Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podstawkowe do 1500 PLN

cavarr

Rekomendowane odpowiedzi

Jak masz mocno zagracowny pokoj to rozgladnij sie za jakimis naprawde mniejszymi monitorkami, moje w obudowie zamknietej przy podobnej powierzchni potrafią dosc mocne cisnienie wytworzyc (a naleza do tych co raczej nie schodza nisko) No i zwroc uwage jesli bedzie to z BR by byl raczej z przodu. Latwiej bedzie Ci ustawic na takiej powierzchni.

Uwazam ze AE moga za duzo siac gora a przy metalu w malym pokoju bedziesz przezywal katusze :)

Dione to wspaniale monitory ktore moze nie sa rasowymi kolumnami do metalu ale w tej cenie wsrod monitorow ciezko znalesc konstrukcje idealna do tego typu muzyki. Wokale maja swoj, uwazam nieco ocieplony, wygladzony charakter, co sprawia ze masz ochote ich dlugo sluchac, blachy nie katuja uszu swoimi nieprawidlosciami. Takze godzac sie na kompromisy (bo dla mnie tego typu monitory sa kompromisem w metalu) zadbaj aby przynajmniej przyjemnie to gralo a wtedy nie bedziesz caly czas sie zastanawial na co by tu je zmienic.

->proplayer

Słyszałeś Ty kiedyś AEGIS ONE? Mity o ich ostrości to bzdury. One nie są ostre, czy "siejące górą", tylko nieco rozjaśnione, a to wielka różnica. Swoją droga są raczej wymagające i podłączenie ich do wzmaka w stylu NAD320Bee będzie kiepskie. Z dobrze dobraną elektroniką potrafią bardzo dużo.

kurcze houek,przeciesz Dynaudio 42,52 a AE ONe to dwie rózne klasy cenowe i brzmieniowe,co nie znaczy ze kazde sa w swoim przedziale warte sa swojej ceny:)patrzac na budzet to raczej z nowych tylko na te drugie by starczyło.

Jesli znajdziesz używane dynaudio 50 to spróbuj je kupić - można trafić w dobrej cenie, a zagrają napewno bardzo dobrze. Może trafisz też eposa 12 z drugij ręki - dobre bezpośrednie brzmienie, bardzo unwersalny moim zdaniem i zagra dobrze zarówno w klasyce i jazzie jak i w mocniejszych rockowych kawałkach. po prostu dobry sprzęt. moja rada - szukaj jednak na rynku wtórnym. okazje się trafiają, a kilkuletni głośnik nie zdąży się zestarzeć. Bedziesz mieć dźwiek bardzo dobry za stosunkowo niewielkie pieniądze.

taaa,proplayer,najlepiej to do 12 albo 9m2 wpakowac zawalista podłogówke...;D wiesz miałem podłogówki w pokoju 12m2 i wiem jak tego sie słucha(bez komentarza) a jak dobrej klasy monitora:) no chyba ze tylko bas sie liczy to juz inna sprawa,z tym ze jaki to bedzie bas i czy wogóle stopke perkusyjna to bedzie przypominało:)

• Redaktorzy

poszukaj też kolumn Caste. Zawsze miały wzorcową stolarkę i potrafiły zagrać w bardzo niekożystnych warunkach akustycznych, choś w Twoim przypadku rozglądałbym się raczej za czymś bardziej zbliżonym do monitora studyjnego, np. Tannoy Reveal

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i jeszcze kasy trochę Ci zostanie na porządne kable i kilka płyt.

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Za tę kasę to albo coś lepszego (z w/w) z drugiej ręki albo np. Kef Q1, Tannoy M2 itp. Najlepiej to posłuchać kilku modeli na własnym sprzęcie, okablowaniu i płytach i wybrać wg własnych preferencji brzmieniowych.

Sluchalem AE byc moze w zlym zestawieniu-sialo gora ktora moze nie byla zlej jakosci ale zdecydowanie bylo jej za duzo

elfan-zadna podlogowka !

dobrze wiesz ze twoj monitor jest sto razy lepszy niz podlogowka w takim metrazu a ja dobrze wiem ze to co ja bede mial bedzie jeszcze lepsze niz ty masz :)

a tak wogole to pogadamy na gg :P

Widze, że wciąż brak info na temat cdp w torze...

Jesli za źródło robi PeCet to IMHO wybór do takiej konfiguracji kolumn bazując na opiniach moze okazać się obarczony dużym blędem. Zabieranie rotela i PCeta na odsłuch przed zakupem wydaję mi się również trochę chyba nie na miejscu...

Jesli faktycznie nie ma cdp to proponuję tanie a bardzo dobre monitoy Gale 3020 a za pozostałą kwotę najtańszego cdp przyjaznego do DAC'a Stelmacha.

Ale moze jednak już jest cdp i autor się nie przyznaje ?

Koniecznie posłuchaj monitorków Ushera S-520 (~1500zl). Do twojego metrazu jak znalazl. Dodatkowy plus to bas reflesk z przodu. I nie zrazaj sie ich miniaturowa wielkoscia. Dawaly rade w pomieszczeniu kolo 25m zasilane lampa push-pull PRIMALUNA ProLogue One. I bylo pieknie jak za ta cene - angazujace, dojrzale brzmienie z niezla przestrzenia. Niestety nie wiem jak sie sprawdza w twoim repertuarze, ale jak mowilem wez je za kaucja do swojego pokoju i wyproboj.

Zdjecie + dane:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam ponownie, przepraszam ze tak zwlekałem z odpowiedziom ale nie mam neta w domu mój hajperowski sprzęt dzięki któremu doznaje coraz to nowszych „doznań dźwiękowych” to:

Onkyo DX 7110

Rotel RT 935

Wzmaka mam podłączonego również do kompa

Z biegiem czasu postaram się modernizować sprzęt :)

PS.

Jakie polecacie sklepy w Wawie ze sprzętem audio

A co myślicie o

B&W DM 600

B&W DM 303

DALI Blue 2002

• Redaktorzy

o bowersach w takiej kubaturze zapomnij. A dobre sklepy to

- Audio Forte na Reytana

- Audio Punkt na Batorego (w przedszkolu)

- Audiofil na Boya

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• 1 miesiąc później...

mijają miesiące a ja nadal nie kupiłem głośników :(

czekałem na KEFy iQ3(wiśnia) ale nigdzie nie mogłem ich kupić(moja wioska i okolice)

zastanawiałem się nawet aby nie kupić KEF iQ5, ale nie znalazłem wielu pochlebnych opinii na ich temat :(

panowie co polecacie w tym przedziale cenowym

myślałem że w te święta będę sobie słuchał muzy na nowych głośnikach, a tu lipa :(

pomocy ;)

Ja bym do tego rotela przypiął takie niby monitory B&W 602S3 . Słuchałem ich z rotelem i było rewelacejnie . Jak nie przegniesz sprawy z ostrymi kablami to dźwiek będziesz miał z rozmachem i dynamiką , a szczegółowy do bólu może i za do Twojej muzyki. W budżecie też się spokojnie wyrobisz.

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

> cavarr

Pozdrawiam serdecznie, od dwoch tygodni po podjeciu decyzji o zakupie monitorow mam ten sam dylemat (koszt rowniez ten sam), wiec przylaczam sie do postu!

Muzyka na jakia je przeznaczam to glownie rock, blues, madry (sic!) metal i alternativ z duza dawka instrumentow perkusyjnych i gitara (Opeth, Tool, Audioslave, perfect Circle, Iron Maiden... Neil Young, Eric Clapton...), czesto rowniez cos spokojniejszego.

W brzmieniu wazny jest solidny, ale dobrze kontrolowany i impulsywny dol, zaznaczona srednica i bron Boże wysokiej gory! Mam uraz na tym punkcie, jeszcze z czasow ebonitowych kopulek Tonsila:) Chce slyszec wyrazne talerze, ale tez by nie bolalo, nie klulo i nie meczylo. Juz wiem, ze trudno bedzie.

Pokoj odsluchowy ma 14m2, ale moze sie zmieni z czasem na wiekszy. Na razie do odsluchu przygotowuje sie na B&W 602s3 (duze i porzadnie zrobione skrzynie, co lubie, boje sie jednak Nautilusa...) i Heybrook HB2 - podobno w tej klasie cenowej najcieplejsze jesli chodzi o gore i z niemulacym, ale plastycznym dolem. Nie ukrywam, ze poluje wlasnie na nie! Ale jeszcze sie okaze, dam wiec znac po odsluchu, a to juz moze w przyszlym tygodniu!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.