ten temat aż tak Cię interesuje to może mi pomożesz??? TAK!!! Najchętniej bym ich nie sprzedawał tylko znajdź mi do nich centra FRX-C za rozsądne pieniądze czyli za mniej niż 1100zł na maxaudio.pl Jeśli znajdziesz ( a mówisz że widziałeś w EURO RTV to wyślę Ci kasę + 50zł za fatygę, opłacę przesyłkę) i wycofam ogłosznia sprzedaży bo tylko dlatego je sprzedaję że nie mam do nich centra:)) Więc jeśli to prawda co pisałeś to mogę kupić albo samego centra albo cały zestaw:))

Pozdrawiam kolegę z KRAKOWA!!!

niepotrzebnie bawisz się w dedektywa:))) zająłbyś się może wolontariatem??:))

P.S. Co do hulania (jak to nazwałeś) w dziale ogłoszenia to zauważyłem że twoje standy i marmury są ciągle u góry od kilku miesięcy....w wielu wątkach masz krypto ( czasem nawet nie krypto) ich reklamę więc wyluzuj:)

CO myślicie o tym, żeby do M5 dokupić na tył drugie M5 albo M4? Stały by wszystkie na kolcach i nie trzeba by się było bawić ze stendami, a i grałyby jakoś zrównoważenie chyba.

W sprawie E100 to może właśnie ja posłucham kolegi:)))

Co do koncepcji 2 razy M5 to byłaby całkiem niezła ale tylko gdyby:

pomieszczenie dawało możliwość rozlokowania ich w sposób swobodny, tj nie w rogach ani nie przy ścianach, tylko tak jak fronty, żeby miały powietrze...

amplituner miał wystarczającą moc żeby napędzić tyle wooferów

nagrania i źródło były najlepiej SACD, bo ścieżki dźwiękowe są nagrywane w taki sposób że kanały tylne rzadko mają kiedy się wykazać pełnym pasmem...

Do tego kolumny tylne lepiej jak są ciut wyżej tj. nawet 60cm nad uchem...

Wg mnie nie ma to większego sensu, chyba że miałbyś ochotę na słuchanie muzyki w 5 kanałach to już robi się ciekawiej:))

Amplituner musiałby jednak mieć komplet dekoderów ale co ważniejsze gigantyczny zasilacz żeby to wszystko sprawnie rozruszać ( najlepiej podłączyć końcówki mocy do Pre-out o ile ampli posiada)...

Zyskasz jednak to co pisałeś że dźwięk będzie spójny i że nie trzeba standów...ale przy surroundach i tak najlepiej się sprawdzają głośniki mocowane do ściany więc to też nie jest problem...kupujesz kolumny Tannoy M1, M2 o do tego wyśięgniki do montażu i masz spójność. Mój ojciec ma Tannoy M5 z przodu a M2 z tyłu na standach i jest OK ale gdy były kideyś podwieszone inne, mniejsze kolumny to przestrzeń była lepsza...wszystko zależy co chesz osiągnąć...do kina nie ma sensu do muzyki i owszem warto M5 albo chociaż M2 na standach...

Pozdro

To możeterazcoś ode mnie. Jestem wielbicielem głębokiego basu. Posiadam fronty Beta50, które są niejako odpowiednikiem E100, tylko (moim zdaniem) grają mniej "natrętnie". Pomieszczenie w którym stoją ma ok 25m2 i filmy oglądane na tym sprzęcie dosłownie wgniatają w fotel. Polecam te kolumny wszystkim wielbicielom "mocnego dołu".

Ale jest to oczywiście tylko moja subiektywna ocena.

Pozdrawiam wszystkich:)

Norwidos

Średnie są pełne i wyraziste, natomiast jeśli chodzi o wysokie tony to nie ma zniekształceń w paśmie słyszalnym i , co najważniejsze dla mnie, nie są one sztucznie wyostrzone. Ale to chyba zaleta amplitunera. Co do H/K 235 to fakt...jest on trochę za słaby. Ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi, co się ma :).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.