Skocz do zawartości
IGNORED

Reanimacja taśmy VHS.

Messer

Rekomendowane odpowiedzi

Mam nagrany na kasete VHS (na starą kasetę, która ma koło 15lat) koncert, którego niestety na dvd, czy cd dostać nie można i niestety nagranie szlag trafił. Po włączeniu obraz skacze, dźwięk jest co chwile przerywany, ogólnie nie da się oglądać. Czy istnieje możliwość 'naprawy' taśmy, tzn. przywrócenia jej do stanu używalności?

https://www.audiostereo.pl/topic/22990-reanimacja-ta%C5%9Bmy-vhs/

Taśma aby zachowała swoją kondycję powinna być przechowywana w odpowiednich warunkach klimatycznych. Taśma powinna być przewijana minimum raz w roku a kaseta przechowywana w pozycji stojącej, jak książki. Taśma w kasecie przechowywanej w pozycji na płask zagina się i jej brzeg wygląda jak falbanka; stąd złe przyleganie do głowicy i wtedy obraz skacze, a dźwięk pływa. Jeśli jest to wina taśmy, to zjawisko powinno powtórzyć się na innych magnetowidach.

Mam Philipsa VR450, który nie wszystko łyka; jest wybredny jak cholera. Na innych magnetowidach obraz w normie, a ten nie i już.

Sprawdź na innym magnetowidzie. Miałem podobny przypadek ze starą kasetą i przy puszczaniu jej wieczorem usłyszałem regularne cykanie. Okazało się, że była to nie wina taśmy, ale kasety. Taśma ocierała o coś w środku i przesuw był nierówny, a na ekranie paski i bełkotliwy dźwięk. Objawy nasilały się im więcej taśmy było odtworzone. Otworzyłem kasetę, przeczyściłem i złożyłem na nowo. Cykanie ustało i VR przełknął taśmę gładko.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.