Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki przewód do sygnału radiowego?

mieczyslawz

Rekomendowane odpowiedzi

Jakim przewodem podłączyć w pokoju antenę do radia? Mam małą antenę do UKF, ale myślę że antena na dachu da znacznie lepszy sygnał. W pokoju mam wejście do anteny na dachu. Na razie kupiłem przewód antenowy

/taki jak do tv/ i zastanawiam się czy jest odpowiedni do sygnału radiowego czy też lepszy jest inny rodzaj przewodu?

P.S. Nie znam tego tematu więc proszę o "ludzkie" odpowiedzi bez języka technicznego.

Przewód antenowy TV jak najbardziej nadaje się też do radia. Ważne, żeby był dobrze ekranowany ( metalowa siateczka oplatająca izolację środkowej żyły). Kabel z pokoju do anteny na dachu też musi być oczywiście ekranowany.

Pozdrawiam.

Jak bys ciagnal kabel do dachu, warto by bylo kupic kabel do anteny satelitarnej. Kabel antenowy do tv jest identyczy z tym do anteny radiowej.

Jezeli jestes kablofetyszysta, to potrzeba ci tego za ponad 400 Euro.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jaki kabel - zalezy jaka to antena, po krotce, mozesz miec malego, starego dipola petlowego i impedancji 300ohm, wtedy potrzbujesz kabel o takiej samej impedancji (w kazydm przypadku to jest wlasciwe podejscie) - takie kable sa juz rzadko spotykane, wygladal jak dwa druciki w jednej plaszczyznie oddzielone od siebie ok, 5mm w takiej plastikowej "tasmie".

Bardziej prawdopodobne, ze masz antene z gniazdem antenowym koncentrycznym, wtedy oczywiscie kabel koncentryczny o odpowiedniej impedancji (50, 75ohm) w zaleznosci co za antena (i ewentualnie wejscie w radiu). Napisz jak to u ciebie wyglada, a sprobujemy znalezc niedrogi a w miare niskotlumienny kabelek. Napisz tez jaka mniej wiecej dlugosc przewodu byla by potrzebna od anteny na dachu do radia.

BEN ELECTRONIC-75 OHM COAXIALNI KABEL CB120 załatwi problem bardzo dobrze.

Nijaki

Anteny dipolowe mają zawsze 300ohm, dlatego montuje się w nich symetryzatory na 75ohm.

Z tego, co czytam to kolega mieczyslawz ma już kabelek.

Proste pytanie: okrągły czy płaski typu w przekroju litera I, tj.

dwa zgrubienia na bokach i cieniej w środku.

No i prosimy o krótki opis anteny.

Jestem Europejczykiem.

>IvanM, 9 Lis 2005, 21:41

Słuszałem z zaufanego źródła, że kablofetyszyści urządzają tajne spotkania

w saunie, gdzie biczują się nawzajem wypasionymi kablami.

Poniżej 200$/m wstęp wzbroniony.

Jestem Europejczykiem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.