Skocz do zawartości
IGNORED

bejcowanie - jasne plamy

romania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Właśnie pokryłem laierobejcą spód swoich nowych kolumn no i niestety mam doła. Pojawiły się jasne plamy. Tak jak by nie zostały dokładnie pokryte. Wydaje mi się że tak się dzieje przez klej :/ Kleiłem na wikol. Czy kolejne wastwy to pokryja ? Jak to usunąć ? Czy lakierobejca pokryje naturalna szpachle ?

https://www.audiostereo.pl/topic/22813-bejcowanie-jasne-plamy/

bejca nie pokryje tych plam. Trzeba szlifować jeszcze raz. Najlepszym materiałem jako szpachla, jest pył po szlifowaniu powierzchni (tylko nie tej z klejem) z dodatkiem lakierobejcy

Pzdr

Bawilem sie tym swego czasu.. Po pierwsze lakiero bejca nadaje sie glownie do robotek w domu np . poaloac plot, polke itp. Jezeli chcesz pomalowac rowno lakierobejca musisz miec kompresor z pistoletem... ale znam osobiscie kilku stolarzy ktorzy nie potrafia pokywac rowno za pomoca lakierobejcy..twierdza ze to trudna sztuka.

Secundo - co z tym klejem , ? Co kleiles? Jezeli kladles fornir i dales za duzo kleju pod spod -to poarzka ...nic nie pomorze. Jak bedziesz chcial polozyc szpachle , tez moze byc kiepsko ,bo sa takie ktore slabiutko wchlaniaja samą bejce a co dopiero lakierobejce!! Na nastepny raz uzywaj setu bejca+lakier . Pozdro

Po pierwsze nie klei się forniru na wikol , jeżeli ma się zamiar potem bejcowac zafornirowane powierzchnie.

Miejsca gdzie wypłynie klej przez fornir nie wchłoną bejcy i są bardzo trudne do wyszlifowania.

Jeżeli chcecie fornirowac domowym sposobem to praktycznie istnieje tylko jeden sposb, na klei glutenowy (skorny).Nadmiar tego kleju jest łatwy do usunięcia (ciepła woda) A miejsca w ktorych nie przykleił się fornir można bez problemu podkleic podgrzewając to miejsce np:nagrzanym metalowym przedmiotem (płaskim) uprzednio zwilrzając to miejsce i następnie należy dobrze docisnąc.

Lakiero bejce mają własciwosci kryjące więc plamy po wikolu powinny zniknąc po kolejnych warstwach, jednak pamiętajcie żeby przed malowaniem lakierobejcą najpierw nałożyc dwie warstwy "caponu".Zapewni to rownomierny odcień.Jesli nie zastosuje się podkładu z "Caponu" wowczas miejsca ktore lepiej wchłoną lakier będą ciemniejsze, a miejsca ktore mniej - jasniejsze.Od dwudziestu lat zapieprzam jako stolarz więc chyba mogę cos powiedziec na ten temat.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.