Skocz do zawartości
IGNORED

Budowa Kolumny podzespoły- pomóżcie!!

Mati87

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam takie pytanie, czy jeśli wsadzę do kolumny Głośnik wysokotonowy mocy 150W, głośnik średniotonowy mocy 150W oraz głośnik basowy mocy 300W, to czy bas nie będzie zbyt mocny w stosunku do dwóch pozostałych głośników? Potrzebuję złożyć kolumnę do grania na imprezach. Pomóżcie!!

poziom głośności jaki oddaje głośnik jest określony przez skuteczność podawana w dB. Im wiecej decybeli tym wieksza będzie głośnośc głośnika z tej samej mocy doprowadzonej do kolumn. Pamiętaj że jest to skala logarytmiczna i wzrost o 3 dB jest jednoznaczny ze wzrostem wartosci 2x. Głośnik o skutecznosci 87 dB zagra 2x ciszej niz glosnik o wartosci 90dB podlaczony pod ten sam wzmacniacz.

Różnice w skutecznosci najprawdopodobniej mozna skorygować zwrotnica ale na ten temat nie powiem nic bo sie nie znam. Pozdrawiam

Głośnik niskotonowy nawet powinien mieć większą moc niż wysokotonowy. Bas ma przecież większe kopyto niż dzwonki. Ważne żeby skuteczność kłośników była zbliżona. Wysokotonowiec ma przeważnie wyższą skutecznośc i jest zciszany przez rezystory w zwrotnicy.

• 1 miesiąc później...

A mam takie pytanie. Który głośnik jest lepszy?? tzn który ma lepsze parametry??

Podaję dwa linki do tych dwóch głośników:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - trzeba mieć Acrobat Reader

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie znam się za bardzo na tych wszystkich parametrach, ale wierze że napewno sątu fachowcy, któzy mi pomogą.

Szerdecznie dziękuję za pomoc :) Mateusz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do budowy kolumn trzeba mieć dużą wiedzę i doświadczenie. Tym bardziej do budowy kolumn trójdrożnych. Jeżeli chcesz dobierać głośniki tylko na podstawie mocy, to nie wróżę powodzenia takiemu przedsięwzięciu.

Wolę sobie sam zrobić, nawet jeśli ma to więcej kosztować :) Przynajmniej będę miał własną satysfakcję :)

A szukam jakiś mocniejszych głośników, żeby się nadawały na imprezę. To chociaż mi powiedzcie, który materiał jest lepszy na membranę: celuloza impregnowana, czy poliwęglan karbowany??

A konkretnie za jakimi głośnikami się rozglądasz? Jakiego producenta?

Nie ma idealnych materiałów na membrany. Każdy ma swoje wady i zalety. Głośniki celulozowe bywają bardzo dobre i bardzo złe. Głośniki kewlarowe bywają bardzo dobre i bardzo złe. Głośniki cpolipropylenowe bywają bardzo dobre i bardzo złe. Głośniki aluminiowe też bywają bardzo dobre i bardzo złe. Nie oczekuj prostych, uniwersalnych reguł, bo takie nie istnieją.

Aha, i jeszcze jedno. Prawdziwe 300 watowe głośniki są bardzo drogie. Przykładowo 26 centymetrowa Vifa M26WR ma 150W mocy znamionowej, a kosztuje 590zł u Akustyka, podobnej wielkości i mocy Scan-Speak 25W8567-SE kosztuje 890zł.

==> Mati87

Niezly zawodnik jestes, piszesz w ''o mnie'' ze skaldasz kolmny domowe'' a na forum pytasz sie jakie glsoniki sa najlepsze?? A dobor glosnikow tylko pod wzgledem mocy to juz wogole genialny pomysl :)

Mati87 - chodzi o to, że za niewielkie pieniądze nie zrobsz czegoś co będzie dobrze grało - dobre głosniki kosztują sporo i nic na to nie poradzisz - a wydasz na darmo pieniądze i możesz mi wierzyć - satysfakcji raczej nie będzie - ani z ich wyglądu (jeśli nie znasz sie na stolarce) ani z brzmienia.

Wiem, że powiecie, że jestem uparciuch. Ale muszę coś powiedzieć. Nie chodzę do technikum, nie znam się dobrze na temacie. nie umiem nic obliczać, objętości obudowy do mocy głośnika itp. Kolumny, które zrobiłem, zrobiłem tanim kosztem, bo nie mam pieniędzy, żeby kupić super Hi-Fi sprzęt. Obudowy zrobiłem na wzór Altus 140. Są one 2-drożne

bas Alphard model: DW 120K, wykotonowy STX model: GDWT 8-150-8-PJ.

Pewnie mnie wyśmiejecie, ale nie prrzejmuję się tym, bo te kolumny mi wystarczają, ale chcę zrobić sobie 3-drożne.

Obudowę zamówiłem w firmie co meble robi tzn. podałem wymiary i zrobili mi tylko ścianki, a resztę sklejałem i wytłumiałem sam. Teraz pomyślicie- ale on jest upierdliwy..........hehe :)

Może i jestem, bo zrobiłem te kolumny najtańszym kosztem, ale jestem z nich zadowolony.

I przyszła mi ochota zrobić jeszcze mocniejsze. Nie patre tylko na moc, ale też na dB.

To tyle z mojej strony :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czemu uważasz, że 2 lewe?? Przecież Tonsil nie robił Altusów tak żeby jedna kolumna była odbiciem drugiej względem osi Y. Przecież w komplecie były dwie takie same?? Proszę uzasadnij.

Sam sobie odpowiedziałeś hehe :)

Ja zrobiłem je takie bo wzorowałem sięna Tonsil Altus 140.

A jak możesz mi wyt;umaczyć, jaką to ma różnicę?? czy tylko wizualną??

A po co Ci 3-drożne kolumny? Uważasz, że są lepsze od 2-drożnych? To może zrobić 10 dróg, wtedy to już będziemy mieli haj-end.

I całe szczęście, że nie patrzysz tylko na moc, ale też na dB...

Jeżeli te Ci wystarczają to po co chcesz robić następne? Do czego masz to podpięte, gdzie i jakiej muzyki słuchasz?

Bo narazie to wiemy tylko tyle, że chcesz głośniej :)

A wogóle to nie powinno być w zakładce DIY ?

Dobra - dajcie spokoj chłopakowi - bo widze tu desperacje. POdoba mi sie ten zapał - chłopak na razie nie ma kasy - ale to nie znaczy ze nie bedzie miał w przyszłości - wiec skoro chce sie uczyć na najtanszych głośnikach to czemu nie. Nauka nie idzie w las - a może za jakiś czas uzbiera na dobre przetworniki i będzie robił całkiem niezłe rzeczy. Nie ma co studzić tego zapału.

Może damy rade jakoś pomoc...

A ja zachecam zaintersowanego do poczytania...

Ukryta Zawartość

plus piersze 4-5 linkow z:

Ukryta Zawartość

Moze znajdziesz jakies gotowe projekty np. na w miare tanich glosnikach tvm?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

No więc tak. Słucham techno, ale również dosłownie wszystkiego, gdyż puszczam muzykę różną na imprezach.

Dlaczego chcę głośniej?? Chce mieć mocniejszy sprzęt i jak zauważyliście idę najtańszym kosztem, bo już pisałem, że nie mam kasy. Kolumny, które zrobiłem grają ładnie i dosyć czysto, bas jest głęboki i niski. Ma on 160 Watt mocy, ale chcę mieć coś mocniejszego. Trójdrożne kolumny chcę zrobić bo w tych jednak brakuje średnich tonów i to ewidentnie słychać.

I tu znowu idę najtańszym kosztem, gdyż chcę do nich wsadzić głośniki firmy STX.

Bas: GDN-32-300-8-SC

Średni: GDM-17-150-5-SC

Wysokotonowy: GDWT-8-150-8-PJ

Nie wiem tylko czy jeśli będę na nich mocno grzał na imprezie, to czy moc średniotonowego nie będzie za mała.

Te głośniki i ich parametry możecie znaleźć na stronie firmy STX www.stx.pl

Skoro nie masz kasy to lepiej kupić coś gotowego i nie ryzykować porażki (poza tym takiego DIY nie sprzedasz później za więcej niż połowa wartości samych przetworników), np. Reloop robi tanie kolumny "estradowe", a z pewnością będzie to lepiej brzmiało niż amatorskie DIY na STX. Mówię szczerze teraz :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i nie sugeruj się polskim opisem bo wygląda jak przepuszczony przez translator z innego języka, w googlach znajdziesz szczegóły

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tzn. jeszcze powiem, że nie chcę kolumn z głośnikami niskotonowymi na tekstylnym zawieszeniu, bo w domu sobie lubie puścić muzę albo filmy, z głębokim basem. Mam do winampa dodatek programik Dee2, bardzo poprawia jakość dźwięku, a na zawieszeniu tekstylnym raczej nie uzyskam takiej głębokości basu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.