Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Audio Mega - co o tym sądzicie ?

suchy

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 miesiące później...

Witam wszystkich.Co do kolumn Audio Mega.Tak się składa,że ostatnio kupiłem amplituner Yamaha rxv540.Potrzebowałem też kolumn.Mając ograniczone fundusze,a jednocześnie chcąc nowe,zdecydowałem się na Audio Mega model BRX 250.Mój pokój ma 25m2 i muszę powiedzieć,że za 300zł/sztuka nie mogłem lepiej trafić!Bas jest naprawdę wporządku,bo o to chodziło mi najbardziej,prezentują sie też nie najgorzej.Zbieram teraz na centralny i satelitki,oczywiście fundusze mocno ograniczone,ale i tak będą firmy AudioMega,ponieważ najprościej to ujmójąc,NAPRAWDĘ NIE SĄ ZŁE!!!Polecam,przynajmniej na jakiś czas!

Zapewniam Cię, że za 300 zł /sz mogłeś trafić dużo lepiej. za 600-700 zł można kupić używane porządne monitorki a nie taki (za przeproszeniem dla posiadaczy - no offence!) bazarowy złom. Jak nie lubisz second-handu - za 650 zł (utargował ok 50zł) mój znajomy kupił zresztą nowe małe Missiony w Misji Audio. Gdybys posłuchał z jaką barwą i kulturą grają obie porównywanie (to za dużo powiedziane) konstrukcje nigdy byś AudioMegi nie polecał :) btw: Missiony za 650 zł grają u kolegi z kompletem Cyrusa za ok 7k i dają na razie radę w takim towarzystkie, nie spodziewam się po konstrukcji AM.

> FROJU

Ja wiem, że te monitory to za mało do tego konkretnego pokoju. Chodziło mi o coś innego - o podejście. Ja wolę takie: "Nie stać mnie na porządne kolumny to na razie nie kupię złomu. Podzbieram i kupię np. używki Paradigm Monitor'a 3". A te już w 25 m2 z solidnym basem działają. Chodzi o sam styl - po co kupowac śmieci? Biedny audiofil nie może kupować słabych sprzetów, bo go na to nie stać. Tylko bogaci audiomaniacy mogą sobie pozwolić na eksperymenty i wymianę klocków co miesiąc. Biedniejszy musi kupić raz a porządnie :-)

Well.... 'Przedmiotem tej aukcji są kolumny z najwyższej półki znanej firmy AudioMega!!!' ;) No i to byłoby wszystko na temat sensowności zakupu. Jak ktoś brał ją serio to się przejechał. Heh... z najwyższej półki ;)

Widze,że tu same cwaniaki są!!!Chłopaki sorka za tą wypowiedz!!!Ale jak się strona ożywiła!Nie do wiary!Cisza,cisza i proszę,a wystarczyło tylko kogoś lub czegoś nie skrytykować!Niektóre osoby dopiero w tym wszystkim raczkują,a w sumie,może kiedyś bede miał tak wypasiony portfel jak wy,więc co tydzień bede próbował czegoś nowego!!!Co?Narazie tak nie jest,wiec zadowolę sie tym co mam!Akira masz chyba sporo czasu?Zapier....łem na te głośniki,więc daj sobie spokój z wyrażaniem opinii za innych!Aha to ty jesteś największy cwaniak!!!Wygrałeś toster!!!Z drugiej ręki oczywiście!!!

A jeszcze jedno do Akiry,a może Cwaniaka,nie wiem jak to woli!Człowieku na sprzęt z drugiej ręki nie ma gwarancji,a to,że ja jestem biednym audiofilem nie ma nic do tematu forum,chodziło o sprzęt,ale taka już jest polska mentalność,jak się nie przypieprzą,to nie pomogą!Ale człowieku spokojnie,na toster dostaniesz gwarancje!

A tu znowu z Audiomegę? - przecież to CHŁAM, firma garażowa! :)

Zamiast tych BRX 250, za 300zł sztuka, mogłejś już kupić coś firmy PIOTREQ np. S60+ na Audaxie. A że S60+, jak gdzieś napisał Kurak, kosztują 200zł szt. Moim zdniem byłby to leszy wybór i bardziej sprawdzony.

Sam też mam S100, jako fronty do kina i jest nieźle, chwilowo zpowodu braku amplitunera, słucham ich na ONKYO Integra A 971, mam też w domu Tonsile Maestro 130 i powiem, że brzmienie tych S100, jest od nich ciut lepsze.

• 4 tygodnie później...
  • Redaktorzy

O rany, o jak rany... No to faktycznie, musimy pamiętać o tym linku, co jakiś czas będzie się zapewne przydawał, bo fanów Audiomegi przybywa.

• 7 lat później...

Kiedyś dawno temu jeszcze jakieś 5 lat do tyłu miałem wzmacniacz WS-354 i kolumny Unitra Tonsil / taakie małe 30W. Pewnego pięknego dnia wzmacniacz mi zagwizdał paląc kolumny i siebie samego... Od tego czasu słuchałem muzyki głównie na słuchawkach oraz na zestawie głośników Creative + SUB przy komputerze.

W zeszłym odczułem jednak brak prawdziwego nagłośnienia i kupiłem zestaw : wzmacniacz SU-V20 Technics + kolumny AudioMega - wszystko byłoby nawet dobrze bo w porównaniu z głośnikami przy komputerze ( Creative ) nie było źle - bass był prawdziwy i w sumie nawet to grało, po kilku tygodniach w kolumnach zmieniłem zwrotnicę bo oryginalna nie wzbudzała mojego zaufania i dodałem wygłuszenie z gąbki zamiast oryginalnej flizeliny ( poprawiło się ) ...

Wszystko było nadal pięknie do czasu jak kilka dni temu zakupiłem sobie nowy wzmacniacz lampowo-tranzystorowy ( KODA TA-5002 ) i zestaw kolumn Magnat Monitor 220. Przez kilka dni sprzęt działał w różnych pomieszczeniach i nie chciało mi się robić porównania. Jednak im dłużej słuchałem nowego zestawu to zaczynałem podejrzewać, że z tym starym coś jest nie tak. Pewnego dnia ciekawość zwyciężyła i podłączyłem wszystkie 4 kolumny do wzmacniacza Technics a ten ma taki bajer, że można "w locie" przełączać parę kolumn, na których ma grać. Włączyłem jeden z ulubionych utworów i zacząłem słuchać. Na początku uruchomił się nowy zestaw ( kolumny Magnat )... Posłuchałem utworu około minutę może dwie żeby "przyzwyczaić ucho" by po przełączeniu wyłapać nawet najmniejsze różnice w brzmieniu kolumn.

Przełączyłem na AudioMega i ... i pierwsze co pomyślałem to kur..czę kolumny mi się zje..psuły... Ale nie - one tak grały, 3-drożne kolumny w porównaniu z 3x mniejszymi 2-drożnymi Magnatami grały jak jakieś kartonowe pudła. Totalna klęska. Oczywiście cały wieczór spędziłem na szukaniu na allegro nowych głośników :-) Kupiłem średni (GDM 18/80) i wysoki (GDWK 10/80 /26 8 ohm) Tonsil.

Dziś zrobiłem kolejne porównanie z Magnatami - moje przerobione AudioMega wygrały z magnatami :-) Teraz jedynie beznadziejnie gra w nich głośnik basowy, który też planuję zmienić :)

Także wniosek jest jest jeden. Kolumny Audiomega są "zajefajne" ale trzeba w nich wymienić :zwrotnicę, wygłuszenie i głośniki :-)

Informacyjnie - oryginalne głośniki z AudioMega, które dziś wyjąłem to :

- średni ( COBRA MM4F01X - cena 23zł/szt. ) - nadaje się najwyżej do nagłośnienia dworca

- wysoki ( nie jest opisany ale znalazłem na allegro identycznie wyglądający Icoon TS-701 - cena 10zł/szt. )

Bass jeszcze zostawiam z wyglądu to STX ( 25cm ).

>Także wniosek jest jest jeden. Kolumny Audiomega są "zajefajne" ale trzeba w nich wymienić :zwrotnicę, wygłuszenie i głośniki :-)

OK, lecz na koniec uwaga:

Jeśli należy w nich wymienić wszystko oprócz obudowy, to zostaje jeden tyci problem- to obudowę dopasowuje się do głośnika, nie głośnik do obudowy. Mowa oczywiście o najważniejszym głośniku(-kach), czyli zakresu basowego.

Moje zdanie o tej "firmie" jest absolutnie najgorsze. (Łagodnie rzecz ujmując.) Uważam, że ten, kto to "konstruuje", jest ignorantem, lub za takich ma klientów. Przykład? Proszę- wystarczy uważnie przejrzeć kilka aukcji, na których widać inne głośniki w (teoretycznie) tym samym typie kolumny- tam, gdzie pokazują kilka wersji kolorystycznych. Po prostu pakują do pudeł, co im w danym dniu pod rękę wpadnie. Już kiedyś komuś na forum o tym pisałem, nawet chyba wklejałem zdjęcia z aukcji.

Informacyjnie - oryginalne głośniki z AudioMega, które dziś wyjąłem to :

- średni ( COBRA MM4F01X - cena 23zł/szt. ) - nadaje się najwyżej do nagłośnienia dworca

- wysoki ( nie jest opisany ale znalazłem na allegro identycznie wyglądający Icoon TS-701 - cena 10zł/szt. )

Bass jeszcze zostawiam z wyglądu to STX ( 25cm ).

Z tego co wyczytałem, wysokotonowe to ACR ... widzę po 7 zł stoją.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Na rynku od 1989 :) Spore doświadczenie :)

Na dziś na Allegro pchnęli ponad 400 zestawów i mają problem ( sądząc po ocenach) z uwijaniem się.

Cóż Polacy lubią łapać okazje.

a jaki szeroki asortyment: http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=1571970

Tylko brakuje takich wielkich świniaków po sam sufit, które wyceniono na kilkanaście tysięcy i ktoś tu pytał czy warto je brać?

Czy to kazja he he. Polacy kochają okazje.

• 7 miesięcy później...

Złom bazarowy?

Kupiłem AudioMega estradówki nie żałuje.Grają już przez 2 lata,bez żadnych zgrzytów bug wie czego.

3600w obydwie kolumny,1800w 1 czyli 1 głośnik po 900w po 2 w kolumnie.

Są one produkowane w Polsce dla tępych powiem że polski sprzęt zawsze był najmocniejszy,najwytrzymalszy.

bug wie czego

:)

Tak tak, masz rację :) Brzmienie jak ze studni z tych kolumn.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

• 1 rok później...

Cały czas - przede wszystkim zaopatrują lokalny rynek w sprzęt "estradowy".

U nas w okolicy połowa zespołów i DJ-ów grających po weselach i na mniejszych imprezach używa właśnie nagłośnienia firmy Audio-Mega.

Mrówka robi też zwrotnice na zamówienie, regeneruje głośniki i zajmuje się "instalacjami", a jego brat siedzi dosyć głęboko w CAR-audio (mają sklepy w Żyrardowie i Skierniewicach).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.