Skocz do zawartości
IGNORED

CD Pioner PD-73 - zna ktoś?

bojaco

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

znalazłem tak egzotyczny model z serii Elite, sprzedający mówi że to niższy model PD-93. Zrobiłem kwerendę w zasobach netu, forum i wyobrażcie sobie, nic nie znalazłem. Generalnie rozchodzi się o to jaki może tam być laser (PWY 1006?) oraz przetwornik. Sam mam PD-8500 i jest fajnie ale ten 73 to chyba wyższy model...

Pzdr!

https://www.audiostereo.pl/topic/22513-cd-pioner-pd-73-zna-kto%C5%9B/

Hi

Seria Elite to odpowiednik starej europejskiej serii Reference (z lat 80-90 tych).

Pd 73 to pewnie nic innego jak PD 703 z drewnianymi boczkami i politurowym frontem.

Musisz wiedzieć ze w USA na rynek masowy wypuszcza sie głównie cd wielopłytowe (czym więcej tym lepiej :) i wszystko co ma jedna kieszeń jest "elitarne". Firmy jak Pioneer mają w ofercie 6-7 dc wielopłytowych i 1-2 pojedyńcze (zupełnie odwrotnie jak w Euro.) z natury więc pojedyńcza kieszeń musi być wyjątkowa.

Wiele lat temu grałem na 7500 (gra do dzis jako trzeci odtw. u mojego brata, juz 15 rok) i byłem z niego bardzo zadowolony, nie sądze żebyś dużo poprawił zamieniając swojego 8500 na 73. 8500 to bardzo dobry cd w połowie lat '90 marzyłem zeby go mieć.

Napewno nie kupowałbym zanim posłucham !

pozdrawiam

tu jest troche o pd65. to pewnie to samo :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dzięki. To teraz już rozumiem, dlaczego nic nie mogłem znależć. Swoją drogą, ta politura i boczki - sliczny! no ale w końcu słucha a nie oglądam :) Mój PD-8500 jest bardzo OK. W takim razie lepiej włożę w niego nieco pieniązków i będzie jeszcze lepiej!

Pozdrawiam!

Dzięki. To teraz już rozumiem, dlaczego nic nie mogłem znależć. Swoją drogą, ta politura i boczki - sliczny! no ale w końcu słucha a nie oglądam :) Mój PD-8500 jest bardzo OK. W takim razie lepiej włożę w niego nieco pieniązków i będzie jeszcze lepiej!

Pozdrawiam!

==> Firebird

PD-73 a PD-65 to jest zupełnie coś innego PD-65 to model poniżej PD-75 a PD-73 to model starszy poprzednik PD-75 nie dam głowy czy było PD-73 w wersji elite ale skoro bojaco pisze że był to pewnie ma rację ale z całą pewnością był w wersji reference nigdy go nie słyszałem wiec nic nie powiem ja z całej tej gmatwaniny wybrałem PD-75 jako najładniejszy :)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nie kojarzylbym PD 73 z PD 703... Modelem nizej od PD 93 byl PD 75 w 1995 roku. Podejrzewam ze nie jest to wersja na USA ale na Wielka Brytanie... Znacie PD 9300? Na pewno... Tak wyglada PD 71 - prawda ze identyczny? 9300 na rynek brytyjski...

jak by kogoś ciekawiło PD-75

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Skoro o pionieerach mowa ... Discomaniac71 powiedziałeś, że pionek z denonkem (1560) się ładnie zgrywa - może podasz mi model na jaki warto zwrócić uwagę i jego cenę. Nie to, że od razu bym chciał kupić, poprostu zorientować się chcę co i jak.

Pozdrawiam

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

To ze PD 73 to nie 703 juz widac - zapewne jego rok produkcji to 1990 a nawet na pewno. Jest bardzo podobny do PD 93 niemal identyczny... Zastanawiam sie czy to nie jest ow zagadkowy PD 9500 w wersji na Anglie. Dwoch rzeczy jednak jestem pewien:

1. warto brac tylko z dobrym laserem

2. laser to na pewno cos z serii PWY (prawdopodobnie 1006) - bardzo drogi i nie do dostania...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

PD 73 to jeden z najlepszych cdekow w historii firmy. Ma na pokladzie PCM 63 PK. Jest lepszy nie tylko od PD 75 ale tez od PD 93... Ten ostatni jest jednobitowy i ma na pokladzie PD 2028 A (jednobitowka) z filtrem 20-bitowym.

No i dałęm ciała...Poszedł za marne 800 stów plus przesyłka z Węgier... Gdzieście byli, kiedy was potrzebowałem, olaboga :( !!! Teraz już wiem, że to prawda kiedy mówią, że na wojnie najwazniejsza jest dobra łączność...

Szkoda. Dzięki Rafał za info, żałuję że nie zadzwoniłem do ciebie wczesniej.

Pzdr!

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Jacek prawda wyglada tak ze PD 93 ma lepsze zasilanie - trafa wywalone za obudowe - z zasilaniem mozesz cos zrobic natomiast DAC'a nie zmienisz dlatego uwazam ze PD 73 jest lepszy

Wierz mi ze odpowiednio napedzone PCM 63PK potrafia wybornie zagrac - dlatego kupilem swoje Akai CD 79 do tuningu i dlatego nie chce Stelmacha bo ten DAC potrafi wiecej od Crystala trza mu tylko dac opampy kondy i zasilanie (akurat opampy w Akai dali dobre bo AD) Pozdrawiam.

Crystal w koncu to taki lepszy Dac typu Sigma Delta....a Pcm63, 1702, 58, 56,1704 to jednak prawdziwe realne wielobitowce nie zadne tam noise shapery z rozdzielczoscia wielobitową.

No tak, to ja tez dałem ciała.

Oczywiście 703 to gdzieś druga połowa lat '90, wiec zupełnie zbłądziłem.

Moją sceptyczność co do modeli amerykańskich tłumaczę zauważoną " tandeta'nacją" wszystkiego co tu się ukazuje.

Co do porównania modeli Elite i Reference o podobnych symbolach, to trzeba by byłoby do nich pozaglądać i porównać. Nie byłoby dla mnie zaskoczeniem gdyby japońce zooszczędzili kilka jenów na modelach dla US.

przepraszam za nieprzemyślaną wypowiedź

pozdr.

-->bojaco

jeśli byłbyś zainteresowany:

Ukryta Zawartość

mogę pomóc w zakupie

mam ten odtwarz. (to mój 6 cd , 4 pioneer, jak dotychczs najlepszy)

zajrzyj do mojego "omnie" i kliknij na link po więcej info o nim

pozdr.

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Firebird nie ma sprawy:):):) Nie wiem czy uniwersalne dvd to dobre wyjscie... A co do serii Elite i Reference - ta druga jest zdecydowanie gorsza. Elite to wersje pod kazdym wzgledem dopracowane a Reference to mozna powiedziec "zwykle" wersje ale za to oznacza sie tak klocki z wysokiej polki w katalogu Pioneera.

Dzięki za propozycję. Zgadzam się z Discomaniakiem, miałem DVD i Telewizor, nie mam żadnego. Pozostanę przy stereo. może kiedyś kupię. CD mama, PD-8500, a 73 był taki sliczniutki że chciałem go mieć i popatrz, fuka! T był biały kruk, a ja d... wołowa jestem :(

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ten Pioneer to zwykla wersja nie Elite to po 1. Po 2 na rynek amerykanski wypuszcza sie rozny nie tylko wieloplytowy sprzet. Z reguly jest on jednak lepiej zrobiony bo konkurencja jest duza. PD 73 pochodzi z roku 1990. Powyzej moj blad - 93 byl w katalogu 91. Zwroccie uwage na naped - bardziej przypomina ten z 8500 niz 9300. I dobrze bo dla mnie tamta kieszen byla gorzej zrobiona. Nie mam zadnych danych co do parametrow wagi itp. Jest sporo lepszy od 9300 co sugeruje zastosowanie limitowanej wersji PCM 63 PK. Mysle ze gdyby pogmerac w zasilaniu bylby tez lepszy od 93 bo ma potencjal lepszego przetwornika. Pozostaje na razie w sferze moich marzen. Mimo ze Akai ktore mam tez na pokladzie ma PCM 63 PK to Pioneer jest znacznie lepiej wykonany. Roznica na korzysc Akai to dwa trafa ale ja i tak wole Pioneera - mam duzy sentyment. Sporo ich juz mialem...

• 1 miesiąc później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.