Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie płyty jazzowe ?

Cortazar

Rekomendowane odpowiedzi

Za dużo już wydałem na płyty które po 2 przesłuchaniach odłożyłem na półkę z nieprzyjemnym uczuciem , że mógłbym te pieniądze wydać lepiej ( na lepsze płyty ma się rozumieć ). Jazzu słucham dopiero od około 2 lat więc moje osłuchanie jazzowe jest niewielkie . I tu prośba co kupić , żeby być zadowolonym . Najbardziej lubię składy : perkusja , kontrabas i fortepian lub trąbka lub saksofon lub gitara lub inny prowadzący instrument . Do moich ulubionych wykonawcó należą John Taylor , J.L. Trio , Dino Saluzzi , Dave Douglas , Steve Lacy (Monks dream tak , Cliches zdecydoawnia nie ) , Masabumi Kikuchi .

Nie cierpię natomiast " ciepłego plumkania " w stylu Patha Metheny czy Charli Hadena . Do Anthony Braxtona czy wspomnianego Cliches S. Lacy jeszcze nie dorosłem ;-) .

https://www.audiostereo.pl/topic/2274-jakie-p%C5%82yty-jazzowe/
  • Redaktorzy

Hi hi. Cieplego plumkania. Sprobuj "Sign of Four" Pat Metheny plus Derek Bailey. Tylko nie kupuj przed przesluchaniem, nie znam nikogo poza mna kto by lubil tego sluchac.

Gość momart

(Konto usunięte)

Jeżeli Pat Matheny jest plumkający to posłuchaj Bohdana Łazuki - jest the best . twoja wyobraźnia muzyczna i updobania , stosunek do życia i ludzi twój styl , zmieni się nie do poznania lub wrocławia .

J.L.Trio "Satie" pewnie znasz ( mnie jakoś nie może się znudzić) jeśli nie to polecam. Ostatnio słucham J. Terrasson "a Paris" może troche plumka ale coś w tym jest. Z pewnościa nie plumka Steven Bernstein "Diaspora Soul" lecz to specyficzna muzyka (mnie się podoba) i niewiele ma wspólnego z tradycyjnie pojmowanym jazzem. Dzięki temu, że jest tak inna, pozwala potem z radością wrócić do klasyki jazzu np do Billa Evansa (piano oczywiście). Tutaj plumkanie jest piękne i też nie może mi się znudzić. Pozdrawiam wszystkich

Cortazar >>>>

Czy masz juz JAZZ klasyke? Jezeli nie to bardzo polecam;

"Kind of blue"- Miles Davis

"Take Five"- Dave Brubeck

"A love Supreme"-John Coltrane

"Sunday at the Village Vanguard"- Bill Evans

"Birth of the Cool"-Miles Davis

Bardziej MODERN-

"Koln Concert"-Keith Jarret

"Constellations"-Dave Douglas (jego najlepsza)

"Soul on Soul"-Dave Douglas (jego najlepsza)

"Questions & Answers"-Pat Metheny

"Leosia"-Tomasz Stanko

Przyjemnego sluchania :-)

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

Cortazar, ja niestety tylko ze staroci bo mój rewir, a co do plumkania to "plukmanie plumkaniu nierówne"

Bill Evans "Waltz for Debby" najlepiej JVC zrobione w K2

Joe Pass "Virtuoso"

Sonny Rollins "Saxophone Colossus"

Sonny Rollins "Way out west" najlepiej remaster z Analogue Productions

Art Blakey "Moanin'"

Cannonball Adderley "Somethin' else"

Eric Dolphy "Out to lunch"

Pzdr.

może coś na akordeon? wszyscy piszą o stricte jazzowych składach, może teraz ja coś z innej beczki...

Astor Piazzola - Central Park Concert

Richard Galliano - Blow Up (poszukaj sobie jego płyty z hammondzistą Eddym Louissem - Face To Face)

a może jeśli więcej hammonda to jeszcze jest płyta Louissa z pianistą Michelem Petruccianim - Live

idąc tym tropem dojdziesz do Playground - Michela Petruccianiego :)

a potem romantyczny Bill Evans (ostatnio katuje składanke Columbia Jazz z lat 1957 - 1973 SMM5096172 - m.in. polecam kawałek ostatni - Up With The Lark)

z naszych rodzimych stron: Lyrics - Henryk Miśkiewicz & Simple Acoustic Trio....

Astor Piazzola & Gerry Mulligan - "Summit" - jedyna płyta kórą nagrali razem, chyba nie do dostania w Polsce ale naprawde warto za nią pochodzić, ja kupowałem w Amazonie.

Świetne zgranie saksofonu i bandoneonu.

The Swingle Singers np. - Jazz Sebastian Bach albo dowolna inna.

Kapela jazzowa wykonująca a capella jazzowe interpretacje muzyki poważnej. Nagrania powstaly przeszlo 40 lat temu, więc jakośc

niektórych bywa nienajlepsza ale ich interpretacje są zaj...

• Redaktorzy

Zebym mogl w tej chwili popatrzec na mje plyty, zawsze byloby latwiej. Ale w tej chwili mam tu z 5 jazzowych, reszta juz w domu. Polecil bym ci wszystkie trzy plyty tria Billa Evansa z Village Vanguard (jeszcze ze Scottem LaFaro), ale nie jestem pewien definicji plumkania. A tam wiesz, fortepian, perkusja melodyjke wygra, kontrabas bywa ze sie odezwie... Tak ze na wszelki wypadek pewniejsze propozycje to caly John Coltrane (drobiazg, zaiste), no i ten cholernik z plastikowym saksofonem, jak mu tam, jak rany, kto przypomni? A, Ornette Coleman. Osobiscie lubie wszystko co mi w lapy wpadnie Arta Blakey'a, ale to nie jest szczegolnie hardcorowe, da sie sluchac z przyjemnoscia, wiec znowu nie jestem pewien.

>fadeover

Ale ja nie mam nagrywarki ...

"Rynkowa" cena tej płytki to coś w granicach 35 zł. CD jest dostępna - na pewno w polskich sklepach internetowych. Jeśli zależy Ci na CDRze, to dostęp do nagrywarki będę miał pod koniec września i wtedy mam nadzieję będę mógł ją nagrać - przypomnij mi tylko o tym na e-maila [email protected]. Jestem z Warszawy, to jakoś się umówimy, żebyś ją sobie odebrał.

Pozdrawiam

Co do plumkania . Nie wiem jak to jest ale niektóre płyty " plumkające " mnie nudzą i czuje podskórnie , że to nic wartościowego nie jest , vide Path czy Charlie H. A taki Brubeck na płycie " Park Avenue South " też niby gra sobie niby od niechcenia a czuje się podskórnie ,że " wielkim muzykiem jest " i że nie tracimy czasu . Polecam tę płytkę - miód dla uszu ( mocno nie trafiona porównanie ;-) .

Polecam też moje nowe odkrycie , płytkę " Palatino" panów : Romano , Benita , Ferris , Fresu . Kto by pomyślał , że włosi też mają w jazzie coś do pokazania , a jednak.

A może polecicie mi coś ECM-owskiego . Lubię wybitne nagrania .

gdyby ktoś się chciał powymienić cdekami z jazzem i okolice to znajdzie się kilka u mnie - mało bo mało ale moze ktos cos znajdzie ciekawego dla siebie .... z reszta sam szukam nowych rzeczy --- po spis na emila: [email protected]

Ja lubię Keitha Jarretta. Nie tak całkiem wszystko, ale większość (to też ECM). Oprócz wymienionej tu już płyty "The Koeln Concert", poleciłbym jeszcze: "Paris Concert", "Tokyo '96", "La Scala".

Poza tym z ECM - Tomasz Stańko Quartet "Soul of things".

A tak w ogóle, to w jazzie lubię "plumkanie", ale nie będę wyszczególniał, skoro to nie o takie nagrania chodzi. A czy Diana Krall, to też plumkanie?

Janusz z Torunia

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.