Skocz do zawartości
IGNORED

Projekty trójdrożnych kolumn DIY- opinie

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

W R2.5 podział jest na 3.3kHz (całkiem wysoko jak na głośnik 18cm) zwrotka jest akustycznie 6-tego rzędu, zrealizowana przy pomocy filtrów elektrycznych 3-ciego rzędu z obu stron. Kompletny projekt możesz znaleźć u Troelsa Gravesena.

misiomor, 18 Lis 2005, 13:35

>W R2.5 podział jest na 3.3kHz (całkiem wysoko jak na głośnik 18cm) zwrotka jest akustycznie 6-tego

>rzędu, zrealizowana przy pomocy filtrów elektrycznych 3-ciego rzędu z obu stron. Kompletny projekt

>możesz znaleźć u Troelsa Gravesena.

ok thx, jadę dziś do Rogusa z gratami, oby okazało że to to, jak tak to problem mam z głowy, tzn problem wyboru ;), zostaje robota ;)

jeszcze raz wszystkim dziekuję

...no i po odsłuchu ....

... robie Proaki !!!!!! i tyle ;))

nie mam siły na opis już, spaaać

może Rogus coś napisze ;)

Po pierwsze dziękuję Matthew i Magazynierowi za spotkanie, miło było was poznać.

Co do dźwięku to odniosę się do brzmienia Alepha 5, modyfikowanego CD Matthew i przedwzmacniaczy lampowych Magazyniera i Matthew - grały na zmianę, który lepszy, trudno powiedzieć, mi podobały się oba. Nie będę pisał o brzmeniu kolumn, przynajmniej bezpośrednio bo mi nie wypada :-).

Wymieniony wyżej system, moim zdaniem zagrał synergicznie. Nawet nie chce mi się tego rozbijać na poszczególne elementy pasma, bo po prostu zagrała muzyka. Słuchaliśmy prawie 4 godziny, od Requiem Mozarta, poprzez Jazz kończąc na Rammsteinie i praktycznie każda płyta, którą znałem zabrzmiała na nowo. Po czterogodzinnym odsłuchu nie miałem dość i gdybym mieszkał sam to bym was jeszcze trochę przetrzymał :-)

System oparty na Aleph 5 + przedwzmacniacz na lampie klasę lepszy od Gainclona, prezentuje dźwięk inaczej, spokojniej, ale za to jest bardziej wyrafinowany, nie słyszałem lepszej góry, każdy dźwięk zaczyna się i kończy w określonym miejscu, no i jeszcze ta barwa. Naprawdę, jak będę miał fundusze, biorę się za składanie Alepha 5. Świetny wzmacniacz.

Miałem nie pisać o kolumnach, ale napiszę, osoby piszące na tym forum, że Proac 2.5 to słabe kolumny nie mają racji, koniec kropka, wiem co słyszałem :-), albo nie potrafią dobrze ich złożyć.

Pozdr.

Rogus, dzięki za słowa uznania, teraz ja (nie usnę jak nie napiszę):

Klony Rogusa po prostu ZAGRAŁY ! .. ktoś mi pisał o holograficznej górze D2010 .. to prawda ... ktoś mi pisał o średnicy z węglówki ... piękna.. ktoś mi pisał o basie z węglówki ... jest !

to było to co chciałem usłysze, nie będę tutaj używał nomenklatury bełkotu audiofilskiego ;) powiem tylko tyle że te klony Rogusa to zajebista konstrukcja i mają taki potencjał że uch...Rogus, trochę za mały pokój ;))))

Z Alephem5 ściana dźwięku, i obalam mit że A5 z nimi nie zagra, a za prampy robiły słabe lampki ale brzmieniowo niezłe, proszę mnie źle nie zrozumieć ..

dźwięk mogę określić jednym słowem ... PERŁA !

Zaczynam robić proacki !!!!

Dzięki Rogus za możliwość odsłuchu i polecam się ja kzdecydujesz się dłubać w swojej Kambodży ;))))

ide spać .. uch.. jutro zdjęcia zamieszczę ;)

No cóż, wypada i mi coś napisać.

Tak jak obiecałem, podpisuje się pod powyższym obiema parami kończyn:/

Testowane zestawienie jest całkiem niezłe, rzeczywiście głośniki na tyle przejrzyste, że słyszeliśmy każdą zmianę sprzętu towarzyszącego. Fachowo zestrojone, bardzo wyrównane zakresy, jednak dla mnie ogromnym zaskoczeniem była góra, nie mogłem uwierzyć, ze z tego gwizdka tak może zagrać (miałem przecież z epsilonach prawie ten sam głośnik). Poza tym, kawał dobrej roboty stolarskiej.

Pewnie z dobrym preampem zagrałoby lepiej, ale tak czy inaczej, Pass i ProAc to czarująca, pomimo, że sklonowana para.

Ehhh, nic nie włączam, ide spać.

no, Mag, jeszcze jestem pod wrażeniem ... z klonami pasów to będzie nirvana.

Perłowy dźwięk, usłyszałem to co kiedyś na oryginałach, te perłowość ;), nie pamiętam jak nazywają się te posunięcia palców po strunach gitary ale .... wybrzmiewały tak długo i w taki sposób ze można się zakochać ;)

Miłość od pierwszego posłuchania ;)

Jeszcze raz piszę, że holograficzna przestrzeń..

Nasz sprzęt zaczął grać tak gdzieś po godzinie dopiero, niestety A5 musi dostać temperatury, lampy też, cd również..

najlepsze zestawenie jakie nam wyszło to:

Kambodża połączona IC Ultralink Ultima MK2 z preampem Magazyniera (mój preamp rał rónwnie ok ale nieco inaczej, bardziej obecne były instrumenty), który podłączony był moim kabelkiem (Witawa) z A5. Proacki były spięte AQ CV-4 w bi-wire

ok parę fotek

ah te kanapki, któe zrobiła Mama Rogusa.. PYCHAAAA ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5385-100000234 1170279648_thumb.jpg

post-5385-100000235 1170279646_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja i Jogus niżej Mag, niżej lampki Magazyniera no i jeszcze niżej, koniec.. sprzątam

Ukryta Zawartość

post-5385-100000231 1170279653_thumb.jpg

post-5385-100000232 1170279652_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cóż, dzisiaj słucham już na swoim systemie, hmm... gdzie ten aksamit i wybrzmienia, barwa... Kiedy następny odsłuch ? Matthew może u Ciebie coś zorganizujemy ? Z chęcią bym posłuchał swojego Gainclona na Twoim preampie lampowym.

Matthew

Super!!! Mój audiofilski nos podpowiada mi, że u Ciebie może zagrać jeszcze lepiej, zwłaszcza lokalizacja i bas, masz większe pomieszczenie i baza może być szersza, a to Proaci bardzo lubią :-).

Magazynier

Wiem, że jesteś w posiadaniu NOS DACA Petera, z chęcią bym go posłuchał, byłem bliski kupienia polutowanego już DACA od Zorro, ale kwestia finansowa mnie powstrzymała niestety. Może u Matthew będzie okazja... ?

Matthew

Dzisiaj starłem ten okropny, nierówny lakier i położyłem nowy, tym razem półmat. Po tym co usłyszałem Proaci muszą się lepiej prezentować :-) Zobaczysz w piątek/sobotę :-)

Jak na Was patrzę, to zaczynam rozumiec co rózni DIYowców od tych całych audiofilów z zakładki stereo. To po prostu widać po twarzach (oraz innych kcesoriach normalnego człowieka - patrz puszka piwa:)

Ale Tyskie - jak trzeba...

A u audiofilii to tylko gadki o jakichs knobach, balantinesach i cienkich sikaczach pisanych po francusku żeby było światowo ;)

Kurde, ja nie piłem, nie mogłem - kierowca, ale i tak było super :-) Poza tym piwko zniekształca słuch, zwłaszcza sybilanty i odsłuch nie byłby w moim przypadku miarodajny :-). Oczywiście przyjemność z odsluchu po spożyciu tego złocistego napoju wzrasta wraz z ilością spożycia ;-)

jaro4444, 21 Lis 2005, 18:13

>heh, za mało tego piwa było ;)

>

>Matthew dbaj o linię :P

dbam, dbam, biegam codziennie ale tylko dlatego zebym mógł jeśc ile wlezie heheh, bo jak nie biegam to buła odrazu się robię ;)

czy wg poniższzego rysunku mam robić obudowę?

czy podane rozmiary to całkowite są? wraz z fornirem i matą bitumiczną??? czy to tylko mdf?

w którym mieju ma się znaleźć BRACE, tzn w jakiej odl od góry lub dołu !!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.