Skocz do zawartości
IGNORED

Panowie opinie, opinie piszcie

Papamek

Rekomendowane odpowiedzi

Zaglądam do działu Opinie codziennie, a tam nowe wpisy pojawiają się co kilka dni. W wątkach przedstawiacie wyczerpujące i ciekawe opisy urządzeń. Proponuję częstsze użycie kombinacji klawiszy: Ctrl-C -> Ctrl-V :)

Czy sprawa działu Rekomendacje płytowe upadła, czy Lukar go tworzy?

https://www.audiostereo.pl/topic/2303-panowie-opinie-opinie-piszcie/

Mam właśnie dylemat. Po zmianie CD (wątek MARANTZ CD63mkII KI) widzę, że aby opisać obiektywnie jakiś klocek, trzeba by mieć referencyjne pozostałe klocki. Popatrz na ocenę jednego CD, kolumny przez różne osoby i ich konfigurację przy teście. Mi to daje do myślenia, pomijając kwestię słuchu, akustyki i nawet nastroju (co koledzy zaczynają zauważać).

Eee tam obiektywne oceny, według mnie żadne nie są obiektywne, bo każdemu co innego się podoba. Warto jednak w danym momencie opisu zaznaczyć, że taka cecha przypadła MI do gustu, ale niekoniecznie musi sie podobać innym. Jeżeli lubię szybki i czytelny bas to muszę napisać, że taki właśnie jest, a nie że jest wyśmienity och i ach! I cała filozofia. Sprzęt towarzyszący należy wypisać i wówczas czytelnicy będą mieli wyobrażenie o sposobie przeprowadzania odsłuchów. Zresztą kto testuje kolumny 1000-2000zł w towarzystwie Maków i Levinsonów?

A moją opinię o NADku 541i postaram się wkleić do opinii i usunąć starą.

Lukas -> Usuń proszę tą moją opinię jeśli możesz. Wkleję tam nową i obszerniejszą, a e-mail mi się w międzyczasie zmienił:-)

Pozdrawiam

A przypomina Ci się na przykład teścik listwy Fadela w HFiM? Zmiany udało się zauważyć dopiero po wyłączeniu jej z systemu. Tak samo bywa w przypadku recenzji klocków hi-endowych. Domyslam się, że mogło tak być na przykład z kolumnami Century Avance'a, bo kiedy ja ich słuchałem na Audio Show, to nikt nie klaskał, a prowadzący (nie pamiętam nazwiska) powiedział nawet "I can't see anybody smiling". Czasami po prostu bywa tak, że dźwięk jest tak dobry i naturalny, iż wydaje się nam oczywisty.

Zgadzam się. Ale my jesteśmy z naszym sprzętem (o mnie) na etapie, gdzie zmiana klocka niekoniecznie wszystko nam powie. Nasi koledzy z mocarnym sprzętem i pięknie grającym pewnie mają więcej do powiedzenia. Jozwa mi to niedawno uzmysłowił, a ich rady są poparte doświadczeniem i osłuchaniem.

To przecież forum internetowe i NASZE opinie, a nie pismo fachowe. To też jest forma nauki. Żeby opisać, trzeba umieć posłuchać, wyłowić cechy brzmienia, dobre i słabe punkty. Oczywiście, kto bardziej osłuchany i doświadczony, ten opisze to używając większej ilości porównań.

Józwa: The Audiophile Lord of the Highlands. Moim zdaniem brzmi całkiem nieźle.

Tylko pamiętaj, że przywódcy tamtejszych sekt - czy raczej klanów - kończyli zwykle bardzo nieciekawie ;-))))

Zgłaszam się na stanowisko Highland Clansman. Muszę tylko zakupić claymore - 20 owiec wystarczy?

A tak poważniej - piszczcie więcej opinii. Nasza strona (sekta :-) może się stać ośrodkiem ocen w krajowym www. Nie istnieje w polskiej sieci coś o takim dorobku tego rodzaju oraz tak o licznej ekipie. Jeżeli jakiś laik będzie szukał opinii na sieci to może je znaleźć właśnie u nas - sądzę że dzięki naszemu egalitaryzmowi opinii możemy być bardziej godni zaufania niż czasopisma.

Żeby tylko nie pojawił się kolejny doktorant z krellem w tv :-)

Panowie chciałem zapytać czy to jest opinia?Niech się pan koRnik nie obrazi

,ale troche gów....ana.

"nie starczy mi miejsca ani czasu

minusy trochę skrzeczą jak się kręci głową, ale to takie minimalne, że aż pomijalne

opinia To wszystko prawda co o nich piszą.

sprzęt używany od krócej niż 1 miesiąc

miejsce zakupu meloman.lublin.pl

cena 999

dlaczego wybrałem ten sprzęt? jw

przed zakupem porównywałem z z gównianymi słuchawkami

testowany zestaw NAD 541i "

• Redaktorzy

Sluchalem CD63KIS ladnych kilka lat temu, kiedy przymierzalem sie do zakupu tzw. budzetowego odtwarzacza CD. Ostatecznie nie bylo mnie na niego stac, i kupilem NADa 512.

• Redaktorzy

Wiedzialem ze tak bedzie... Roznica - inny dzwiek, chociaz w obu przypadkach dobry. NAD jest miekszy, jakby nieco ciezszy, ma taki relaksujacy dzwiek. Ogolnie dobry (zreszta dostawal kuppe roznych nagrod). Dlugo go sluchalem w wersji podstwaowej, dopiero kiedy raz nagle sie zorientowalem, ze moj owczesny system sklada sie z lampowca, kolumn AE109 o dosc wycofanej gorze, oraz z miekkiego CDka, uznalem ze cos trzeba zrobic. Wtedy pzreszedlem na kablke flatline (glosniki) i taniego siltecha (interkonekt), a potem dalem 512 do tuningu. Dostal diody zamiast ciagle przepalajacych sie lampek (to tak z kosmetyki), no i przede wszystkim nowe wzmacniazce operacyjne (na podstawkach). To byly jakies Texas Instruments, wowczas szczegolnie lubiane przez Qaudio. Poniewaz Qaudio nie lubi ciagnacych sie basow itd, dzwiek zrobil sie szybszy i bardziej szczegolowy. Sam z siebie dodalem potem jeszzce wytlumienia gornej pokrywy itp. gadzety. W miedzyczasie musialem jeszce wymenic transport, bo padl.

>> Józwa

Na naszym słynnym spotkaniu, Q-Audio zaproponował właśnie, że dokona upgrade'u mojego 991AE. Upgrade może być podstawowy (800zł) albo wypasiony (1200zł). Szczegółów oczywiście nie przytoczę, bo to nie moja działka, ale z tego co opowiadał to po tym ostatnim z oryginału zostanie tylko obudowa ;-)) Kusząca propozycja, aczkolwiek chętnie pogadałbym z ludźmi, którzy maja taki upgrade juz za sobą. Chodzi o to, czy faktycznie warto? Pamiętam, zastrzeżenia do LC Audio: dźwięk nie zmieniał się na lepsze, on się po prostu zmieniał na inny. Taki upgrade chyba nie ma sensu. Natomiast jeśli ma się poprawić przestrzenność, szczegółowość, prowadzenie basu itd., to czemu nie?

• Redaktorzy

No tak. Z drugiej strony, strach poprawiac dobra rzecz. Niech by zrobil odwracalnie - nie spodoba sie - wrocisz do poprzedniego ukladu. Ale obawiam sie ze w realnym swiecie takie kombinacje nie sa mozliwe...

-> gutten

Głos rozsądku - znasz: wpierw posłuchaj, co Darkowi wyszło i jak Ci się to podoba. Zobacz, czy gra to jakbyś sam chciał. Wtedy - jest nadzieja.

Może odsłuchaj gdzieś parę jego tuningów ?

Może niech sam Ci podpowie gdzie.

Może ma coś u siebie w domu ?

Pozdrawiam.

Z tego co pamiętam ma u siebie w domu starą Yamahę, którą kompletnie poprzerabiał i twierdzi, że nawet Ikemi sie do niej nie umywa. Cóż, ja zawsze podchodzę do takich opinii bardzo ostrożnie. Nie mam raczej szans posłuchać upgradowanego Rotela, bo ten model rzadko się przerabia. Co innego budżetowe Marantze. Po rozmowie z Darkiem zorientowałem sie, że priorytetem w dźwięku jest dla niego szybkość i precyzja i tu faktycznie można by wiele zrobić z 991AE. Tyko, że nie wiem, czy chcę go przerabiać na coś, co zagra jak Marantz CD17. Ja nazywam swój odtwarzacz "oazą spokoju", Darek ujął to nieco dobitniej - "ściana płaczu".

gutten

Chyba Garmin przerabial 991. Dowiem sie wszystkiego, moze nawet da sie zalatwic jakies wypozyczenie jesli czlowiek, dla ktorego to bylo mieszka w poblizu. Ja osobiscie moge sluzyc Sonka 930. Pozdrawiam.

=>gutten

No z tego co ja wiem to ten najtanszy stopien to koszt jak napisales 800zl

W niego wchodzi wymiana elementow na lepsze tzn o mniejszej tolerancji

i chyba OPA no czy cos wiecej to nie wiem ... ja dalem luza

Nie bede ukrywal kondensatory mozesz sam zmienic i opa tez

tylko ktore i co to juz ... doswiadczenie tego kto to robi jest wymagane

i za to kasuje szmal ...

Najlepiej zerknij co w nim masz bo moze sie okazac ze lecisz na

bardzo dobrych podzespolach i zabardzo nie ma co wymieniac ...

wiec ... wszytko zalezy od rozmowy jaka zostanie przeprowadzona

z Q-Audio i co ustalicie ....

A od siebie polecam jeszcze jak sie nie znasz pokazanie srodka

kolus kto sie zna ...zeby nie bylo ze wymiana kilku kondensatorkow

i opa 2x za 15 czy 40 zl bedzie cie kosztowalo 800 zl

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.