Skocz do zawartości
IGNORED

Co zamiast Ortofona 540mkII???

Walery

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Właśnie okazało się że na skutek... ech szkoda gadać, w każdym razie nie maczałem w tym paluchów;-) okazało się że już nie mogę używać tej wkładki, gdyż igła została potraktowana dość brutalnie. Wyjścia są dwa, pierwsze to kupić nową igłę, co niestety trochę kosztuje a Święta (czytaj inne wydatki) za pasem. Wyjście drugie to kupno innej wkładki i tutaj Szanowni Koledzy liczę na Was.

Mój tor phono nie jest szczególnie wysublimowany, korzystam z preampa w Pioneerze (reszta w "o mnie"), z wymienionym opampem na 2604.

Budżet - niewygórowany ze względu na okoliczności -- poruszamy się w okolicach 300zł i raczej do niż ponad.

Chwalony jest Goldring czy też Grado Black ale może coś innego.

Analogowcy pomożecie?;-)

https://www.audiostereo.pl/topic/22918-co-zamiast-ortofona-540mkii/

Na stronie Ortofona jak i w specyfikacji wkładki jest że do niej pasuje stylus 540mk2 i tyle, 0,5kzł.

Ponieważ nie zawsze jest ona bardzo chwalona, zresztą nie wysupłam teraz tej kasy, pojawia się pytanie czy nie spróbować czegoś innego zamiast niej. Czy Grado Black lub Goldring Elektra(chyba) polubią się z Thorensem. Może ktoś podpowie jak to też z kompatybilnością z ramieniem wygląda i jakich powinienem szukać.

yhh yhh help?

Ja w Thorensie używam Ortofona 510. W szufladzie czeka MC10.... Igła do np 510tki kosztuje 75,00zł. Miałem Goldringi i przesiadłem się na Ortofony.

540tka chyba cała kosztuje 500,00zł a igła mniej ....

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Witam

Igła rzeczywiście 476 zł. Ale czy chociaż tego była warta.

Być może pasowałaby igła od 530tki - ta tylko (?) 320 zł.

Borykam się z podobnym problemem. Przesiadam się ze sferycznej na lepszą i rozpatruję m. in. ORTOFON 530 MK II i 540 MK II - co prawda ceny też mi sie nie podobają.

Napisz jak się ten typ sprawował.

• 3 tygodnie później...

Niestety problem cen igieł dotknie w końcu nas wszystkich . Wczesniej lub pózniej ale po ok 600h grania.(dla diamentowych ) MF -ki wytrzymuja ok max 400 , przyjdzie pora i do wora.

Mam problem z iglą do AT 24. Oferują w sieci za ok 130$ m natomiast jedna z firm proponuje 65 Euro.za nowy oryginal.Pytanie , co sie moze kryć za tak atrakcyjną cenę . Wkładka piekna , cala zlota z końcowkami gold plated

-ale bez życia. Szukam teraz rezydenta z Bawarii , ktory by pomógł ściągnąć..Czy m-bank robi przelewy za granicę ?

Co do wątku to zamiast ortofona , przerzuciłbym sie na mniej masowe wyroby.: Grado,Sumiko , ADC, Shura serii 9....Ale to kwestia ucha (i portfela)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.