Skocz do zawartości
IGNORED

Budowa koncowego wzmacniacza na OPA

manyzg

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktos robil w/w wzmacniacz jako stopien koncowy CD lub tunera?Wlasnie przerabiam tuner ONKYO T-403 gdyz prawie wogole nie posiada wzmacniacza wyjsciowego.Chwilowo zrobilem na BA 4580(uklad z CD-55 AKAI bez zmian)) ,aby zobaczyc roznice,ktora faktycznie jest na duzy +.Poprawiam oczywiscie zasilanie i oddzielne zasilanie na OPA.Kondesatory zastosuje Panasonica serii FC.Jesli ktos posiada dobre sprawdzone schematy to prosze o podeslanie.

Z gory dzieki

https://www.audiostereo.pl/topic/22342-budowa-koncowego-wzmacniacza-na-opa/

Ja też stałem sie posiadaczem tunera Onkyo ale T4650, też niema tam żadnego opa na wyjsciu ale wg. mnie gra w porównaniu do sony ST-S 170 dużo lepiej , ze chematu wynika ze sam stereo dekoder daje wystarczające nap. na wyjscie i nietrzeba go bardziej wzmacniać ew. mozna mu tylko dołożyć bufor o wzmocnieniu 1 i niskiej rezystancji wyjsciowej. Więcej mógłbym coś napisać jak bym miał schemat z tego tunera

Jak sie nie myle to masz starszy model,ale wyzszej klasy INTEGRA,wiec musi lepiej grac:)Najpozniej w przyszlym tygodnu chce zakonczyc tuning to podziele sie wynikami i co zrobilem.Poszukam schematu,moze gdzies mam to dam znac

jeżeli masz kondensatory (VX) nichikon ? to wymień na wyjsciu , przy stereodekoderze, detektorze FM , głowicy UKF i w zasilaczu na kondensatory low impedance np Panasonic FC i równolegle do diód w mostku prostowniczym dolutuj kondensatory 100nF ,umnie teoretycznie nie powinno ale zaowocowało zwiększeniem sygnału z anteny o 1 do 2 kresek na wskazniku sygnału , stereo przy słabych stacjach sie zapala i dzwięk jakby dostał lekkiego kopa (napewno jest róznica w basach) a i stabilizator mniej sie grzeje.

Min. tak mam zamiar zrobic.Diody prostownicze bede zmienial na schotkiego.Zasilacz juz mam prawie zrobiony do zasilania OPA.Mam schemat do T-4700 z wygladu jest podobny.jesli cie interesuje to podaj maila na jaki wyslac.

Tuner chyba nie potrzebuje aż tak bardzo jakiegoś wtórnika, bufora. W samym stereodekoderze siedzą już na wyjściach wzmacnaicze operacyjne. Warto sprawdzić jakie sa tam wokmoło elementy, aż do wyjśc i wtedy je wymieńć i skorygować wartośc, np. zmniejszyć R. szeregowe a zwiększyć te do masy. Kondensatory - podobnie, te sprzęgające zwiększamy, bocznikujemy foliowymi.

Aplikacja stereodekodera jest istotna, warto sprawdzić z karta katalogową czy producent czegoś nie wtopił, np. czasem można dać lepszy filtr harmonicznych, który seryjnie nie był zamontowany (jeden R i C więcej). Stereokekoder to jak DAC w CD :) Rezystory zamień na metalizowane, kondensatory, jeśli jest pot. do ustawiania częstotliowści pracy oscylatora to go wywal i daj w to miejsce rezystor. Tuner tuningujemy tak samo jak inne segmenty systemu. Poprawia to stereofonię i brzmienie staje sie bardziej naturalne i analogowe (nie dotyczy Zetki i RMF :D)

W każdym razie - wtórnik nie zaszkodzi, ale przedtem można sprawdzić czy da sie prościej, bo i tak są to zmiany konieczne.

A uziemienie np. do kaloryfera ekranu w antenowym wejściu koncentrycznym redukuje szumy i zakłócenia odbioru.

z wymianą diód to faktycznie nienajlepszy pomysł , co do dużych przeróbek to nie polecam tzn wymiana potencjometrów montażowych ,kondensatorów ceramicznych i foliowych, filtrów wszelkiej maści w torze sygnału tzn. takimi przeróbkami roztroisz tuner i bez specjalnych przyżądów go dobrze niezestroisz to nie cd , do strojenia byś potrzebował generator w.cz, wolublator , koder stereo i oscyloskop , każde strojenie tunera na słuch jest dalekie od optymalnego przewidzianego przez producenta. Może dać co prawda większą czułoś ale np. dla jednej częstotliwości i bardzo kiepskie tłumienie przesłuchów między kanałami stereo oraz duże zniekształcenia ,co do mojego adresu to

mariusz05(małpa).interia.pl A bym zapomniał dobrym pomysłem jest założenie pierscienia ferytowego na kabel sieciowy najlepiej przy samej obudowie.Z tunerem z syntezą za dużo sie niepokombinuje bo b.dużo zależy od jakości samej syntezy(czy daje czysty sygnał ,niesieje harmonicznymi czy procesor sterujący jest dobrze odkłucony)

Tylko stereodekoder miałem na myśli. To już dla mnie zwykły obwód audio m. cz. P. cz. filtrów i głowicy bez potrzeby nie tykam. Potencjometrów montarzowych nie ma za wiele, ten przy stereodekoderze można chyba wymienić? Dobry stereodekoder łapie fazę od razu i nawet mu tam kręcenie potencjometrem specjalnie nie przeszkadza, a nic się nie rozstroi jak się go wymieni.

mariusz05 - schemat juz wyslalem.

Molibden i mariusz05 skoro piszecie,aby zrezygnowac z diod schotkiego(polecanych w wzmacniaczach)to narazie odloze ten pomysl na pozniej.Jesli radzicie wymienic wszystkie elki na lepsze FC to tak zrobie,nie jest duzy koszt,a jesli bede dobre efekty... . Z rezystorami bede kombinowal pozniej.

ok dzieki dotarło ,przeglądałem na szybko i to co mi sie rzuciło to masz inny streodekoder i lepsze tranzystory w głowicy w.cz ,inaczej zrobioną pośrednią , masz 1 filtr więcej i więcej stopni wzmacniająych czyli ogólnie mówiąc masz bardziej czułe radio i o 4db mniejsze szumy.Na dzień dobry wymieniłbym stabilizator 12V na z metalową obudową tylko musiałby być odizolowany od radiatora (jesty plastykowy który sie niemiłosiernie grzeje).A zauważyłem że jak jest wyłaczony układ HI- Blend to występuje obcięcie wysokich tonów może o to ci chodziło że gra głucho.A propo niemasz problemów z zapamiętywaniem stacji tzn po zaprogramowaniu po jednym dniu od wyłaczenia z prądu niepamięta mi stacji (mam opis jak to naprawić ale jest to niestety po angielsku)

do mojego T4650 udało mi sie dorwać schemat tylko te podtrzymanie pamięci mnie dobija ,miałem element odpowiedzialny za podtrzymanie wymienic (Gold Cap 0,1F) ale sie okazało że musiałbym wylutowć cały wyświetlacz zeby sie do niego dokopać.

no to dostałem schemat i troche sie przeraziłem w stosunku do poprzednich modeli zostało tylko to co niezbędne do prawidłowego działania a teraz na temat, diody D903,904 zbocznikuj kondensatorami 220nF,wymień kondensatory C202 ,C215,216 na Panasonic FC kondensatory przy stereodekoderze słabo widać ale chyba C208,209,203 na takiej samej pojemnosci ale Panasonic lub równie dobre i C002 przy głowicy no to by było chyba na tyle ew. do tego dobra antena ze wzmacniaczem antenowym

Fakt,wielkosc plytki jest rowne jego jakosci.W srodku z 10 by sie zmiescilo.Dzieki za info odnosnie elek.Czekam na dostawe serii FC.Jak tylko przyjda to wymieniam i pewnie dodam na wyjsciu wzmacniacz na opa i bede porownywal roznice.Na zmodyfikowanym zasilaniu znacznie lepiej gra:).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.