Skocz do zawartości
IGNORED

UR-40 --> HD 595 - postęp?

Snajper

Rekomendowane odpowiedzi

Tak sobie kombinuję, że najwyższa pora list do Mikołaja wysłać. Pomyślałem o słuchawkach, których używam w pracy (patrz "o mnie"). Obawiam się, że ze względu na upgrade tego pseudo-systemu (MP3 --> APE, wzmak słuchawkowy) moje Koss'y stały się jego wąskim gardłem. Czy zmiana ich na HD 595 ma sens?

Póki co pożyczyłem od qmpli dwa zbliżone w miarę modele Sennków. Oto wrażenia:

- HD 570 - Na pewno lepiej, niż Koss'y. Lepsza kontrola, lepsza separacja dźwięków, delikatniejsze (ale nie nudne) wysokie tony. Jednak za mało energii do mojej muzyki. Póki jest akustycznie, spokojnie, jest super. Nic, tylko siedzieć i i słuchać. Ale jak robi się ostro, z ikrą, wtedy UR-40 nie dają szans. Dynamika fatalna, wszystko się zlewa w jeden nudny hałas. Ogólnie więc słuchawki dobre, ale nie dla mnie. Dodatkowo, mimo iż impedancja podobna (Koss'y 60Ohm, Sennki 64Ohm), grają sporo ciszej od Koss'ów. Żeby poczuć cokolwiek, trzeba w zasadzie zarówno źródło, jak i wzmaka rozkręcić na full. I bynajmniej nie grozi to uszkodzeniem słuchu...

- HD 580 - Tu w zasadzie sprawa jasna. Komp, mimo wzmaka słuchawkowego, nie za bardzo dał radę je napędzić. 300Ohm przerosło chyba możliwości systemu. Ani to nie brzmiało, ani kopa nie miało.

Wtedy pomyślałem o HD 595. 60Ohm (lub 50Ohm - różne źródła różnie podają - jak jest w rzeczywistości?) daje dużą nadzieję, że nie będzie "powtórki z 580". Bardzo wysoka skuteczność (112dB), aluminiowa cewka - to brzmi nieźle. System E.A.R to IMO marketingowy bełkot, ale może się mylę? ;-) Myślicie, że to dobry pomysł? Czy nie będzie to trochę jak kupowanie Ferrari do przewozu ziemniaków?

Może ktoś może się podzielić wrażeniami z użytkowania takich słuchawek w zbliżonym systemie?

https://www.audiostereo.pl/topic/22718-ur-40-hd-595-post%C4%99p/

Ze swojej strony poleciłbym jeszcze HD590. Wprawdzie już nie produkowane ale moze gdzieś jeszcze są. Sam je wybrałem porównując z nowszymi 595 mają szerszą scenę dźwiękową i są wygodniejsze, HD 595 grają specyficznie - bardzo odsuwając dźwięk wgłąb ale kosztem zawężenia sceny. Oprócz nieco nizszej ceny to właśnie wygoda była głównym powodem że wybrałem 590. Brzmią bardzo efektownie, choć podbijają trochę bas kosztem średnicy i nie są tak detaliczne jak HD600 (choć trzymają i tu wysoki poziom). Są łatwe do napędzenia, grają nawet z discmanem (z HD 580 i HD600 to nie przejdzie).

Oczywiście HD600 grają obiektywnie lepiej ale muszą mieć z czym (wzmacniacz obowiązkowy, do mp3 raczej bym nie polecał) i są mniej wygodne.

klemens, 22 Lis 2005, 11:11

>Ze swojej strony poleciłbym jeszcze HD590.

Dzięki za sugestię. :) Mam jednak dwa "ale". Pierwszy to impedancja: 120Ohm vs 50Ohm w 595. Drugi to efektywność: 97dB vs 112dB w 595. Co prawda jeśli piszesz, że 590'tki dał radę napędzić nawet discman...

Sam już nie wiem... Szczególnie, że marnie widzę szanse porównania "w boju" któregokolwiek z tych modeli...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.