Skocz do zawartości
IGNORED

technika fornirowania krzywizn

arturp

Rekomendowane odpowiedzi

Rozpoczynam nowy wątek dotyczący tematyki dosyć mocno eksploatowanej aczkolwiek potraktowanej powierzchownie na tym forum- fornirowanie. To jest zmora poczatkujących budowniczych kolumn. Ja doszedłem do perfekcji ( no prawie...) w kładzeniu forniru na płaskich powierzchniach. Opanowałem bardzo dobrze sposoby na docinanie forniru na krawedziach posługując się frezarką (!)- ale o tym innym razem. Obecnie wiem juz jednak jakie sa mankamenty stosowania klejów kontaktowych (np.Timebond). Jednym z nich jest brak mozliwości oklejania powierzchni krzywizn. Wynika to właściwie z faktu, że fornir jest sztywny a nie z samych właściwości klejów kontaktowych. Obecnie robię coś na kształt Sonus Faber Stradivari ale na innych przetwornikach. Wazne jest ,że obudowa jest zbliżona kształtem- a więc ma łukowatą ściankę frontową i tylną.

I JAK TO OKLEIĆ?

Słyszałem o metodzie polegającej na namoczeniu forniru w kleju rozpuszczonym w wodzie , dzieki czemu fornir mięknie i zachowuje sie jak namoczony papier - ale na tym sie moja wiedza kończy.

Liczę na wsparcie merytoryczne od doświadczonych kolegów budowniczych.Może dzięki temu watkowi nasze produkcje będą wyglądac lepiej.

Pozdrawiam

...there is no spoon...

https://www.audiostereo.pl/topic/22750-technika-fornirowania-krzywizn/
Gość kotbury

(Konto usunięte)

Najprosciej bedzie pogadac z jakimś stolarzem, unikniesz błedów "na własnej skórze" popełnionych.

Ja bym doradzał zastosowanie kleju stolarskiego "w perełkacha", to klej kostny, wymagający podgrzewania na łaźni wodnej. Smród jest potężny i wymiotny - ostrzegam :). Zdaje się, ze po nałozeniu tego kleju, fornir przyprasowuje się żelazkiem, również na krzywiznach. To klej z kości, więc w pełni naturalny, może to będzie miało jakieś dodatkowe, pozytywne znaczenie. Ten klej po wyschnięciu i wystygnięciu robi się twardy jak cholera i dobrze się go szlifuje papierem, nie paprze siejak wikol. Jednak moja wiedza na ten temat pochodzi z przed wielu lat i polecam wizyte w stolarni :)

Promień krzywizny około 1metra - dużo. Butapren to nic innego jak klej kontaktowy- już to ćwiczyłem, jest OK ale nie do końca. Kusi mnie klej rozpuszczalnyw wodzie tak aby zanurzyć i namoczyc całe płaty forniru i aby fornir nieco ,,zmiękł" i łatwiej układał sie na krzywiźnie.

...there is no spoon...

jeżeli chcesz moczyć cały fornir musisz mieć conajmniej prasę lub dość dużą ilość ścisków.Ja swoje kleiłem momentem czyli klejem kontaktowym i sądzę że jest ok!Grunt to porządnie docisnąć!!!!Masz już skrzynki czy dopiero zamierzasz składać?To ważne , niekiedy lepiej jest zafornirować przed złożeniem!!Zafornirowany element też da się giąć!!!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

a jak zafornirowac taki oto krztałt ;>? jak podzielic pasy forniru ? tak aby łączeń nie było widac ? aby osiągnąc efekt taki jak na zdieciach ? Czy giąć na całej wysokosci kolumn równoczesnie czy po faragmęcie

Ukryta Zawartość

post-7828-100000073 1170279898_thumb.jpg

post-7828-100000074 1170279896_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

artup - jeżeli masz zadany promień krzywizny około metra to nie rozumierm Twojego problemu - przecież fornir daje się zwinąć w rulon o średnicy około 30 cm. Według nmni e nie ma sensu pierdzielić się z perełki i inne takie (kumplowi pies zeżarł) Co ci sie nie podobało w klejeniu krzywizn za pomocą TB?

===> ahaed

W tym wypadku jest inaczej, ze sklejki są wycinane elementy o żelazko podobnym kształcie (1 obrazek u jaj0ne)

następnie są sklejane tak jak tu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja bym obstawał przy okleinowaniu workiem na śmieci :]

Na sieci mozna znaleźć filmiki objaśniające co i jak (tzn. jak i gdzie podłączyć sprężarkę, jakiej folii użyć, jak przygotować z rurek zatrzaski uszczelniajace i gdzie je założyć).

Miałem w ręce efekty(całkiem niezłe) pracy prowizorycznej(złożonej w kilkadziesiąt minut) prasy zrobionej w ten sposób (na słabej sprężarce, worku minimalnie mocniejszym od takiego na śmieci, całość mocno nieszczelna).

Główna wada to pękanie/przecieranie się worków w miejscu zatrzasków uszczelniających (czyli przeciętej wzdłuż rurki plastikowej, nałożonej folię worka na drugą[nienaciętą] rurkę).

Fornir naprawdę mocno jest dociskany (jak ktoś ma ochotę to nawet przy "cienkiej" sprężarce może się zabawić w łamanie HDFu lub cieńszej wiórówki przy użyciu takiej prasy-samoróbki :P ).

Witam . Mam zamiar wyciąc i posklejac elementy w identycznym procesie , jak tutaj..

Ukryta Zawartość

ale z tym że będą to podłogówki :D ok 1 m wysokości i zostaną wyciete z MDF'u o grubości 30 mm ( czyli łatwo policzyć na 2 kolumny i suba potrzebuje blisko 90 takich elementów ! )

A chodzi mi o to gdzie połączyc płat czołowy forniru z płatem bocznym ? czy za łukiem ( rys.1) czy też przed łukiem (rys.2) ? w krtórym miejscu bedzie mniej widoczne łączenie i który wariant łatwiej wykonac ?

A nie prosciej byłoby położyc fornir wąskimi (rys.A) pasami niz całą powiezchnią (rys.B ) ... ? chyba trudniej ro wygiąc na długosci 1 m niz np. 20 cm ? i jak giąc w stosunku do słoji ? wzdłuż czy w poprzek ?

post-7828-100000053 1170279928_thumb.JPG

post-7828-100000054 1170279926_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dramat. Faktycznie tego nie przemyslałem. Fornir na mokro bedzie sie marszczył. Robiłem kiedyś ścianki płaskie oklejone klejem na bazie wody i zmarnowałem kilka liści pawiego oczka za 200 PLN. Teraz pamiętam...No to d..pa. Jak okleić fornirem Sonus Faber Stradivari?Moze wąskie paski ? tak jak na zdjęciu. to się łatwo wygnie ale na klej kontaktowy to mi się juz nie chce . Słabo trzyma.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

a moze namoczyc go delikatnie , ostroznie wygiąc na kolumnie "na sucho" bez kleju , przytrzymac długimi deseczkami i sciskami i poczekac az wyschnie ? powinien sie odkształcić i juz taki costac :P ......chyba .

No a jeszcze jedno jaka jest najlepsza drubość forniru ,zeby sie niezmarszczył ...ani nie połamał i dał sie w miare modelowac ..?

jaj0ne,

a jak ty wytniesz te 90 kawałków? Stolarz skasuje cie na majątek a dokładność będzie marna. Ponadto policz ile płyty na to trzeba przeznaczyc i ile to kosztuje. wprawdzie takie skrzynie wyglądaja bardzo fajnie i projekt ambitny ale jeśli nie uda cisie tego wykonac precyzyjnie to nie bedziesz zadowolony. Moim zdaniem drogo i zbyt trudno.

...there is no spoon...

Krzywe (zaokraglone krawedzie itp) moim skromnym zdaniem najlepiej forniruje sie dokladnie tak jak sie to robilo "100" lat temu, czyli klejem kostnym (perelkowym), rozcienczalnikiem jest oczywiscie woda. Klej nie powoduje zmiany koloru forniru, jest dobry w obrobce (po oklejeniu) i mozna z niego wykonac szpachle. Wszystko robi sie na goraco co moze czasami stwarzac pewne problemy. Zajmuje sie renowacja antykow i czesto musze oklejac powierzchnie o dosc dziwacznym ksztalcie. W przypadku powstania jakiegos pecheza powietrza wystarczy delikatnie namoczyc gabka i przygrzac zelazkiem - i po sprawie. Metoda dosyc pracochlonna ale efekt bardzo dobry.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

arturp =>płyte kupie w np. Obi ( taniocha ) tam przytną mi je na idealne 90 prostokątów ( za free )puzniej z każdego wytne po upszednim odrysowaniu od szablonu pożądany element , puzniej nasadzam na wczeniej wycentrowane pręty i gdy juz całosc (lub tez segmętami ) skręcic śrubami ( mamy z głowy kwestie "scisków") a wszelkie nierównosci przeszlifuje szlifierką taśmową.... proces bardzo pracochłonny i napewno nie dla niecierpliwych ale mysle ze efekt wart świeczki...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A propos CNC - średnio można przyjąć pracę CNC na około 1.5 metra bierżacego na minutę na wprost. W takich kształtach to będzie lepiej przyjąć 1 mb/min.

Jęsli chcecie wyciąć tak jak na linku powyżej to liczcie od 200 - 350 zł za godzinę pracy CNC Do tego projekt (oprogramowanie - sprawa indywidualna).

Czy ktoś mógłby podać linki do tych amatorskich pras membranowych z worków na śmieci?

technologia szeroko stosowana przy pracy z laminatami

w lotnictwie, żeglarstwie, modelarstwie

np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Vacuum bagging" w google masa odnośników

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jaj0ne ,

Ok -cena płyty nie bedzie wysoka i faktycznie potną za darmo. jednak ciągle pozostaje sprawa dokładności cięcia ,zeszlifowanie nierównoiści lub pokrycie szpachlą bedzie trudne . Sam ciąłem szkielet moich ,,stradiwariusów" za pomoca szablonu i moge ci powiedziec ,że niedokładności sięgaja śmiało 1mm - to duzo do zaszpachlowania lub do wyszlifowania.

Ale to wszystko nie dotyczy oklejania fornirem. Tu się zaczną schody na krawędziach.Ja mam problem ale ty masz duuuuży problem :P.

...there is no spoon...

Jak widac to nie jest łuk na całej długości a właściwie płaskie powierzchnie lekko załamane w stosunku do siebie. Paski forniru powinny iść poziomo przez całą szerokość .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

rozumiem do zaszpachlowania moze i duzo... i do wyszlifowania tez .... ale recznie :P , taśmówką idzie jak burza.

jak robiłem scięsica o gł.20 mm i zajmowało mi to nie wiecej jak godzinke , wiec jedyną rudnośc to ułozenie tego wszystkiedo i wycentrowanie oraz wyfornirowanie no i oczywiście czas jaki jest potrzebny na to wszystko :P

jeszcze sie waham co do krztałtu obudowy i pewnie znając mnie jeszcze 20 razy zmienie zdanie

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.