Skocz do zawartości
IGNORED

Projekty trójdrożnych kolumn DIY- opinie

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ponieważ coraz bardziej przekonany jestem do budowy trójdrożnych (ale sprawdzonych projektów) kolumn.

proszę abyście podali trochę linków do DIY, bądź klonów przeróżnych projektów oraz jeśli to możliwe opinie na ich temat.

np takie coś:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - notabene ;) podobają mi się, nigdy ich nie słyszałem ale chyba źle nie mogą brzmieć, zresztą i tak budowa kolumn DIY wiąże się ze strojenem pod własny system...

Pozdr

Matt

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Matthew:

Uważałbym. W przypadku zwrotek szeregowych wyniki pomiarów uzyskiwane przez twórców rzadko potwierdzają się przed mikrofonem kogoś innego. Nie wiem jak chłopaki zrobili tą symulację bo pomiar charakterystyk przetworników z ich filtrami jest praktycznie trudny do zrobienia (jako że przetwornik jest jednocześnie elementem w filtrze drugiego przetwornika). Jeżeli symulacja nie była przeprowadzona z uczciwie zmierzonymi (zespolone SPL i faza) charakterystykami przetworników bez filtrów to możesz dostać prawdziwą charakterystykę SPL zupełnie inną - np. z dziurami.

Kolejna rzecz - mały Revelator dzielony w okolicach 2kHz pierwszym rzędem elektrycznym to porażka, ten głośnik wykazuje znaczny wzrost zniekształceń harmonicznych i IM poniżej 2kHz.

Oczywiście jeżeli lubisz "zniekształcające upiększacze" to wolna droga, ale z technicznego punktu widzenia ten projekt ma poważne braki.

>misiomor

Znalazłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Jest to jeden z nielicznych projektów, jakie udało mi się znaleźć na Usherach 8945P w sieci, a do nich chciałbym się ograniczyć, (bo już mam:)). Projekt pokazany przez Matthew wydawał się ciekawy, ale skoro piszesz, że dupa to ja sobie go odpuszczę.

Chce zrobić coś wolnostojącego, bo te podstawki się denerwujące:).

Widziałem, że Qubix coś robił na tym głośniku, ale nie zamieścił żadnego schematu zwrotki (może zrobi to tu), stąd moja prośba o pomoc przy projekcie.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

hmm, misiomor zatem odpuszczam sobie ... i tak za dużo pracy ;) wolał bym sprawdzony projekt jakiś,

te Ushery u Magazyniera bardzo mi się podobały, niezła średnica i dołu też miały, z tą jego lapmką i klonem była ściana dźwięku ...

szukamy dalej

Magazynier:

Miałem nawet podać linka do tej strony, ale autor wątku jest zainteresowany 3-way - a jedyne 3 way na tej stronie jest na głośnikach trudno dostępnych w Naszej Socjalistycznej Ojczyźnie. Jedna z lepszych stronek z projektami.

Usher 2-way z murphyblaster jest na 8945A a nie 8945P (cytat ze strony: "and the Usher 8945 looks exactly like the SS 8545 woofer"). Na 8945P to jest projekt KM-U2 ze strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i jego właśnie robił Qubix o ile pamiętam.

PS. Na murphyblaster jest jeszcze coś takiego jak Vifa Tower - i sam Dennis Murphy stwierdził że nieznacznie preferuje to zamiast Usher 2-way. Ja nie słyszałem tego ale projekt wygląda solidnie. Oczywiście rzecz jest dla odważnych bo 21cm jako midwoofer to idea rzadko spotykana.

Ukryta Zawartość

misiomor, a czy projekt dwu i półdrożny jest dużo łatwiej zrobić? zleży mi na potężnym dźwięku w 20m2

nie poradził byś czegoś? conajmniej 90dB całośc żeby miała, no ostatecznie 89dB..

koszta to oczywiście nie za duże, myślę że takie vify stykną, moga być te z wyzszych serii, możę na górę morel...

już sam nie wiem, kupować gotowych nie chcę bo pewnie musiał bym wydać kupe pieniędzy by uzyskac to co chcę...

Matthew:

W projekcie który komentowałem zastrzeżenia dotyczyły podziału środek-góra. Zresztą elektrycznie to one są 2.5 drożne - sygnał dochodzi ze źródła do 18W przez L2, wraca przez L1 i nie napotyka po drodze żadnego konda.

Zrobienie porządnie (od strony technicznej) 2.5-way nie różni się trudnością od 3-way zwłaszcza w czasach softu do symulacji. I tu i tu trzeba dawać wielkie i drogie cewki.

Jeżeli chcesz mocną konstrukcję podłogową to możesz zastanowić się nad Vifa Tower ze strony murphyblaster. Jak już pisałem sprzęt nie jest dla każdego ale moc, efektywność i zejście powinien posiadać w sporej ilości.

Niestety - dobrych darmowych projektów na sieci dużo nie ma z przyczyn oczywistych.

Ukryta Zawartość

Ciekawe jak to gra? Koszty wykonania jednak są dość spore. Na eksperyment nadaje się średnio, chyba, że ktoś z Was słyszał coś o tym projekcie i i może się wypowiedzieć o jego dźwięku.

Ukryta Zawartość

tam jest ta aluminiowa vifa... która nie całkiem przypadła mi do gustu u kogoś gdzieś, za ostro było, ale może to kwestia aplikacji, dążę do dużego ale przyjemnego i nie natarczywego dźwięku i bardzo rozdzielczego i przestrzennego hehe sorry za ten bełkot audiofilski ;))), takiego jakiego Passy dają ...

no i jak pisałeś średnica tych 21 może być nie taka jak trzeba ... jestem przyzwyczajony do dość dużej śrdnicy, u mnie aż 3 głośniki zasuwają na średnicy, 2x 18cm Tesli i 13ka Tesli, podział podajrze od 0 do 3khz i 3khz do 8khz .. potem ten badziewny Alphard, tylko że średniotonowy jest tylko cięty od dołu i dane mu ile fabryka dała ;)... nie mniej jednak gra to jako tako ;)

może inaczej... jakie Drivery byś misiomor oraz inni polecili w cenie do 2 tyś na projekt trójdrożny lub dwu i półdrożny !!!

może to na inny wątek

Pozdr

Matt

Ja ponownie kieruje na swoja strone. Projekt pieknie gra i jest tani. A najwazniejsze nie wymaga rozbudowanych filtrow. Np. Nikel audio chwalil sie 90 lementami w zwrotnicy???? i to ostre filtry!!!!!!

a jak nikel gral? sami slyszeliscie.

misiomor, 14 Lis 2005, 17:46

>Matthew:

>

>Vifa Tower występuje również w wersji ze Scanem 9500. Jeżeli kupisz na audiocomponents to może nawet

>zmieścisz się w limicie.

ano tak... hmmm, ale te duża vifa na średnicy ....

Polecam uwadze ten projekt, wydaje się że jest dość dobrze opisany. Wg. tego projektu zrobiłem dla mojego kolegi obudowy, on zajął się resztą, tzn. miał sprawdzić "brzmienie" zwrotnic itd.

Ukryta Zawartość

A to efekt .

post-4056-100000542 1170279104_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Proponuje jeszcze ten projekt, zresztą już raz go polecałem. Osobny moduł niskotonowy, może być też w wersji aktywnej. Prawdziwy Hi-End

Polecam w obudowie typu Alto-Mezzo Utopia, a to ze względu na możliwość rozdzielenia wszystkich modułów w jeszcze większym stopniu niż robi to JmLab, jak i z innym ustawieniem ich względem siebie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ps.

Link który podałem do Avalon Opus Ceramigue clone w zasadzie powinien najpierw zaprowadzić na tą strone:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A coś w obudowie podłogowej na 8945P Ushera i morelu mdt29?

Ewentualnie monitore z przyszłym dobudowanie sakcji basowej na jakimś w miarę przystępnym cenowo wooferku.

qrczeniezłe te Accutony... podobają mi się jak na razie z wyglądu, a z tego co wiem brzmią fenomenalnie ale i jak wiemy, każda aplikację można spieprzyć ;) ... ale ceny tych głośników

pawcio, 15 Lis 2005, 09:19

>>Matthew

>A nie masz ochoty pobawić się w zupełnie autorską konstrukcję?

pawcio, chyba będe musiał, właśnei policzyłem koszt głośników jakbym miał w akkusie kupować buahahahahahah

ahahah rozbawiło mnie to hehehhe

raz na 2 lub 3 miesiące bym kupił jeden głośnik heheheh

Pawcio co masz na myśli...masz jakiś projekt? bo ja jestem noga i dopiero raczkuje, nawet nie raczkuje w sprawach budiwy kolumn ..

Panowie, ponieważ koszt samych driverów mnie odstrasza ... czy taka opcja jak na zdjęciu jest możliwa?

pozwoliłem sobie zamieścić zdjęcie Mahlera...

te również mi się podobają ! wiem że to TL ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ktoś mnie wołał?

Matthew, nie wiem czego innego słuchałeś w swoich 20m2 i nie wiem co rozumiesz za wystarczającą ilość basu. Moje km-u2 pracują w 25m2 i jakoś mi do szczęścia więcej nie brakuje.

Nie samym basem zresztą człowiek żyje. Uważam, że lepiej wydać tą samą kasę na 2 porządne przetworniki do 2dr i trochę odżałować basu niż zrobić 3way, która pochłonie większe koszty obudowy i zwrotki, poświęcając do tego jakość całej reszty pasma. W 20m2 jak jeden woofer 6,5" będzie mało, to po dwa takie woofery spokojnie powinny starczyć. Dla ekstremalnych wrażeń basowych można zrobić vifę tower na ośmiocalowcach.

Zrobiłem kiedyś 3dr na seasie mp14coax i vifach p21wo-39. Masowało porządnie. Miałem je w wolnostojącym domu. Nowy właściciel mieszka w bloku, więc nie wiem jak sobie życie z sąsiadami ułoży - a to ważna sprawa jest. Jak wychodziłem od niego, to wszystkie dźwięki muzyki słychać było wyraźnie na całej klatce....

Moje km-u2 są opisane na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tylko że oczywiście opisu nie dokończyłem. Jak będziesz chciał, to gdzieś znajdę fakturę za części do zwrotki i ją dokładnie rozrysuję. Jest taka sama jak to co jest w projekcie.

Pozdrawiam wszystkich !

Ukryta Zawartość

Ja też raczkuje, ciągle się uczę itp itd...

teraz "szlifuję" kolumny na Aurum Cantus.

Nisko-Srednio kupiłem w Akkusie a wstęgi przysłał mi kolega ze stanów (2 x tańsze).

Aurum ma bardzo fajne, szybkie brzmienie a wstęga jest naprawdę zajebistym głośnikiem choć trzeba się trochę pogimnastykować żeby zagrała.

Misiomor kiedyś pisał o 180-ce auruma z dwiema cewkamim (para takich głośników na bas) z cewkami połączonymi szeregowo dla 8 Ohm imped. i głośniki równolegle dla wysokiej efektywności.

Do tego jakiś fajny średniotonowy i tweerer i masz zajefanne kolumny. Ewentualnie większa wstęga bez sredniotonowego. (moja gra od 2.4 kHz)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.