Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki sprzęt do muzyki poważnej za 11 kzł

Dick

Rekomendowane odpowiedzi

Z krótkimi odsłuchami trzeba ostrożnie. Coś co wydawało się lekko przytłumione może być na dłuższą metę w sam raz, a system wyglądający na idealny okaże się po jakimś czasie męczący.

Wrażenia z kolejnych odsłuchów

- arcam 90 był bardzo detaliczny, jasny, słychać było każdy instrument z drugiego planu, bas był oszczędny bardzo uporządkowany ... ale po 30 minutach ta detaliczność zaczęła mnie irytować: dzwięk zaczynał mi się wydawać za ostry detaliczność i rzetelność w przekazywaniu instrumentów drugiego planu drażnić (słychać równie szczegółowo ostre talerze, werble co śpiew wokalistki). No i oczywiście wyłażą wszystkie nidociągnięcia nagrania. W mojej ulubionej płycie (klasyka) zaczęło być słychać skrzypienie krzeseł orkiestry jakieś chodzenie itp.

- naim5i miał dzwięk bardziej łagodny i przede wszystkim brdziej muzykalny. Jak słuchałem małych składów jazzu to od razu było wiadomo kto jest najważniejszy (vokal) a co ma być tłem. Ale cóż coś za coś: gitara w jednym utworze w arkamie wyraźnie słyszalna w naimie tylko zaznaczyła swoją obecność. A bas, który w arcamie gra konsekwtnie swoją role w naimie jest raczej uzupełnieniem, bazę, tłem.

- creek - dżwięk orkiestry jakiś syntetyczny

- densen - podobało mi się - ale nie wiem czy przeżyję bez pilota

- Edgar (lampa) - dźwięk nabrał dźwięczności, kolorytu, wygładził się, troszę rozwlekły bas (może to przeżyłbym?)

Słuchałem;

Creek - brzmienie orkierstry mi nie odpowiada

Edgar (lampa) - skrzypce super, tylko czy ten słowacki produkt sie nie zepsuje?

Antiqua Sound 1001 (lampa) - wszystko było super tylko nie wydolił w potężnym chórze

Vincent - coś nie tak

A co wy na pomysł:

Arcam 80 do rozrywki i dużych składów, a do słuchania małych składów kupić lampę i traktować Arkama jako przedwzmaczniacz (ma wyjście pre out). Tylko czy kupić lampową integrę, końcówkę mocy, czy może dwa monobloki?

Za niecałe 6 kzł dostaniesz dzielony wzmak NADa S100 + S200

Pozostaje 5kzł na źródło i kolumny. Czy starczy? Nie wiem ale ten wzmak raczej uciągnie wszystko...

Słuchając rozumu....

Dick

Przesłuchałeś dużo dobrych i bardzo dobrych urządzeń, ale nic – lub prawie nic - Ci nie pasuje. Można by więc stwierdzić, że przy twoich – jak widać bardzo wysokich - wymaganiach najrozsądniejszym rozwiązaniem będzie przeczekanie i - ściśle z nim powiązane - zwiększenie budżetu. Twoje wymagania spełnią zapewne dopierto kolumny za 6- 7 tys i napęd w zbliżonej cenie, CD może być tańsze, ale poniżej 3,5-4 tys. też bym nie schodził. W międzyczasie możesz dalej słuchać i myśleć nad tematem.

Problem jest większy, jeśli limity finansowe są nie do przeskoczenia. Trzeba się zdecydować na jakiś rozsądny kompromis, kupowanie dwóch wzmaków do takich raczej nie należy. Musisz pamiętać, że nawet za 30 tys. nie kupisz w pełni uniwerslanego systemu. Lepsze jest wrogiem dobrego. Ta świadomość jest oznaką kolejnego stopnia „audiofilskiego wtajemniczenia”.

Wedle mojego rozeznania za 11 tys. można kupić dobry zestaw, ale końcowy efekt przyjdzie dopiero po - co najmniej - roku dodatkowych eksperymentów(i dodatkowych inwestycji).

Niestety, jednym z najważniejszych elementów każdego systemu, jest doświadczenie jego twórcy i świadomość własnego gustu(a nie przeczucia i mniemania na jego temat). Tego nie da się kupić. W moim osobistym przypadku – a daleko mi do wielu forumowych wyjadaczy – to jest 10 lat zainteresowania całą tą głupota, ponad pół roku pracy w sklepie audio, itd.

Podstawowa konfiguracja jest oczywiście najważniejsza. Wzmak, cd oraz kolumny, musi trafić w twój gust, co nie znaczy, że całość musi być idealna. Potem zaczyna się zabawa – kabelki, sieciówki, granity itd. Choć działanie każdego z tych elementów może nie jest gigantyczne, to w całości dają one bardzo wyraźny efekt, oczywiście – pod warunkiem, że sam system jest co najmniej dobry, a kolejne ulepszenia są podejmowane świadomie(żadnego kupowania w ciemno!) Oczekiwanie, że zakupiony system zagra naprawdę dobrze zaraz po wyjęciu z kartonów, rozgrzaniu i w miarę starannym ustawieniu, jest mrzonką. Taki system zagra co najwyżej nieźle – i to już będzie sukces.

Żeby nie poprzestać na ogólnikach, obliczyłem, że (bez gramofonu i ustrojstw słuchawkowych) włożyłem w mój system niecałe 13 tys. (liczę kwoty faktycznie wydane) przy czym elektronika i kolumny to tylko 7,5 tys. Jeszcze rok temu – po przeprowadzce – systemik grał co najmniej o klasę gorzej, jednak kolejne cząstkowe eksperymenty – sieciówki, balast do standów, listwa, granity itd. – sprawiły, że na Audio Show strasznie się wynudziłem, nie dlatego, że prezentowane urządzenia były słabe, lecz dlatego, że prowizorycznie zestawione pokazywały góra 30% możliwości(więc grały nierzadko gorzej od mojej budżetówki). Na odsłuchach w sklepie będzie trochę lepiej, ale na więcej niż 50-60% bym nie liczył. Uświadomienie sobie ograniczeń własnego systemu też jest bardzo ważne, wtedy wiesz co jeszcze możesz(lub musisz) poprawić a z czego możesz zrezygnować

Możesz kupić lepsze lub gorsze urządzenia, ale naprawdę dobrego dźwięku nie kupisz, musisz go stworzyć sam. Klocki są jedynie narzędziami do tego celu.

Pzdr.

Ps

Jedna korekta:

Uświadomienie sobie ograniczeń własnego systemu też jest bardzo ważne, wtedy wiesz co jeszcze możesz poprawić a z czego możesz(lub musisz) zrezygnować .

Nie jest tak źle że nic mi się nie podobało. Na dzień dzisiejszy moimi faworytami są;

Arcam 80 + CD 63T + Monitor Audio RS8

Naim 5i wzmak + cd + + Monitor Audio RS8

Edgar (wzmak + ew. CD) + KEF iQ 7 (chyba to była 7)

Musial Fidelity 3,5 komplet + B&W (raczej nie kupię bo wyszło drożej - a szczerze mówiąc nie usłyszałem wyraźnej różnicy na plus).

Czekam teraz na wzmacniacz Cayin do odsłuchu.

Czyli wymagania masz duże :) No i dobrze. Wiesz czego chcesz.

Ten wątek skłonił mnie do wymiany kolumn! Mówiłem, że Dynaudio dobre do klasyki? Pożyczyłem Dynaudio Contour 1.8mkII, posłuchałem i ... kupiłem :) Są super do klasyki!

Powodzenia w dalszych odsłuchach i dobrych wyborów :)

Dick,

sprawdziłbym ten system mf`a z innymi kolumnami. Proack, ewentualnie Triangle (zupełnie inne brzmienie, choć mi osobiście nie odpowiada). lub nawet z Vienną o ile brzmienie modelu 3.5 jest zasadniczo odmienne od 3.2 (w przeciwnym razie może być za ciężko). Wydaje mi się, ze zestawienie z b&w jest szczęśliwe (fakt, że mi te kolumny w ogóle nie przypadły do gustu).

Najpierw słuchałem MF 3,5 właśnie Trianglami (model za 5-6 kzł), ale uwieżcie mi bas dudnił. Zmieniliśmy kable na jaśniejsze - trochę lepiej ale dalej. Dopiero po zmianie na B&W zaczęło grać. Nie mogłem dłużej eksperymentować, bo pomimo umówionych odsłuchów na konkretna godzinę w TOP HI Fi pan o po godzinie mnie wyprosił twierdząc że czeka następny klient. Do tej pory nie miałem tego typu problemów :-(

>Dick - polecam kontakt z Amparo Audio i Darkiem Starzykiem. Mysle, ze warto abys posluchal integry opartej na pre lampowym, koncowce mocy na Tripath. Mialem te integre przez pol roku - moge z czystym sumieniem polecic. Nie kupilem tylko przez swoja glupote/emocje - na priva moge Ci na pisac o co chodzi.

W mojej ocenie - to genialny wzmak - a cena jest super dobra. W tym budzecie zostanie Ci jeszcze na dobre CD i kolumny.

pzdr,

Puchatek

mogę tylko zaproponować wizytę we Wrocławskim oddziale top`a (po uprzednim umówieniu sie oczywiście). Teraz masz autostradkę w calości wic podróż jest szybka.

Wrzucę tę referencję także i na tym forum, by autorowi wątku nie uciakła:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dicku, przeczytaj koniecznie!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.