Skocz do zawartości
IGNORED

Altusy 110 a moze cos innego

luk1985

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

jestem na kupnie kolumn stereo, raczej bym chcial coś wiekszego, myslałem by kupić altusy 110 tak do 100 zl i zrobic z tego kolumny, mysle ze tak 200 zl na remont moglbym przeznaczyc, czytałem troszke ze bym musiał wymienić kable i najlepiej zrobic nowa zwrotnice, w tym co chce kupić pasowałoby by wymienić wszystkie kolumny, ewentualnie coś odzyskać i zregenerować, jakie sa szanse ze to bedzie dobrze grało, mam amplituner denon dra-365 rd i cd dcd-315 ktore w sumie malo uzywam, głownie radio i cos z kompa

ewentualnie jakie inne kolumny mozna kupić niedrogo i chyba raczej 3-drozne bo chyba graja lepiej niz 2-drozne

https://www.audiostereo.pl/topic/22388-altusy-110-a-moze-cos-innego/

Chyba to tak nie bardzo z tą ilością głośników:) liczy się jakość nie ilość:) ostatnio na allegro widziałem od jednego typa chyba z tonsilu czaty podłogowe (bodajże model oznaczony -130) - podobno mają one czym wygarnąć. Pozatym bardziej doswiadczeni audiomaniacy wyrazili się bardzo dobrze o jakości dźwięku przez te kolumny generowanego, dla wielu był on miłym zaskoczeniem. A koszt tego to był z 600 za parę z gwarancją itd. W te altusy bym się nie bawił bo jaki sens jest wszystko od podstaw wymieniać.... a i tak pewnie nie zagrało by dobrze.

Przyszło mi na myśl, że dla Ciebie będą lepsze jakieś małe monitorki i do tego subwoofer. Sądząc po charakterze Twojego pytania wydaje mi się, że spodobałby Ci się taki zestaw brzmieniowo. Do 300 zł na upartego da się kupić 2 monitory i suba pasywnego.

o satelitach i tubie nie myslalem....ale to raczej nie to altusy mi sie nawet podobaja wizualnie...co do jakosci dzwieku to slyszalem ze to sprzet raczej na wiejskie dyskoteki :] bylem na gieldzie rtv i widzialem kolumny firmy voice kraft za 200 doladnie takie...http://www.allegro.pl/show_item.php?item=71410726

niby nie duzo ale byl tez wiekszy model tej firmy za niecale 400 zlotych...

Musisz sie chłopie zdecydować czego oczekujesz od muzyki - czy chcesz słuchać dobrej jakości czy chcesz hałasować. Jesteś - mam wrażenie - dosyć młodym człowiekiem więc pewnie chciałbyś pohałasować - podobają Ci się altusy i skoro się nadają do robienia "Wiejskiej dyskoteki" to je bierz i się tego nie wstydz. Muzyka ma przynosić satysfakcję tobie. Ja muszę się przyznać, że lubię raczej muzykę spokojną, zwracam uwagę na jakość dźwięku, słucham sporo smooth jazzu i nie potrzebuję dużej głośności przy tym. Nie oznacza to jednak, że nie mam czasmi ochoty (choć może rzadko) sie wyszaleć i słuchać muzyki bardzo głośno robiąc "Wiejską dyskotekę". Mam nagłośnienie estradowe i czasami lubię posłuchać jak 15-to i 18-to calowe niskotonowe głośnieki pracują i wcale się tego nie wstydzę. Mało tego - biorę wtedy do rąk gitarę i dogrywam swoje solówki czując się przy tym jakbym był na koncercie u boku Santany. Lubie tak :-).

Odpóść sobie VK - też się nimi interesowałem - to jest porażka straszna. Dałem Ci namiar na naprawdę sprzęt z wykopem w dodatku niezłej jakości. Nie szukaj po wyrobach marketowych bo jak łykniesz bakcyla to szybko pożałujesz wyrzuconych w błoto pieniędzy.

• 3 tygodnie później...

sklanailbym sie cos raczej ku polskim produkcja....czym sie roznia altony od mildtonow...kumpel chce mi za 200 sprzedac w dobrym stanie mildtony i chyba sie skusze bo taniej ciezko cos znalesc....

Niekupuj Altonów :) odradzam ci (Altony są gorszej jakosci). Ja posiadam Altusy 110 do tego wzmachol Sony TA-F530ES i puszczam muze z kompa.. Techniawe , slucham bardzo głsono i jestem zadowolony.Szybki grają,czuć w załądku. Slyszalem jak techniawa gra na sub i monitorkach.. ochydnie jednym słowem :) Wiec radze ci uzbieraj do 300zł i kup Altusy. Ja kupilem za 280zł stan idealny, nowe glosniki[Tonsila] poza wysokotonowymi[są stare], pierscienie nic nieporysowane itp.

Coś nie mogą załadować fotki, ale zobacz ją tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Miałem okazję ich słuchac w domu i grały naprawde nieźle. Altusów miałem kiedyś pełny wybór i WSZYSTKIE dudniły i syczały wysokimi. Dźwięk nie do przyjęcia.

Ukryta Zawartość

• 4 lata później...

Witam

jutro mam zamiar nabyć Altusy 110, i mam do was pytanie: do czego służą te pokrętła po bokach?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie kupuj tego szrotu, oszczedz sobie nerwów, to że polskie, nie znaczy że dobre.

Te pokrętła służą do podbicia/zmniejszenia średnich i wysokich tonów, przez idiotyczną konstrukcje trochę głośniejsze granie z ustawieniem na - skutkuje spaleniem głośników.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Czytając te wszystkie wpisy co raz bardziej rozumiem kierunek obrany przez producentów audio robiąc co raz nowsze elementy (szczególnie ampli kina w zastosowaniu w stereo)jakoś tych produktów zaczyna być dostosowana do upodobań młodego pokolenia i dlatego jest taka przepaść między nowymi klockami a tymi chyba z lat 80 - 90 . Jeszcze powiedz że te altusy wstawicie do pokoju 10 -15m2 ?

Tych altusów nie wstawiłbym nawet do piwnicy. Dźwięk koszmar, a pokrętła miały trzy regulowane zakresy:

1. dźwięk beznadziejny

2. dźwięk do kitu

3. dźwięk koszmarny.

Wybór w zależności od upodobań.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

I oczywiście najniższy model Technicsa do tego :P

Żal że ludzie to kupują :(

W 110tkach można zrobić pare rzeczy poprawiających brzmienie ale to i tak nie będzie to:

-Odwrócić faze w GDWT

-Wymienić wewnętrze okablowanie, bo to co jest to można w boomboxach stosować.

-Dobrać odpowiedni bass-reflex

-Przeprojektować zwrotnice

-Ominąć pokrętła regulacji tonów

-Pobawić się z długością B-R

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

sms: pokój mam mały, mieszkam na takim jakby "zapleczu", na długość ma ok 9m, na szerokość ze 2(dół) góra 20cm i mam dach pod kątem, więc pokój mam mały, a czemu twoim zdaniem "ampli kina" są złe w zastosowaniu stereo ?

Dlaczego moim (pewnie nie tylko) ampli kina są cienkie w stereo, a to po prostu kwestia własnego doświadczenia i obcowania z rożnymi elementami grającymi, ampli z tych co słuchałem jakoś nie dorównywały nawet w połowie elementom z typowym przeznaczeniem do stereo, sam sprawdź, może na tych altusach wychwycisz różnice, ja np najlepiej wspominam starego rotela model chyba ra400 albo 300 i luxmana lv-112 . A co do altusów w małym pomieszczeniu to może być mega porażka, poszukaj lepiej dobrych monitorów bo są pewne zasady dobierania kolumn do pomieszczenia i coś tak wielkiego do małego pomieszczenia to gwarantowana porażka, no chyba że jak słuchasz muzyki to razem z tobą musi słuchać cały pion w bloku.

Warto wspomnieć, że z trójki: Altus, Alton i Mildton właśnie Mildtony są uznawane za najbardziej nadające się do słuchania muzyki- najmniej drażniące wysokie tony, za które odpowiedzialne są głośniki kopułkowe a nie tubowe.

Mimo to Mildtony mają denerwujące wysokie tony (zresztą średnie też) i to podejrzewam niezależnie od pomieszczenia odsłuchowego. Po prostu są zdecydowanie za mało dokładne.

Bo wtedy miało być tylko głośno i tanio.Jak to weszło na rynek to ludzie to w większości Unitrami pędzili które hi-endem nie były.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

od altusów wolałbym na przykład któreś z tych. Jest sporo tego typu kolumn, starych ale zwykle jarych, solidnych firm, z dobrego okresu dla audio, trzeba troche poszukac, zainteresować się, czasem poczekać na okazję. Teraz są wakacje i na allegro można prawie wszystko ustrzelić taniej. Altusy mają taką zaletę, że jak po nich włączysz coś lepszego to jesteś zachwycony jak to ładnie gra :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

desant, brauny z linka maja wymienione wysokotonowe, cholera wie jak to sie zgra.... ale te duale moga byc ciekawe! :)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.