Skocz do zawartości
IGNORED

Pomocy - sieć internetowa.

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problemy z siecią wewnętrzną w domu .

Mam 3 komputery które są podłączone do routera ; jeden normalnie kablem ,a dwa laptopy bezprzewodowo.

Chcę zrobić sieć w domu ,syn mnie widzi i brata ,a ja jego też ,ale jak klikam na niego to mi wyskakuje ;

że nie jest dostepny ,ze "mogę nie mieć uprawnień do uzywania tego zasobu sieciowego i przekroczono limit czasu serwera"

On udostepnił pliki i mnie widzi i może ode mnie ściągać .

Co jest nie tak ???

https://www.audiostereo.pl/topic/22870-pomocy-sie%C4%87-internetowa/

Te same wersje Windows xp i wyłączony firewall, co ciekawe obaj synowie się łączą z sobą i ze mną ,

a ja z jednym ,a z tym drugim o którym mowa nigdy mi się nie udało mimo ,że go widzę

Zawiłe trochę ;-)

Miłej zabawy. Próbowałem swego czasu połączyć w sieć PC z Win98 i klaptopa z WinMeeee. Któryś komputer widział nawet drugiego, ale o dzieleniu zasobów mowy nie było. Ja poddałem się szybko, poproszony o pomoc spec od sieci - po nieco dłuższym czasie. Na jednym komputerze zainstalowałem prościutki serwer ftp, na drugim klienta, i dałem sobie spokój z siecią ;)

Ja mam podobną konfigurację sieci w domu. I oczywiście miałem podobny problem. Proponuję wyłączyć wszystkie kompy i włączać po jednym sprawdzając komunikację. Dobrze jest też zmienić nazwę grupy roboczej, na cokolwiek, ze standardu. I jeszcze raz sprawdzić, czy Okna nie właczyły sobie tej własnej wbudowanej zapory... Kłopot może być również ulokowany na ruterze...

Nie Maczki, właśnie dlatego, że się na tym nie pogra. Jakiegoś Linuxa postawić, niech hula, a jak ktoś chce grać a Linuxa nie lubi - to {Free,Net,Open,...}BSD - zawsze można użyć compatibility layer i odpalać binarki linuxowe. Do tego np. wine i jazda... BTW. Była kiedyś taka firma, Loki się nazywała. Ślicznie portowali gierki windowsowe na natywne linuxowe. Wprawdzie firma padła, ale można zawsze pogrzebać w sieciach p2p... co rzecz jasna wolno zrobić tylko, jeśli kupiło się oryginał, tylko pies płytkę pogryzł ;)))

A tak poważnie, Gutek: widziałem już nieprzeliczalnie wiele sieci windowsowych, i żadna nie działała w pełni poprawnie przez dłużej niż chwilę... Sorki, jeśli nie takiej odpowiedzi oczekiwałeś :) A tak z głupia frant: oczywiście wszystkie Windy mają zainstalowane te same zestawy service-packów, wszystkie są odrobaczone, na żadnej nie ma rootkitów Sony'ego, etc.?

Hi,

>co ciekawe obaj synowie się łączą z sobą i ze mną , a ja z jednym ,a z tym drugim o którym mowa nigdy mi się nie udało mimo ,że go widzę

czy nie jest to zwiazane z limitem osob ktore moga sie laczyc z udostepnionym (nie znam sie na polskich fachowych nazwach) SHARE - czyli jesli np. user limit jest nastawiony na 1 i synowie sie ze soba polaczyli to ty jako drugi juz sie nie dostaniesz...

xajas

www.jaschiks.com

Utworzyłem nową nazwę grupy roboczej , to samo zrobilem na wszystkich komputerach i........sytuacja się powtórzyła i co ciekawe ja widzę syna i nie mogę od niego nic ściągać ,a odwrotnie tak ;-) !!!?

gutek - sprawdź protokoły sieciowe na wszystkich komputerach. Musi być:

klient sieci MN

TCP/IP

Udostepnianie plikow i drukarek

NetBIOS

Panel sterowania/Polaczenia sieciowe i wlasciwosci na "polaczenie lokalne"

"widziałem już nieprzeliczalnie wiele sieci windowsowych, i żadna nie działała w pełni poprawnie przez dłużej niż chwilę..."

Mało w życiu widziałeś. Wszystkie sieci korporacyjne robi sie na MS.

->gutekbull

Informerem nie jestem ale powiedzmy, że miałem podobny problem jak Twój, tyle, że sprawa okazała się banalnie prosta. Trzy komputery w sieci, ta sama grupa robocza, modemo, rutero, switch na wifi. Jeden z komputerów jako serwer wymiany plików (rozdzielał neostradę), dwa inne (laptopy) jako hosty.

Serwer 'widział' hosty i ich zasoby a z hosta, czyli dowolnego laptopa nie mogłem puścić nawet komendy ping. I co? Okazało się, że był ustawiony zbyt wysoki poziom zabezpieczeń na serwerze. Może u Ciebie jest podobnie?

_igod_:

A pamiętasz co było, jak MS przejął, bodajże, AOL? Jak FreeBSD zastąpiono Windowsami, i wszystko poszło się j...ć, aż z podkulonym ogonem trzeba było przeprosić się z fribzdą? :) A gdy szalał jakiś kolejny wirus czy inny robak, i MS najął providera linuxowego, by go chronił?

Profil => sprawdzę ,ale zwróć uwagę ,że nie działa tylko na jednym laptopie i w tylko w jednę stronę.

Zrobiłem taki nr. że przed chwilą na laptopie syna ,ściągałem od siebie i było ok. !!!?

A w drugą stronę widzę go ,ale nic po za tym.

Z kolei ten 3 komputer stacjonarny i podłączony do Routera kablem - tam nie ma żadnych problemów.

A co do zabezpieczeń na Routerze - nie mam tam nic specjalnego bo nie zależało mi nie mam na komputerach nic ważnego - nic do ukrycia.

Jakby ktoś w pobliżu chciał to może kożystać i zasobów i pewnie z netu ;-)

gutekbull:

> A co do zabezpieczeń na Routerze - nie mam tam nic specjalnego bo nie zależało mi nie mam

> na komputerach nic ważnego - nic do ukrycia. Jakby ktoś w pobliżu chciał to może kożystać

> i zasobów i pewnie z netu ;-)

BARDZO ZŁA KONCEPCJA. Trafisz na złośliwca z pewnymi umiejętnościami i... może być mocno niefajnie. Ot, przykładowo: żegnajcie, zawartości twardych dysków. Albo: witajcie, wirusy. Ewentualnie: witajcie, organy ścigania, szukające właściciela łącza którego użyto do niecnych celów ;)

Najhpierw zaszyfruj wifi (to nic skomplikowanego), potem męcz się z siecią...

Gutek, Teo ma rację. O ile "twardysk-papa" i "wirusy-welkom" jest stałą atrakcją Windozy, o tyle przed szansą inwazji organów ścigania powineneś się bronić. No chyba, że Twoje łącze jest za NATem w jakiejś większej sieci (powiedzmy, osiedlówce), wtedy małe szanse, że ktokolwiek cokolwiek namierzy...

Teo => ja chyba nie dam sobie sam rady bo tak naprawdę jak wchodzę w ustawienia routera w sieci to jak mawia moją żona; " Ale o co chodzi" ;-)

Router to LINKSYS 2.4 GHz i syn ustawił tam to skomplikowane zabezpieczenie ,ale chyba zwiększyła się ilość pakietów związanych z ochroną jakie wędrują w sieci i ściąganie-transfer z Hubów spadł bardzo wyraźnie co wywołało u mnie reakcję "alergiczną " na tego typu kodowanie ;-) Mam zabezpieczone jakimś hasłem .

A sieć jak nie działa poprawnie tak nie działa, próbuje te wszystkie rady-resetuje i ........kicha.

Mimo ,że jestem uparty i mam chwilowo za dużo czasu.....zaraz rzucę tym pieprzonym laptopem o ścianę

to się k......a naprawi ;-(

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.