Skocz do zawartości
IGNORED

Płyty czyszczące

Lutek

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie sa wasze opinie o plytach czyszczacych szkla laserow ?

Na Allegro wystawiaja rozne bez plynow, z plynem (a nawet z trzema plynami - nie mam pojecia do czego tyle plynow) w szerokim wachlarzu cenowym od 4 zl do blisko 30 zl.

Na jednej z aukcji ktos ofruje plytke i informuje, ze usuwa zabrudzenia metoda "na sucho", ze ma 6 szczoteczek i wyjasnia: " dzięki czemu mamy pewność że nie zniszczymy sobie napędu jakimś kiepskiej jakości płynem ".

Macie jakies doswiadczenia w tym zakresie ? Czy czyszczenie najtanszymi plytami moze nie przyniesc efektu ?

Czy mozecie polecic jakies sprawdzone, dobre plyty..., no i czy z plynem, czy bez ?

Teraz zdarzylo mi sie, ze na dwoch nagranych plytach byly haczenia - przeskoki - na jednym i na dwoch utworach.

Nagrania byly na drozszych plytach "Audio". To samo nagralem na zwyklych po 80 gr. i jest o.k.

Przy okazji..., jakich producentow uzywac plyt CD-R, aby byly pewniejsze i przetrwaly lata ?

https://www.audiostereo.pl/topic/22806-p%C5%82yty-czyszcz%C4%85ce/

Lutek:

>Jakie sa wasze opinie o plytach czyszczacych szkla laserow ?

Nieporozumienie. Bałbym się jakikolwiek CD traktować takim wynalazkiem (grozi zapaćkaniem układu odczytu siakimiś płynami, być może i mechanicznym uszkodzeniem soczewki). Wygląda mi to zresztą na typowy przykład leczenia nie tego schorzenia, co trzeba - jeśli "laser" wymaga regularnego czyszczenia, najprawdopodobniej jest po prostu zużyty.

Jeśli już musisz czyścić soczewkę, zdejmij obudowę i zrób to ręcznie. Pewniej, bezpieczniej i wcale nie za trudno.

> Przy okazji..., jakich producentow uzywac plyt CD-R, aby byly pewniejsze i przetrwaly lata ?

"Renomowanych" ;) TDK, Verbatim? Jeśli nagrywasz na komputerze, dopisek "for audio" możesz sobie darować.

>Teo

"Wygląda mi to zresztą na typowy przykład leczenia nie tego schorzenia, co trzeba - jeśli "laser" wymaga regularnego czyszczenia, najprawdopodobniej jest po prostu zużyty. "

Cd-ka kupilem w styczniu tego roku i jest z roku 2000 lub 2001 (musialbym poszukac dokumenty).

Jest to Rotel RCD 971. Kupilem od pierwszego wlasciciela i jest zewnetrznie w stanie idealnym..., powiedzialbym: stan sklepowy, ale ile godzin pracowal..., tego nie wiem. Do niedawna stal u mnie nie uzywany, bo nie mialem jeszcze kolumn. Po krotkim okresie uzywania zdazylo sie to, co napisalem powyzej, ale po ponownym nagraniu plytek (nie Audio) wszystko o.k. Nie wiem jednak czy poprzedni wlasciciel kiedykolwiek cos czyscil i pomyslalem o kupnie takiej plyty czyszczacej.

I jeszcze pytania:

- do recznego oczyszczenia uzyc waty i spirytusu czy benzyny ekstrakcyjnej ?

- do nagrywania polecasz TDK, Verbatim - to sa producenci - czy jakies konkretne modele, konkretne oznaczenia, czy byle by byl ten producent.

Czy poglady innych kolegow co do stosowania plyt czyszczacych sa rowniez takie jak "Teo"..., czyli zdecydowanie na "nie" ?

Weszukiwarka znalazla tylko jeden watek na podobny temat:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tu nie ma glosow jednoznacznie typu "nie stosowac, bo uszkodzimy..."

Ukryta Zawartość

Jestem osobnikiem,który jest przeciwny takim płytom.99% soczewek to plastik,a ten niestety łatwo się ryzuje.Im bardziej porysowany tym gorsza praca lasera i szybszy jego zgon.Dobry wacik,słuszny płyn z lekką dozą wyczucia i mamy czystą soczewkę.Warto też zakupić sprężone powietrze i z pewnej,bezpiecznej odległości psiknąć pod soczewkę.Nieraz taki zabieg potrafi czynić cuda. Do tej pory tylko raz czyściłem całą optyke ręcznie.Może miałem szczęście,a może byłem na tyle delikatny ale wskrzesiłem nieboszczyka tym sposobem i działa do dziś u kolegi.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Miałem wiele różnych CD i w razie problemów z przeskakiwaniem NIGDY nie pomogło czyszczenie soczewki. Kiedyś kupiłem CD Technicsa, który chodził parę lat w klubie i był strasznie zanieczyszczony. Soczewka nie miała nawet połysku, tyle było kurzu, mimo to czytał płyty idealnie. Oczywiście przeczyściłem "profilaktycznie" tą soczewkę i cały napęd.

Odradzam stanowczo stosowanie jakichkolwiek płyt czyszczących. Jak już chcesz koniecznie czyścić to tylko wacik i specjalny płyn. Najpierw lepiej obejrzeć sobie soczewkę przez lupę. Jak jest czysta to lepiej nie ruszać.

Lutek chłopie, Ty chyba nie lubisz swojego sprzętu. Daj sobie spokój z czyszczeniem, miałeś haczenie zaledwie na dwóch cdrach, wielkie halo. Jak będzie problem z odtwarzaniem oryginalnych płyt, wtedy się martw. Masz dobry CD - chcesz go zniszczyć? Ja mam 12 letni odtwarzacz Rotela i chodzi jak burza.

Co do płyt ze "szczoteczkami" to nie wiem, nie znam się, ale mam wrażenie, że skuteczność podobna jakbym chciał wyczyścić swoje okulary papierem lekkościernym zamiast ściereczką do okularów.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Widze, ze odradzacie i trzeba bedzie zrezygnowac z zakupu takiej plyty czyszczacej i tez na razie z czyszczenia recznego.

> Edson

A tak dla informacji na przyszlosc..., ten alkochol izopropylowy dostane np, w sklepie z czesciami elektronicznymi ?

Benzyna ekstrakcyjna lub spirytus nie moga byc ?

W opisach tych plyt czyszczacych sprzedajacy informuja np. tak:

" Zdecydowanie podwyższa jakość i efektywność odtwarzania i nagrywania " - pewnie tez pic na wode...

Alkohol izopropylowy mozna kupić na allegro.

Jesli zalezy ci na trwalosci zapisu zwroc uwage na rodzaj warstwy odblaskowej - najlepsze sa zlote oraz rodzaj zastosowanego barwnika - najlepiej ftalocyjanina (phtalocyanine) lub azo, wzglednie metal azo.

Zwykle, najtansze plyty, ktorych przewidywalny czas zycia to kilka lat maja barwnik cyjaninowy (o barwie widocznej jako zielona) i warstwe odblaskowa o kolorze srebrnym. Takie sa popularne Platinum, Esperanze, TDK, Dysan, Verbatim Datalife, Emtec, Philips.

Plyty z warstwa odbijajaca zlota, w ktorych wykorzystano phtalocyanine maja gwarancje na 100 lat ale sa drogie. Jest ich malo - najbardziej znane to Kodak Gold. Ostatnio pokazaly sie jakies plytki Verbatim Gold ale czy w istocie maja one warstwe odblaskowa ze zlota nie jestem w stanie powiedziec.

Trwaly barwnik metal azo wykorzystuje Verbatim w plytkach Pastel Disc oraz DataLifePlus. Mozna je rozpoznac po charakterystycznej ciemnoniebieskiej barwie.

Trwalosc plytek zwieksza takze specjalna warstwa zabezpieczajaca np. ceramiczna (niektore plytki emtec, Verbatim).

Stosowałem, zarówno do CD, jak i do DVD, płytę czyszcząco-demagnetyzującą firmy Allsop, kupioną w Media Markt za około 60 zł, z dobrym rezultatem. Płyta czyści na sucho węglowymi szczoteczkami. Proces czyszczenia trwa kilka sekund.

Najdroższy zyzieńku

Zakładając nawet, że "nagrabny" oznacza tyle, co "nagrany", to mimo wszystko nie mam pojęcia, bo z tamtymi płytami po prostu nie miałem do czynienia. Wiem natomiast, że Allsop robi różne wersje płyt czyszczących - z demagnetyzacją i bez. Moja służy także do ustawiania sygnału w kinie domowym i ma nagrany stosowny do tego materiał dźwiękowy.

" Wiem natomiast, że Allsop robi różne wersje płyt czyszczących - z demagnetyzacją i bez. "

Na Allegro takiej - jak podaje Piotr Ryka - w tej chwili nie widze - jest tylko taka:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Demagnetyzacja? W moim egzemplarzu (Allsop Model No. 59150) chodzi o usunięcie ładunków elektrostatycznych - na rewersie płyty są dwie miedzianopodobne blaszki które rozładować należy przejmując ładunek na siebie... Ale może są inne modele.

O tak to wygląda. Ale jak rozmagnesowywać płytą można jej bezpośrednie otoczenie (nie myślę o przekazie impulsów po torze elektrycznym choć i to jest chyba kwestią wiary - jak dla mnie działanie płyty Densena jest zależne głównie od mojego wewnętrznego współczynnika depresja/euforia...) - tego sobie nie wyobrażam - i po co? Kasety to i owszem, były takie.

Obrazków chyba nie będzie.Ale proszę jest link - ani słowa o demagnetyzacjii. Można za to zacierać ślady zbrodni niektórymi egzemplarzami..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zyziu

Litości - a dlaczego, kochanieńki, na tym cholernym laserze osadza się kurz? No właśnie dlatego, że nie jest on elektrycznie obojętny, czyli, inaczej mówiąc, jest namagnesowany.

To wszystko nie są oczywiście wyrażenia stricte naukowe, ale o to przecież w tym wszystkim chodzi.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.