Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory klasy HI END

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ;-) Po prostu chce zebrać informacje o wybitnych - wartych swojej ceny monitorach i wydaje mi się ,

że jest to możliwe do uzyskania - zrobienia w naszym kraju !!!

Liczy się tylko geniusz twórcy - konstruktora ;-)

B&W Nautilus 805 to rozumiem - zaawansowane technicznie.

Weźmy takie Totemy - jajka to straszna technologia w nich jest, a ponoć grają świetnie ?

Gutek -> No bez przesady, w N805 tez nie ma wielkich technologii...w ogole w systemach glosnikowych i sprzecie audio mamy raczej do czynienia z proba wmowienia nam z jaka to kosmiczna technika obcujemy. Wracajac do tematu - N805 jak najbardziej IMO lapia sie do miana Hi-End Monitory. Dodalbym:

JMLab Mini Utopia;

Sonus Faber Guarnieri Homage i Extrema;

Dynudio Cofidence 3;

Kef Ref 201 (??)

Podobno lapia sie jeszcze Mani-II i Peak Consult InCoGnito. Co do tych ostatnich to w kategoriach cenowych na pewno, ale czy jakosc dzwieku za tym idzie...mam mieszane uczucia co do podlogowcow PC.

Monitory bardzo dobrej, aczkolwiek nie hi-endowej klasy to IMO:

Argos Beta (nie sa niestety neutralne :-)

Thiel PCS

Totem Model I Signature

i zeby wrocic na polskie podworko - Sundial Impetus - zalety N805 za 40% ceny.

Podobaly mi sie ESA Furioso, ale mam pewne zastrzezenia (ciut za duze wymagania co do wzmacniacza jak na tak maly i przeznaczony do niewielkich pomieszczen glosnik).

Pozdr.

qb_1 => kompletnie się z tobą nie zgodzę co do 805 - i nie chce mi się wymieniać - przepisywać zawartych tam opracowań firmy B&W które to dopiero później inni kopiowali czy naśladowali.

Gutek -> ja tylko twierdze, ze w kolumnach, ktore sa nam sprzedawane na rynku, w ogole nie siedza zadne zaawansowane technologie. Wiem, ze slimaki, diamentowy gwizdek we wlasnym kawalku plastiku czy plastik z dziurkami jak w pilce do golfa robia wrazenie. W Mani-II uzywany jest system z przeciwsobnym midbassem i kawal rury z PCV jako wylot bass-refleksu. Na mnie to nie robi wrazenia. Smiem twierdzic, ze technologicznie sa to procesy tak samo latwe jak przetoczenie gryfu sztangi czy wytoczenie 20-kg talerzy :-) Nie ma co sie za bardzo ekscajtowac :-)

Ale wracajac do N805 - uwazam, ze w odpowiedniej konfiguracji sa zajebiste

qb_1 => co do pierwszej opini tak podanej ,to teraz się zgodzę,

ale co do tego drugiego to jest gryfu sztangi nie masz kompletnie racji - chyba się na tym nie znasz - zły przykład,

mi zrobiono 5 sztang na zamówienie o średnicy ok.29-30 mm i wszystkie mi się powyginały ,nawet ta zrobiona ze stali nierdzewnej ;-(

Gutek -> sam przetaczalem sobie 2 wytarte olimpijki (nie moge nosic rekawic a jak wiesz, na wytartym gryfie rece sie slizgaja jak cholera). W ogole sporo sprzetu wspolprojektowalem do pierwszego klubu, w ktorym cwiczylem. Niewazne. Zmierzam do tego, ze porzadne zaprojektowanie procesu obrobki skrawaniem kawalka metalu moze byc trudniejsze niz zaprojektowanie przetwornika w stylu Scan Srikow.

Na sztangi niezly jest sprezysty Inconel. Poza tym wiekszosc problemow z wyginaniem itd. to problem zlego doboru stali, zlego hartowania i/lub odpuszczania. Tokarz jesli mu sie uda skutecznie rozgrzac gryf, tez jest w stanie narozrabiac :-) Z glosnikami jest tak samo - nawet w hi-endzie wiecej jest tych sp.. niz dobrych.

Pozdr.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Monitory Ancient Audio nazywaja sie Holography - sluchalem ich ze wzmakiem Silver Grand Mono i odtwarzaczem Lektorem IV w domu u p. Waszczyszyna. Calosc zabrzmiala rewelacyjnie i nawet czuc nie bylo ze graja male podstawkowe kolumny. Pragne jednak dodac ze nie jestem zwolennikiem monitorow.

Dodalbym tez do rozwazan nowy produkt Audio Academy ktory w zamysle konstruktora ma chyba konkurowac w tym segmencie lecz w "polskich cenach" to znaczy Helene. Polecam zapoznanie sie z finalna wersja tych kolumn.

qb_1 => żartowałem - skąd mogłem wiedzieć ,ze wiesz jak wyglada sztanga ?

Mi się wygła przy siadach i tak jak mówisz przy ciagu - pasków nie używam ;-)

(a miałem raz przyjemność siadać przy jednej sztandze - stanowisku na przemian z kilkukrotnym mistrzem świata Strong Man)

-->Gutek, na przemian z mistrzem, rozumiem, że na sztandze pozostawał cały czas ten sam ciężar... Jak to można się wyrobić przy odsłuchach wzmacniaczy:-))

Pudzian, to audiofil, tylko taki wyczynowy:-D

Gutek -> no ja tego problemu nie mam - waze troche ponad 70 kg wiec i ciezary w porywach tylko przekraczaja 140 kg. Jeszcze nie ma sie co wyginac :-) Z Pudzianem pewnie nie cwiczyles wiec musial to byc Magnus :-))

Holography - podobno mialy kosztowac ponad 30 kzl. Jesli jest 'tylko' 20 pare to Mr Waszczyszyn spuscil z tonu :-)

Hehe - Pudzian robroil mnie przy okazji telewizyjnego watku o antykwariatach. Akcja polegala na mozliwosci otrzymania za darmo tylu ksiazek ile dalo sie rade uniesc :-) Wyszedl wiec Pudzian ze sterta knig i zapytany przez redaktorka tak oto odpowiedzial:

"Jak bylem mlody to nie za bardzo lubialem czytac. Ale tera jest duzo wolnego czasu wieczorami to sie tym troche bawie..." - zwykly chlopak z Podlasia :-)

z tego co mnie sie podoba to electry 1007 focala/jmlab. Pieknie wykonane i absolutnie doskonale. No i tanie. Tylko 12kzl. Focal zastosowal nowy typ glosnika niskosredniotonowego istne cudo. Dali mi do domu na wygrzewanie to mialem swietna zabawe. Normalnie to nie lubie monitorow malych ale te electry graja swietnie. Czy w Polsce jest ktos kto robi dobre? chyba tylko edyton ale do maluchow nie naleza. Ale za to tanie 5kzl za pare!! a zczym edytony porownac? no moze z divami focala oczywiscie pod wzgledem dzwieku a nie ceny. Choc edytony blizsze sa wiekszym electrom bo maja bardzo dokladny dzwiek.

NADik => nie przesadzajmy odpadłem przy 250Kg ,a on jeszcze z 50 dołożył ;-) ,

ale wiekowo mógłbym być jego ojcem !

A wracając do monitorów, czy ktoś odsłuchiwal te drogie Totemy Mani-2 ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.