Skocz do zawartości
IGNORED

phil dvd963sa - problem z dvd-r

zafop

Rekomendowane odpowiedzi

Drodzy Koledzy Forumowicze!

Od paru tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem w/w dvd (używane po gwarancji). Niestety, wczoraj okazało się, że ma kłopoty z czytaniem nagrywanych dvd - zacina się i/lub przeskakuje w trakcie odtwarzania. Sprawdziłem płyty na drugim dvd (sony dvp-ns332) i ten czytał je "jak z nut".

Czy ktoś się orientuje czy można jakoś zaradzić temu problemowi? Może wystarczy jakaś regulacja albo wgranie nowego softu? Przeszukałem net, ale na ten temat jak do tej pory nic nie znalazłem.

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.

https://www.audiostereo.pl/topic/22311-phil-dvd963sa-problem-z-dvd-r/

Witam,

Obawiam sie, ze nie ma prostej recepty na wspomniane "przypadlosci"! Posiadam DVD Philips'a, model: 957, ktory zanim trafil do serwisu notorycznie gubil sciezki filmowe z plyt DVD (wypozyczalnia). Pierwszym razem wymieniono laser, drugim... trudno sie doczytac ale pewnie nie zrobiono nic, bo przykry "efekt" nie ustapil! W rozmowie z serwisantem uslyszalam, ze to dobry sprzet, ale bardzo "czuly"...

Nie zamierzam robic zlej reklamy produktom Philips'a ale nigdy nie kupie juz sprzetu audio-video tej marki za wyjatkiem telewizorow, co jak sadze bardzo zdziwi niektorych uczestnikow forum (niepochlebne opinie).

Moj telewizor Philips 29 PT-9015 dziala bez zarzutu od pieciu lat. Jego obraz i dzwiek sa na bardzo wysokim poziomie. Wiekszosc znajomych jest mocno zaskoczona (na plus) telewizorem. Przewazaja opinie, ze czasem nie warto slono przeplacac. Pomimo tego, ze sygnal pochodzi z kablowki telewizor odbiera rewelacyjnie.

Serdecznie pozdrawiam

Beata

Beata-N,

też mam tv phila (model 29PT9009) i gra rewelacyjnie!

Ale to co piszesz nt dvd, szczerze mówiąc, bardzo mnie zmartwiło.

Mam nadzieję, że jednak da się coś z nim zrobić.

Miałem kiedyś problem z marantzem cd6000, który nie czytał cd-r -ów, ale po "śmiesznym" upgradzie problem udało się definitywnie rozwiązać ("wklejenie" kondensatora za parę groszy).

Hejo!

Mam ten model DVD i Założyciela Wątku niestety muszę zmartwić: TTTN (Ten_Typ_Tak_Ma). :) Nie pomogą wymiany laserów na wymontowane z radzieckich bomb atomowych, nie pomoże wymiana softu na pisany w pakistańskich górach... nic nie pomoże. TTTN.

Mój DVD S-35 PanaSłonika czytał wszystko bez zająknięcia, zaś Pan Filip jest szalenie wybredny... Mało, że nie chce czytać większości DVD-R to jeszcze niektóe oryginały z wypożyczalni wypluwa z obrzydzeniem gdy są brudne (pomaga umycie) bądź porysowane (pomaga przegranie na dobry nośnik ;) ).

Czy jest na to rada? Oczywiście: należy przyzwyczaić się i go pokochać, bo choć bestia wybredna, to obraz i dźwięk produkuje najwyższej próby.

A jeśli nie chcesz problemów z DVD-R to recepta brzmi: błękitne TDK! Na tych płytach 963SA NIGDY nie grymasi. Sprawdzone i daję na to 100% gwarancji. TYlko nagrywaj z prędkością 2x. Natomiast na próby puszczenia gówna no name maszyna reaguje alergicznie, jeszcze niektóre płytki EMTEC toleruje ale rożnie bywa. Verbatimów nie próbowałem.

Chciałbym niniejszym podziękować firmie TDK bo bez jej pomocy 963SA byłby bezużyteczny... ;)

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Witam

Co prawda mam model 763SA ale przyadłości ma te same jak tu opisywane... Nie miałem problemów z oryginałami, ale piraty na gorszych jakościowo płytach niestety nie idą... Jedyna rada... kopiowac na dobrych nośnikach...

Pozdrawiam

Luxmany i winyle 

Witam. Mam Philipsa 9000S, o którym już wcześniej pisałem na forum. U mnie także notorycznie przeskakują ścieżki, szczególnie na "świeżo" wypalonych płytach. Mam alternatywnie podłączony komputer do telewizora (też Philips 29") i czasami zdarza mi się dooglądać film, który przeskakuje na stacjonarnym odtwarzaczu. Dziwną sprawą jest to że u mnie najlepiej idą filmy, które były puszczane na komputerze kilkanaście razy lub takie, które długo leżały nie oglądane. Nie potrafię wyjaśnić tego typu zjawiska. Posiadam jeszcze jeden odtwarzacz Philips 630, na nim działa wszystko łącznie z MP3 nagranymi na nośniku DVD (w większości przypadków nie radzi sobie z tym model 9000S), ale po dłuższym odtwarzaniu (1-2h) wyskakują kolorowe zygzaki i wypluwa płytę. Byłem w serwisie i powiedzieli że takie modele za 500 zł to jak się zepsują to tylko na śmietnik się nadają bo nie ma w nich co naprawiać.

Ja również posiadam 963 SA i tak po 1,5 roku niezbyt intensywnego użytkowania padł laser. Na wymianę w autoryzowanym serwisie we Wrocławiu czekałem 3 miesiące!!! Teraz chodzi, ale często na niektórych ścieżkach wyraźnie zbyt głośna jest praca mechanizmu, coś jakby buczenie.

Uważam że ten odtwrzacz ma totalnie skopaną mechanikę odczytu, bo jakośc obrazu i dźwięku jest naprawdę wysoka.

Pienio wypalam tylko na TDK i Platinium, czasem na Verbatim. Ogólnie sądzę że reszta płyt to porażka. Może to jednak wina czułości, bo jak nagram komuś znajomemu płytkę to idzie jak żyleta.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.