Skocz do zawartości
IGNORED

Tuner Sony ST-S 700 ES - wasza opinia

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Mam możliwość niezwykle okazyjnego zakupu tego tunerka. Moje preferecje to przede wszystkim:

1. dźwięk

2. czułość

3. funkcjonalność i wygoda obsługi (bez RDS-u bo działa na mnie jak płachta na byka)

Moje pytanie adresuje to tych z Was, którzy wiele wiedzą o tunerach - a wiem, że jest ich tu sporo.

Mam możliwość zakupu także ST-S 555 ES. Jakie jest porównanie w/w parametrów obu tunerów? Z góry serdecznie dziękuje i pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/22553-tuner-sony-st-s-700-es-wasza-opinia/

Miałem ST-S700ES ! To jest model drugi od góry z 1988r ( był jeszcze 800ES ). Jak to model ES z 7 na początku parametry ma świetne: S/N mono-90dB, stereo-85dB, zniekszt. mono 0,006%, stereo 0,01% itd. Solidna konstrukcja ( 4,5kg) z kratką na górze - widać było wnętrze tunera, dobrze ekranowany ukł. odbiorczy, ład i porządek na wysokim poziomie. Tylko 10 pamięci stacji, ale zupełnie mi wystarczało. Pamiętam, że na "palcu" miał już czysty odbiór w stereo. Dźwięk był "miękki" i przyjemny. Taki ciepły...bez skwierczących sybilantów. Miałem później ST-S730ES i też był świetny.Teraz mam ST-S505ES i już nie jest tak wspaniale... Jak możesz go tanio kupić to BIERZ I SIĘ NIE ZASTANAWIAJ.

krzylo (ES-Maniak)

A co do ST-S555ES to jednak nie ta klasa. Żadna 5-tka z tych co miałem(500ES, 590ES, 505ES) nie grała mi tak dobrze jak 7-ka(700ES, 730ES). Inne wykonanie, inny dźwięk, inna bajka...

Jak 700 jest w dobrym stanie to go bierz. Takie tunerki rzadko się trafiają.

Pozdrawiam

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

gutek lepsze tzn jakie? wiem ze masz duze wymagania co do dzwieku o czym swiadczy Twoja konfiguracja - Sony z serii ES ciesza sie chyba raczej dobra opinia o czym swiadcza slowa krzylo

discomaniac71 => wymagania można mieć , ale to troszkę mało w tej zabawie, chociaż........... ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

no tak - widzialem tego Kenwooda kiedys na allegro... rzeczywiscie piekna zabawka... tylko ze mnie w tunerach nie potrzebny jest high end ale przyzwoite miekkie przyjemne dla ucha brzmienie...

zyzio jakie modele Accuphase i za ile?

pozdrawiam

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

oj to niedobrze niedobrze zyzio... ja nie mam specjalnych wymagan bo i radia slucham od czasu do czasu - sluzy mi glownie do monitorowania tego co sie dzieje w rozglosniach jako ze to moj chleb powszedni

Nie polecam kupowania takich "kultowych" tunerów jak ten Kenwood. Pewnie elektrolity ma już suchutkie i nie gra jak nowy. Pobór prądu jak TV....Programator też by się przydał w XXIw. Zapewnienia sprzedawcy, że ten tuner się nie rozstraja to bzdura. Analogi mają to do siebie, że jak słuchamy tylko jednej stacji, to od czasu do czasu trzeba poprawić nastrojenie. Niema cudów...

Druga sprawa to poziom tunera a jakość nadawania FM. Żaden tuner nie pomoże na muzykę radiową w postaci MP3...Jedynie PR II i czasem III nadają na poziomie. Reszta to syf ( w każdym razie tak mam w Gdańsku ).

ps. przypomniałem sobie, żę mogłem kiedyś kupić ST-S555ES, podobało mi się, że miał 2 wejścia antenowe i to był jedyny plus. Dziwny to był model, nie podobał mi się i grał słabiutko. Mimo ceny 200zł nie kupiłem. Nie polecam.

Polecam jeszcze raz tego Sony ST-S700ES !!!

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

krzylo a gostek chce za 555 ES 400zl - upadl na glowe - podobne ceny ma na stare cdeki Pioneera - badziew ktory nic nie warta ma za 449zl a fakt jest taki ze model wyzej 2 lata temu mozna bylo kupic za 350zl...

700 ES mam od kumpla wiec cena jest baaardzo atrakcyjna

krzylo => co ty wypisujesz ........ :-)

Zapraszam do Gdyni na odsłuch tunera Accuphase 107 i zapewniam mimo ok.20 lat nic w nim nie wyschło ,

przynajmniej ja nie słyszę ;-)

a jesli nawet gra gorzej niżby potrafił gdyby był nowy - wiesz co najlepiej przyjdź i posłuchaj.

Kiedyś się o to pytałem stefanaB. ,powiedział ,że te droższe kultowe tunery lepiej znoszą czas,bo były lepiej zrobione,-oczywiście za większe pieniądze,

a na moje pytanie o odnowę mojego Accu. stwierdził; po co jeśli gra dobrze.

Zresztą wystarczy porównać , co czyniłem wiele razy z tunerami współczesnymi to szkoda w ogole gadać.

Swego czasu dałem ok 1400zł za nowego Cambridge-to w stosunku do Accu była przepaść.

A jeśli mówimy o tańszych tunerach za ok.100-500zł z Allegro to wystarczy mała ingerencja,

chociasz mam w domu Akaii 2450 za ok.80zł i gra lepiej od Cambrdge T-500 bez żadnej odnowy ,to co będzie jak go ........;-)

Osobny problem jest , czy ta zabawa ma sens w dobie muzyki z komputera,

no cóż na to musi sobie odpowiedzieć każdy sam ; jest program 2 ,który nadaje z CD i sporo programów autorskich na różnych stacjach ,które trzeba wyłapywać ,często po 24 na np.3

Mnie bawi nocne słuchanie jazzu i ten niesamowity urok dekadencji.

Gutekbull,

esprity to przecież creme de la creme.

A ty opowiadasz o jakichs wyschniętych 107, czy 917.

Wracaj do siebie, do "Ślicznych tunerów". My Cię zrozumiemy.

Zgadzam się, że niektóre stare analogi są lepiej zbudowane niż dzisiejszy chiński chłam. To fakt.

Co do wysychania to Accu jednak jest oniebo lepiej zbudowany niż Kenwood i za 20 lat też będzie dobrze grał.

Accuphase T107 nie jest znowu taki stary (1985-1991) i to jest inna bajka niż ten rupieć Kenwood i niż popularne w końcu Esprity. Dla mnie sprzęt Accuphase pozostaje jak na razie tylko w sferze marzeń...

Discomaniakowi polecam Ci uparcie tego 700ES. Zobacz też moje posty w temacie "Jaki wzmacniacz do 350zł".

Pozdrawiam.

Dla marzycieli dziadek T107:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

krzylo => skąd go masz ? To mój !! ;-)

Trochę się nie zgadzam ,wystarczy spojrzeć na cenę tego Kenwooda ,niektóre modele Kenwooda były droższe od niektórych Accu i równie świetnie wykonane np.KT-02

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

mam dla Was dwie jakze rozne aukcje w tym jedna zakonczona tylko pytanie dlaczego nie ja ja wygralem... obie dotycza w/w firmy Accuphase:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=72429254

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=70526668

Czy ten E 210 rzeczywiscie jest taki dobry?

Ta aukcja z T101 jest zakończona i pewnie nie osiągnięto ceny minimalnej i tuner jest dalej na sprzedaż.

Jest to tuner produkowany w latach 1974-1981

Amatorom 30-letnich zabytków podaję jego dane :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gutekbull - Accu to Accu i żaden Kenwood i Sony nie podskoczy. Z bólem ja - ES-maniak muszę to stwierdzić.

Od modelu T-103 zaczyna się pewien poziom akceptowalny dla mnie. T101 niestety dla mnie nic nie jest warty, nawet 50zł. Nie mógłbym na niego patrzeć, taki ma wstrętny wygląd...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie co do Sony to już sama nazwa mi się źle kojarzy jakoś tak nie audiofilsko - Pewex, Baltona czasy Gierka itp.

To nie znaczy ,że Sony ,złe ;-) tylko tak mi się kojarzy ;-)

A propos wpisu wyżej o 15.25 - 15.45 Program 2 stała audycja - ramówka - Puls jazzu - 25min.

Zaraz się zacznie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.