Skocz do zawartości
IGNORED

China-HighEnd-HiFi.com

MariuszJ

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktos z forumowiczow sprowadzal cos przez

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? Nie moge zdobyc zadnych informacji n/t oceny firmy (w odroznieniu od Anewdigital). Przyznam ze oferta door-to-door-delivery na terenie EU jest niezmiernie kuszaca. Wydalbym tu nieco grosza, ale wolalbym nie wdepnac...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/22597-china-highend-hificom/

Duza czesc klockow rozprowadzanych przez w.w. jest znana na naszym rynku. Sam sluchalem P-P Meixinga na EL34, oceniam go (pod wzgledem jakosci wykonania, uzytych komponentow) wyzej niz chinskie Jolidy. Spokojnie znajdziesz tu na forum shanlingowcow czy quasi-vincentowcow (shengyafanow) i innych. Pytanie o dystrybutora - kto zacz?

Prowokujaco sugeruje, ze moj mail jest w "O mnie". Chetnie scedowalbym na kogos nieco ryzyka :)))

Disco, jest nas pewnie wiecej niz dwoch. Uzyje tego argumentu w kolejnym mailu do nich, choc i tak ich chyba nie czytaja.

A najwiekszym klopotem jest wlasnie to, ze nic nie pisza o tym, ze Bolanda be. Member of EU = door-to-door... ale ja przynajmniej w ciemno im 1000 euroli nie wplace, sorry.

Ale przyznasz, ze ceny z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , uwzledniajac vat i clo nie wygladaja w swietle oferty CHH imponujaco. Przyznam, ze jezeli bylby mozliwy odbior z ich warehousu z Niemiec, chyba bym sie przejechal. W razie czego Disco, dam Ci znak, mam duzy bagaznik ;)

Ukryta Zawartość

hej tutaj absolutnie pewne i sprawdzone strony: www.nysound.com www.timaudio.com wysylaja do EU i ceny sa mniej wiecej takie same jak na podanej przez ciebie stronie. Polecalbym tez

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) bardzo kompetentna obsluga i niezle info przez mail, wlaczajac fotografie sprzetu i wiecej danych....milych zakupow ;)

Ukryta Zawartość

Wszystko pieknie, z ta jedna roznica:

China-HighEnd-HiFi.com: "we offer you our special delivery service meaning the price you pay includes shipping from Hong Kong via our EU warehouse to your address in EU, transport insurance, custom duty, VAT..."

Chinese-hifi.co.uk: "The final price will not inc tax..."

Owe taxesy i inne feesy czynia caly interes juz mniej oplacalnym, stad moje zainteresowanie CHH.

Caly czas pozostaje problem wysylki kasy w ciemno. Powiedzmy, ze Anewdigital czy Nysound jest "wygrzane" przez wielu forumowiczow, z CHH nikt sie nie bawil?

Jakbyście znaleźli sposób na osobisty odbiór tego sprzętu dajcie znac :).

Ja jestem mocno zainteresowany Aurum Cantus Leisure 5 ... Na razie koresponduje z china-highend-hifi, ale wyglada na to ze towar przysylaja bezposrednio z Chin.

Jeszcze sie dowiaduje, czy mozna gdzies odebrac sprzet w Europie

Pozdrawiam,

Sławek

Ukryta Zawartość

sprzedaje wszystko na ebay, więc zakup bezpieczny

Pzdr

Ukryta Zawartość

rzeczywiście najlepiej zobaczyć co się kupuje , nie mówiąc o posłuchaniu tego, no ale chyba będzie cięzko coś zobaczyć. w naszym slicznym kraju to będzie raczej ciężko, u hitlera juz prędziej ;))

panowie nie panikujcie, ci handlarze sa w 100% zaufani, nie wiem skad na forum taki sceptycyzm i brak zaufania. Dla znajacych niemiecki polecam www.hifi-forum.de tam jest wiele pozytywnych opinii od kupujacych. Co do cla to nie wiem jak to w Polsce wyglada ale tutaj tzn. D-Land na ogol celnicy sie nie czepiaja a jak sie zdarzy to itak jest to jakies 5% od wartosci. DHL dostarczy to w ciagu 5 dni (nawet do pieknej polskiej ziemii ). Na niemieckiej scenie niezle zaufanie zrobily Korsuny i Jungson Ja-88d. Co do odsluchow u "hitlera" to nawet tu male szanse na wikszosc z oferowanych klockow....

Obserwuję ten wątek i jedna sprawa mnie ciekawi:

czy sprzęt audio - zwłaszcza wysokiej klasy - kupuje się dlatego, że jest w okazyjnej cenie czy dlatego, że dobrze gra?

Czy to jest racjonalne żeby kupować coś z Chin tylko dlatego, że jest tanie? Przecież to nie ma sensu.

Np. Cayina, Jolidę czy podobny sprzęt można w ciekawych cenach uplować tutaj raz na jakiś czas. A ten sprzęt można najpierw odsłuchać przed zakupem i podjąć świadomą decyzję.

Sprzęt z Chin jest tani, ale bez przesady: transport, cło, vat, prowizje bankowe oraz cena zakupu powodują, że ceny nie są już okazyjne, a jedynie przyzwoite.

Ja jeszcze nie widziałem żeby ktoś oferował sprzęt tego typu (produkcja prawie jednostkowa) w tej samej cenie w Europie co na Dalekim Wschodzie - trzeba to przecież przywieźć, oclić, zapłacić VAT - a przy większej skali operacji to również sprzedać to z VATem czyli legalnie w Europie. To oznacza, że cena końcowa u nas jest zasadniczo wyższa od ceny ex Chiny czy ex HongKong w Internecie.

Przestrzegam przed jeszcze jedną sprawą - kupując przez Internet od chińskich handlarzy nigdy nie masz pewności czy kupujesz oryginał czy podróbę.

Ja już widziałem Cayiny, które z wierzchu identyczne w środku miały inne transformatory niż oryginał i grały beznadziejnie. Na stronie Cayina jest nawet na ten temat obszerna informacja - ta firma nie ma ani jednego legalnego dystrybutora sprzedającego przez Internet.

Nie odwodzę nikogo od zakupu w Internecie - przestrzegam tylko, żeby nie dać się złapać na haczyk niskiej ceny - tym bardziej bez uprzedniego odsłuchu takiego urządzenia.

Nie warto kupować czegoś tylko dlatego, że akurat jest w dobrej cenie.

Sporo chińskich lampowców gra po prostu słabo.

> Jerzyk23

Pewnie, że trzeba kupować zeczy dobrze grające. Zauważmy jenak na przykład: ShengYa to Vincent, a Shanling robi jedna z najlepszych odtwarzaczy na świecie. Wygląda na to, że to sklepy z dobra chińszczyzną w korzystnej cenie, a nie z tandetą. Choć zdarzają się chińskie podróby chińskich wyrobów!

Chyba się w pełni zgadzamy. Jak jest możliwość wypróbować i posłuchać to jasne, że warto kupić z chińszczyznę jak się podoba, bo jest na pewno taniej.

Chciałem tylko przestrzec przed totalną euforią, że np. takiego Cayina A88T można nagle mieć za PLN 3.8k. Nie można, trzeba dodać transport, choć trochę cła i vat, zapłacić za przelew i mieć nadzieję, że kupuje się oryginał.

Tak samo jak nie ma pewności czy to co takie strony internetowe wysyłają to pełnowartościowa produkcja czy też może sort B o niekoniecznie widocznych wadach. Trochę zakup w ciemno. A chińskie podróby chińskich wyrobów to rzecz absolutnie nagminna. Chiny świadomie wybrały strategię nieprzestrzegania praw autorskich i podobnych i w sumie im się nie dziwię. Takie prawa obecnie nie chronią autorów, tylko monopolistów, którzy wykupują takie prawa na wyłączność.

Niby Europejscy audiofile tak to masowo kupują bezpośrednio z Chin, a jak przyjdzie do odsłuchu to nie bardzo wiadomo u kogo można by to posłuchać. Ciekawe ile u nas w kraju jest np. takich Meixing'ów czy innych Duntoniców i innych tego typu sprzętów?

Jerzyk23, 18 Lis 2005, 01:54

>Obserwuję ten wątek i jedna sprawa mnie ciekawi:

>czy sprzęt audio - zwłaszcza wysokiej klasy - kupuje się dlatego, że jest w okazyjnej cenie czy

>dlatego, że dobrze gra?

wężykiem, wężykiem :)

zlote slowa Jerzyk:)

P

Do tej pory wydawało mi się oczywistym, że każdy z nas chce mieć jak najlepszy sprzęt w domu...

Rzeczywiście niektórzy z nas mogą sobie pozwolić na luksus kupowania sprzetu biorąc pod uwagę tylko to, jak gra.

Jednak dla mnie oprócz jakości grania bardzo ważny jest stosunek cena/jakość lub jakość/cena jak kto woli. A chinski sprzęt w niektórych przypadkach jest w tym bezkonkurencyjny.

Przykładowo co wolelibyście kupic :

Ukryta Zawartość

za 3500 $ za parę - krótki opis :

Ukryta Zawartość

czy :

Ukryta Zawartość

za 865 Euro za parę z dostawą do domu ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Mylisz sie. Red Rose to marka zalozona przez Marka Levinsona (czlowieka, nie firme). I faktycznie, chyba caly sprzet pochodzi z Chin (wzmacniacze byly w ofercie s.p. Korsuna, chociaz nie wiadomo czy w dokladnie takich samych wersjach). Natomiast co do tego, czy lepiej placic malo, czy sluchac przed kupnem - sorry, ale to dziwaczna sprzecznosc. Jesli cos jest tak tanie, ze nie zauwaze kosztu zakupu, to moge pozwolic sobie na kupowanie na probe. Druga ewentualnosc, ze dostalo baaardzo dobra opinie od zaufanego recenzenta. Dla mnie ewentualnym kandydatem do zakupu z chinskiej strony jest kabel XLR, ostatecznie phonostage. W kazdym innym wypadku jeszcze nie zwariowalem.

Dzieki za poprawkę. Oczywiście chodziło mi o Marka Levinsona.

Z mojej strony chciałem zwrócić uwagę na różnicę pomiędzy cenami chińskiego sprzętu a sprzętu sprzedawanego przez Red Rose. Przy czym Red Rose nadal zdobywa bardzo dobre recenzje w zagranicznej prasie.

I jest możliwość posluchania tych głośników - mamy w Polsce dystrybutora oficjalnego, jest też człowiek na Allegro, który nie wzbrania się przed odsłuchiwaniem tego, co sprzedaje.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.