Skocz do zawartości
IGNORED

nowe kolumny czy subwoofer do monitorków

Siemek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jako, że posiadam już "wiekowe" DALI 450 wydaje się że czas na zmiany. I tu jest problem bo nie wiem jaką opcję wybrać.

Mam "pod ręką" ESA TRILLO 2000 - kolumny podstawkowe. Wysokie tony są o klasę przynajmniej lepsze niż w DALI. Podobają mi się.

Niestety bas jest mocno narzucający się, tępy i bolesny przy dłuższym słuchaniu.

Czy jest dobrym pomysłem sprzedanie DALI i dołożenie do ESY dobrego subwoofera w przedziale np. 3000 zł ?

Wysokie tony dobre i bas dobry.

A może dać sobie spokój i upolować nowe kolumny za 5000-6000 zł.

Który z wariantów będzie lepszy ?

Podobne zestawy stereo podparte dobrym subwooferem dają b.dobre rezultaty.

Czekam na opinie.

ps. całość napędzana DENONem 1500R + CD1450

Monitorki + subwoofer będą miały sens jeżeli prawidłowo przeprowadzisz podział między nimi:

- fazy muszą się zgadzać w okolicach podziału co wcale nie jest oczywiste

- dobrze by było jakoś odfiltrować niskie tony z sygnału idącego do monitorków a także zatkać im bassreflexy - żeby nie przesterowywały się (ze szkodą dla wysokiego basu i środka) w zakresie który ma przetwarzać sub

Z tych też powodów jeżeli nie znasz się na tych zagadnieniach albo nie masz znajomego który się zna uważam że z technicznego punktu widzenia lepsze będą gotowe kolumny z lepszym basem na większych głośnikach. Próba dołączenia suba jest w istocie próbą skonstruowania zespołu 3-drożnego z bardzo niskim podziałem (albo 2.5 drożnego jeżeli nie odfiltrujemy sygnału dla monitorków) - a do tego potrzebna jest wiedza żeby zrobić to dobrze. Trudno też porządnie zrobić podział satelity - subwoofer bez dodatkowego preampu - zwrotnicy aktywnej.

Misiomor madrze prawi, jak zwykle zreszta :-)))

Ze swojego doswiadczenia z 2.5 droznymi maluszkami i kiepskim niestety subwooferem moge powiedziec, ze stosunkowo najlepszy efekt uzyskac mozna bylo przy calkowitej rezygnacji z 0.5 drogi i niskiej czestotliwosci podzialu na subie. Czy bylo lepiej? Co do porownania z 2.0 bym nie powiedzial.

Ogolnie - 2+1 jest fajniej, ale drozej i trudniej. Tylko dla orlow.

Obawiam się, że za 5-6 kzł. kupi się co najwyżej nowe kolumny tej samej klasy co Dali 450 - przerabiałem ten temat.

"Wiekowe kolumny" to moim zdaniem określenie niezbyt trafne w świetle dzisiejszej oferty "potentatów głośnikowych".

Kombinacje typu podstawkowa ESA + sub to jak dla mnie straszne czmutowanie i mielenie sprawy, a wiele pewnie z tego nie wyniknie.

Ja bym nic nie zmieniał, a jak już koniecznie to może wzmacniacz - ale nie wiem na czym słuchasz teraz.

Bluesound Node ▶️ Synthesis Roma 96DC+ ▶️ B&W 706 S3

Lepiej zostaw sobie te Dali i ewentualnie je jakoś stuninguj jak dźwięk Ci nie pasuje. Dla mnie dźwięk stereo 2+1 jest nie do przyjęcia. Jestem zwolennikiem słuchania z dwóch porządnych kolumn.

>Ogolnie - 2+1 jest fajniej, ale drozej i trudniej. Tylko dla orlow.

nie robcie z tego pracy doktorskiej, kazdy pacan to potrafi zakladajac ze ma wystarczajaco checi, cierpliwosci i odpowiedni sub (umozliwiajacy odpowiednie zgranie zestawu)

xajas

www.jaschiks.com

No wlasnie Xajas, odpowiedni sub.

Sytuacja w ojczyznie jest troche gorsza niz u Ciebie. Rynek i opinie ksztaltuja (jak widac na tej zakladce) alergicy i mohery :-) Spytaj sie w polskim hifi-saloonie czy manufakturze glosnikowej o suba to Cie od czci odsadza. Znasz tekst "do kina domowego sie to nada"?

Powaznie: zaproponuj mi cos w ciemno jako sub-przystawke do 6 x 3.5 x 2m (srednio, sciety dach - w kazdym razie mozna liczyc 40m3 kubatury). 2.0 na Phonarach P-20s (2.5 drogi, 2x13cm, -6dB przy 40Hz). Myslalem o jakims zamknietym maluchu, chocby B&W ASW600. Moj od kina dal efekt dziwaczny - przy napedzie wszystkich drog (bez eskalowania glosnoscia) wcale nie dodal masy do dzwieku a trudny do opisania szum, klej w subpasmie (odciecie circa 80Hz), a przy nizszej czestotliwosci odciecia kompletny zanik efektu poza bolem uszu i glowy... Po wylaczeniu napedu 0.5 drogi zaczelo byc lepiej, ale rownowaga tonalna z oczywistych powodow zostala zachwiana. W kazdym razie zawsze bylo lepiej, choc szczuplo w 2.0. Jezeli nawet zalozymy ze kupienie ASW600 za 2kpln to szczuplosc w dzwieku by wyeliminowalo, to daje to razem 5kpln za 2.0. Boje sie, ze lepiej bym wydal te pieniadze na ciekawsze 2.0 (choc to nie bezkompromisowe :).

Nie wiem czy nie bede sie powtarzal, ale przez wiele lat posiadalem systemik odsluchowy dwa monitorki + sub i moge z calym przkonaniem napisac ze nie jest tak jak wiele firm pisze ze wystarczy jeden glosnik basowy (bo bas jest nieliniowy i nie wplywa na ogolny wyglad sceny). Zawsze, mialem problem ze znalezieniem sie w srodku ,,miedzy kolumnami'' bo glosniej bylo tam gdzie stal bas. Niejako potwierdzeniem mojego ,,odkrycia'' bylo stwierdzenie goscia w radio Jazz, ktory powiedzial dokladnie to samo.

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.