Skocz do zawartości
IGNORED

ja oczyścic laser w CD?

bojaco

Rekomendowane odpowiedzi

W moim nowym nabytku PD-8500 pojawiły się niepokojące zdarzenia - czasem na którejś z płyek laser przeskakuje lub się zacina w miejscu.

Czyta jednak włozoną płyte bez problemu. O czym może to świadczyć - ogólne zużycie lasera, zabrudzona soczewka? Płyta nie jest chyba uszkodzona, nie sprawdzałem na innym CD, poki co nie mam takiej możliwości.

Swoją drogą jak przeczyszczę laser to chyba mu tylko wyjdzie na dobre, nie?. Tylko czym i w jaki sposób?

Oczywiście nie mam na mysli cudownych płyt od czyszczenia...

https://www.audiostereo.pl/topic/22377-ja-oczy%C5%9Bcic-laser-w-cd/

Są pewnie jakieś specjalne środki - ale ja czyściłem zwykłym spirytusem i szmatką od czyszczenia soczewek od aparatu fotograficznego. Chodzi o to, żeby była bardzo delikatna szmatka i nie zostawiała włosków.

Wyszukiwarki użyłem zanim postawiłem pytanie. Pytam o konkrety i ewentualne ostrzeżenie na co uważać aby nie zepsuć. Napisane jest owszem czym czyścić ale nie, jak? I co to, do diabła, jest ten izopropanol czy jak mu tam?

Oczywiście samo czyszczenie też musisz wykonywać DELIKATNIE i z wyczuciem.

Szczeże to mi nie wygląda na brud ale na rozregulowanie lasera. Płyta na samym początku ma największą prędkość i przybrudzony laser wtedy miałby największe problemy.

TEORETYCZNIE;)

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Jakieś innego propozycje, hę?

Skoro być może to kwestia regulacji to może wie ktoś jak takową przeprowadzić w leciwym Pionieerku 8500?

Słodowy nie jestem i jesli sugerujecie fachowca to zawinę sprzęt pod pachę i poturlam się do serwisu jakiego...

Jeśli chcesz mieć czyszczenie profesjonalne to raczej zrób to sam. W serwiesie róznie bywa. Jeszcze Ci mogą gorzej zepsuć i powiedzieć, że ratuje tylko wymiana i oczywiście powiedzą Ci odpowiednią cenę za wymianę.

>I co to, do diabła, jest ten

>izopropanol czy jak mu tam?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wacik,nieco spirytusu i delikatnie wytrzeć soczewkę i poczekać aż wyparuje spirytus.

Opteron ---> Przesył danych jest owszem stały ale nie prędkość płyty względem danego położenia lasera.Zauważ,że im laser dalej od osi tym płyta kręci się wolniej.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Dreamer_1

Prędkość kątowa ulega zmianie aby zachować stałą prędkość obwodową dla danej pozycji głowicy, to z kolei dla zachowania jednakowej transmisji danych w czasie.

bojaco, najprościej wacik do ucha :-) jedną stroną zamoczoną w spirytusie czyścisz, drugą do sucha. Dobrze jest przedmuchać lustro pod soczewką sprężonym powietrzem.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

To teraz mi wyjaśnij czemu (miałem taki przypadek) CD przy początku płyty CD-RW miał problemy i były trzaski,a im dalej od osi był laser tym odczyt się poprawiał? Płyta "igła".

Stąd moje zdanie,że potrzeba tutaj za wyjądkiem czyszczenia jeszcze drobnej regulacji bo skoro przy dalszych kawałkach jest problem to nie powinna to być wina samego lasera.

Dreamer_1, bawiłeś się niejednym kompaktem, wiesz ze przyczyn moze być wiele, ale prawie zawsze winę ponosi mechanika, potem optyka (zabrudzenia wewnętrzne i zew) i w końcu złe elementy filtrujące zasilanie, ustalające napięcia, czasem soft...

Podobnie jak Dreamer_1 uważam, że problem leży w kwestii regulacji. Kurz stanowi niewielką przeszkodę i to tylko w wypadku dłuższego nie używania sprzętu, w moim CD wystarczyło że dmuchnąłem w szufladę. Niestety na regulacjach się nie znam, mam znajomego który to potrafi, reszta okolicznych "naprawiaczy" potrafi tylko zaproponować nowy laser.

U mnie przyczyną podobnych usterek jest zabrudzenie mechaniki ( zgęstnienie smaru zmieszanego z kurzem ) pomaga wyczyszczenie wszystkich prowadników i kółek zębatych i ponowne nasmarowanie tych elementów -- oraz wyczyszczenie lasera jak radzą koledzy .

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Fajki precz!!! :) No nie wiem czy poprzednik kurzył czy nie. Widzę że nie pozstaje mi nic innego jak bliżej się zapoznać ze swoim cedekiem. Swoją drogą muszę wam powiedzieć, że póki co to kolejne płyty idą no problemo. A jeżeli np. jeden cedek idzie jak burza po płytach zrysowanych jak przeorane wiosną pole a drugi nie daje w tych warunkach rady, to z czego to wynika? Lepszy laser, elektronika czy jeszcze co innego? Tak sobie konfabuluję. Można się tu ciekawych rzeczy dowiedzieć.

Co do czyszczenia i smarowania mechanizxmui zebatek - napiszcie coś więcej, czym to się smaruje? Wazelina techniczna, olej lniany, a może kujawski... ;)

Pzdr!

Co do odczytu konkretnych płyt to na pierwszym miejscu jest sam laser.Jednak nie mniejsze znaczenie ma korekcja błędów.Niestety im lepsza korekcja tym mniej wierny przekaz informacji z płyty.Korekcja to takie małe uśrednianie wartości krańcowych między odcinkiem płyty tuż przed i tuż po wystąpieniu błędu.

Osobiście wolałbym spać spokojniej mając gorszą korekcję niż zastanawiać się na ile dźwięk wychodzący z CD jest zgodny z pierwotną informacją nagraną na płycie.

Co do smarowania to nienajgorsza jest oliwa techniczna bo nie wysycha tak jak większość smarów.

a ja... jak mam jakiś drogi laser do czyszczenia używam mikstury ludwika z wodą ..tak ,tak śmieszne ale przwdziwe.....napewno super wyczyści odtłuści i nic sie nie popsuje.....to dużo lepsze niz spiritus ,który niszczy warstwę wierzchnią -jak niektórzy stosują ....mozna spróbować acetonem ale bedzie niewyrażnie słychać :))

krell69, 9 Lis 2005, 18:59

>a ja... jak mam jakiś drogi laser do czyszczenia używam mikstury ludwika z wodą ..tak ,tak śmieszne

>ale przwdziwe.....napewno super wyczyści odtłuści i nic sie nie popsuje.....to dużo lepsze niz

>spiritus ,który niszczy warstwę wierzchnią -jak niektórzy stosują ....mozna spróbować acetonem ale

>bedzie niewyrażnie słychać :))

Z tym acetonem to masz poczucie humoru a może swoje auto (albo kogoś znajomego) umyj acetonem

Dreamer_1

"...Osobiście wolałbym spać spokojniej mając gorszą korekcję niż zastanawiać się na ile dźwięk wychodzący z CD jest zgodny z pierwotną informacją nagraną na płycie."

Mylisz pojęcia, korekcja działa tylko wtedy gdy zawiedzie odczyt, jeśli ten zaś jest prawidłowy korekcja działa żadziej i nie słyszysz cyknięć, przerw w dźwięku itd.

Jeszcze taka ciekawostka, przy narodzinach formatu CDDA już w fazie projektu zakładano że odczyt będzie obarczony sporą ilością błędów, dlatego powstały algorytmy korecji C1 i C2. C1 działa okolo ~200 razy na sekundę przy względnie dobrej płycie.

P.s. Teraz na pewno już nie zaśniesz spokojnie :-)

opteron ---> Myle,nie myle.Zdaje sobie sprawe,że aby nie było błędów to musielibyśmy mieć płytę wykonaną z IDEALNYCH komponentów,IDEALNIE wytłoczoną oraz odtwarzaną bez NAJMNIEJSZYCH drgań własnych oraz z zewnątrz w całkowitej ciemności itp.

Jednak napisałem co napisałem w chwili gdy była mowa o porysowanej płycie lub takiej w nienajlepszym stanie.

Jeżeli będę miał mniej czułą korekcje błędów to owszem mogą się przytrafić trzaski ale mniejsza też będzie jej ogólna ingerencja w dźwięk,a przy okazji człowiek będzie się bardziej pilnował z płytami aby ich nie porysować czy zabrudzić;)

Sprężone powietrze, owszem ale niezbyt blisko soczewki bo ciśnienie jest duże. Używać zgodnie z instrukcją, czyli odchylenie puszki od pionu max 60 stopni.

do czyszczenia używać miękkiej szmatki, lub najlepiej czegoś do optyki, okularów, itp. nasączyć lekko IZOPROPANOLEM wysokiej czystości, tj. CLEANSER IPA. Środek dostępny w dobrze zaopatrzonych sklepach elektronicznych. Z używaniem byle jakich środków na alkoholu bym uważał!!! Nie są to czyste alkohole i mogą narobić dużo szkody soczewce, tj zmatowienie.czy nawet uszkodzenie delikatnej powierzchni.

powodzenia!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.