Skocz do zawartości
IGNORED

Cyfrowy potencjometr sterowany napięciem

Saint123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Dostałem niedawno z Analog Device próbki 2x AD5220 i 2x AD5222 czyli cyfrowe potencjometry sterowanie napięciem. Pierwszy AD5220 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) jest 1kanałowy, a drugi AD 5222 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) 2kanałowy. Mam mały problem bo nie wiem dokładnie jakie wartości rezystorów mają być zastosowane do obsługi sterowania głośności -/+. Jeżeli miał już ktoś styczność to prosze o komentarze. Robił może ktoś płytki pod te scalaki? Jak zrealizować obsługe 3scalaków za pomocą tylko jednej pary styków sterujących? Pozdrawiam!!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mechanicznego szukam ale to jest jak szukanie igły w stogu siana, a taki lepszy cyfrowy potek już by fajnie kosztował! Ten kosztuje ze 20-25 za sztuke w wesji 5222. Mi sie udało i AD przysłał mi 4 próbki 2x5220 i 2x5222 dlatego sie o nie pytam ;)

Witam

Przeglądałem te PDF-y i z tego co widzę to te układy nie są sterowane napięciem (liczyłem na jakieś zaawansowane VGA) lecz zliczają podawane na wejscie CLK impulsy zegarowe w zależnosci od stanu na wejsciu U/D w górę lub w dół i na tej podstawie wybierany jest aktywny klucz analogowy odbierający sygnał z szeregowej drabinki rezystorowej,podobnie jak w PGA23xx tyle że tu interfejs uproszczono tak aby można było się podpiąć do układu bezpośrednio z mechanicznymi przełącznikami.

Senicz ma rację z tymi zniekształceniami rezystancja takiego klucza analogowego jest nieliniowa i silnie zależna od napiecia wejsciowego i niestety im bliżej 0V tym gorzej, w typowym kluczu mozna to częściowo obejść przez podanie napięcia zmiennego na biasie napięcia stałego ale tu zakres napięć zasilania nie pozwala na manewry ,inna możliwosć to objęcie drabinki sprzężeniem zwrotnym jak w PGA23xx

Szczerze mówiąc zamiast takiego układu wolał bym użyć jako regulacji głośności jakiegoś 14 bitowego DACa R2R z zewnetrznym wejściem Vref akceptującym sygnał zmienny jeżeli miał by to byc elektroniczny regulator .

fajnie, to moge je już odstawić w kąt ;| ale powracająć do sterowania to czy jest jakiś naprawde łatwy układzik? najlepiej analogowy. Potrzebuje coś do sterowania sygnałem do 5xLM3886. A potka jak nie widziałem tak nie widze 5x50kOhm... pozdro

Hmm analogowy sterowany napięciem i w miarę prosty powiadasz? Są takie gotowe kostki bodajże Nationala ale tam jest również regulacja balansu i barwy tonu więc nie za bardzo się nadają poza tym są stereo (symbolu nie pamiętam), z tego co zrozumiałem ma to służyć do regulacji siły głosu w jakimś kinie domowym ,jeżeli zależy Ci wyłącznie na regulacji głośności to może SSM2164 poczwórny wzmacniacz VCA (no cóż będziesz potrzebował 2 kostek ) jest w miarę prosty w aplikacji jedyne o czym musisz pamiętać że wyjścia są prądowe więc konieczny będzie konwerter I/V na każdym wyjściu (np. na wzm. operacyjnym).Jeżeli chciałbyś bardziej poszaleć to może 5 x SSM2018T (te już mają na pokładzie wzm. operacyjne do konwesji I/V).

A co to jest dla ciebie sygnał cyfrowy? Ja widze że jest to ciąg zmian napięcia (twoich sygnałów np. w najprostszym dwójkowym kodzie) zmieniającego się w zależności czy jest to stan 1 ( x > +1V) czy 0 ( x < +0.5V) Jeżeli sterujemy tranzystorem takiej bramki załużmy napięciem +5v dla zgłośnienia i -5V dla ściszenia to czy nie można to nazwać sygnałem cyfrowym? Ale tak naprawde to w temacie nie chodziło mi o to że to ma być Potencjometr sterowany cyfrowo , a cyfrowy potencjometr sterowany napięciem. Jakaś różnica w tym jest nie? Część logiczno/wykonawcza (sam układ) takiego potencjometru jest cyfrowa,ale sterowana jest zwykłym napięciem, które może być widziane jako stany cyfrowe.

A wracając do sedna to ma ktoś już może jakieś pomysły? Jakieś schemaciki? Pozdroo

nie ma czegos takiego jak potencjometr cyfrowy podobnie jak nie ma czegos takiego jak rezystor cyfrowy czy kondensator. jest za to potencjometr sterowany cyfrowo. a sygnal cyfrowy to taki ktory przyjmuje skonczona liczbe wartosci amplitudy czyli w logice binarnej dwa stany 0 i 1 reprezentowane pzrez dwa stany napiecia lub pradu itp. A takie okreslenie jak "cyfrowy potencjometr sterowany napieciem" to nie slyszalem w normalnym siwecie dawno (tu na forum to norma podobnie jak "cieple brzemieni", "brak sceny" , "prad pod napieciem" itp) i zaden inzynier konstruujacy uklady scalone z TI, AD, LT, Dallas itp tez nie slyszal...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.