Skocz do zawartości
IGNORED

Towarzystwo fullrange'a

cyku

Rekomendowane odpowiedzi

Lampowy pre + końcówka mocy Braun, bardzo ładnie też grają z końcówką Revoxa, źródło to gramofony analogowe lub szpulowy A77. Grają przemiennie z CT193 na Monacorach, a pewnie niedługo dołączy do nich coś na B200 Visatona.

zupełnie inna szkoła brzmienia, spróbować trzeba, bo eksperyment jest śmiesznie tani. Monacor to brzmienie urzekające, zawoalowane z dość niskim basem, Visaton to brzmienie niezwykle żywe i świeże z basem nieco ograniczonym, lecz wystarczającym jeśli ktoś nie gustuje w burzeniu ścian dźwiękiem ;-) Głosy z Visatona to śpiew na żywo. Spróbuj :-)

Kupiłem kilka m-cy temu FRS8 na satelitki (jak DIY to do końca w całym mieszkaniu :)) i zdziwiły mnie dość mocno, w pierwszej chwili oczywiście brak dołu i góry rzucił się w uszy ale wyrazistość wokali i taka lekkość dzwięku pojawiła się nagle w pokoju, zamiast przy suficie stoją teraz na biurku jako FullRange monitorki, mam ochote zrobić coś taniego na próbę z dwoma tymi głośniczkami w paśmie 100-5kHz, woofer (coś małego 17cm może) i G20SC na górę (taki mam i chyba będzie pasował do tego szerokopasmowsca). Tylko brak czasu....

Pozdrawiam i polecam głośniczek do testów.

kamillos

>mam ochote zrobić coś taniego na próbę z dwoma tymi głośniczkami w

>paśmie 100-5kHz, woofer (coś małego 17cm może) i G20SC na górę (taki mam i chyba będzie pasował do

>tego szerokopasmowsca). Tylko brak czasu....

Niezupełnie to, ale pewnie Ci się spodoba: (Jak chcesz projekt, pisz na priv, mam co prawda po słoweńsku, ale zrozumiały:))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) projekt nazywa się 'Sisters'

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

>Niezupełnie to, ale pewnie Ci się spodoba: (Jak chcesz projekt, pisz na priv, mam co prawda po

>słoweńsku, ale zrozumiały:))

Widziałem to już, poza tym uważam że potrzeba coś na górę bo zaletą tego głośnika jest średnica i nic więcej niestety (no, cena). Jeszcze dochodzi problem skuteczności, ale jest też wersja FRS8M (88dB) tylko pytanie czy gra podobnie -ch-ka troche jakby bardziej poszarpana na stronce Visatona.

-> nookie736

Dzieje się trochę u mnie. Aktualnie słucham na Visaton NoBOX, tylko inny głośnik niskotonowy Eminence 15''. Duży bas z tego jest, tylko trochę już się pudełko brzmieniowe robi. Jednak jak OpenBaffle to bez skrzydeł, czyli nie U-baffle. Zwrotka według Visaton'a ale bez linearyzacji impedancji. Krytyczny jest tu kondensator 47uF w torze szerokopasmowca, oraz Notch Filter, aktualnie 1.5mH||10R. Taka konfiguracja ma IMHO słabą średnicę, mało żywą i góre mocno plastikową, nierówną. Pędzi to Manley Stingray, który ogólnie jest fajnym i wydajnym wzmacniaczem lampowym, tylko dosyć chłodnym (brak ciepełka, nasycenia średnicy), ale ogólnie szczegółowy oraz, a może przedewszystkim rytmiczny i muzykalny (świetny bas).

Tak się prezentują robocze obudowy do NoBOX, zwrotka no i Manley.

Ukryta Zawartość

post-2659-100001891 1179166135_thumb.jpg

post-2659-100001892 1179166135_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

post-2659-100001891 1179166135_thumb.jpg

post-2659-100001892 1179166135_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

buble czyli jednak nobox :) chetnie bym go posluchal bo ciekawi mnie strasznie B200...co do basu to znalazlem jeszcze jeden ciekawy bas ktory parametrami przypomina bardzo BGS40 z tym ze kosztuje 3 razy mniej:

Ukryta Zawartość

ja czekawm na 2 basy Sansui W146 ktore mialem okazje kupic, 16 cali z poteznym magnesem (alnico?) na twardych resorach i SPL okolo 99dB 10 kg sztuka. W przyszlym tygodniu bede to skladal w jedna calosc, cos jak twoj nobox, ciecie 12bB na 250hZ i reszta alnico fullrange, tweeter cos okolo 2,2mf, baffle planuje bez skrzydel bocznych. W niedziele konczy sie aukcja na greencony 20cm i super tweeter ktore mam wielka nadzieje wygrac. Jak to wszystko wkoncu u mnie wyladuje to z kolega nedj sklecimy to w kupe w wersji roboczej i zdamy relacje. SWoja droga mam tu lampe yaqin mc-84l i jestem zakochany. Dzwiek z szerokopasmowcami kosmos!!!!!!!!!!!!

Ukryta Zawartość

pierwszy dzis dojechal, ma pare lat na karku, podejrzewam ze mniej wiecej tyle co ja :) co ciekawe - 5 omow czyli dokoladnie tyle samo co greencony, 65 watt, potezny magneso srednicy 18cm i kosz z aluminium. Teraz czekam na drugi do kompletu...

Ukryta Zawartość

post-4563-100001643 1179569558_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

bede go cial w/g linkwitz-reiley na 250hZ co mi daje wartosci C=64,68mf L=6,37mH, myslalem o zwrotnicy z noboxa ale zaryzykuje na poczatek kalkulacje w/g klakulatora z sieci. Swoja droga buble jak bys opisal charakter basu?? Nie ukrywam ze wolalbym szybki i dynamiczny niekoniecznie supernisko schodzacy, niz miesisty schodzacy do piwnicy :) zupelnie nie wiem czego sie spodziewac po konstruckji F.A.S.T w open baffle...

w temacie arz660X:

za 29zł nie ma sobie równych, jeżeli oczekujecie czegoś więcej po tym kartoniku to tylko w OB, gra to nawet przyjemnie, niestety w closed caly czar znika, mozna posluchac od biedy jakiegos jazzu ale rock odpada, brzmienie robi sie bardzo "kartonowe" czego w OB nie stwierdzono:) jednak do zestawu AC 130MKII + SEAS H831 to nie ma najmniejszego startu. Podsumowując jeżeli ma się suba i chce jakieś monitory to do 200zł tesla gra przyjemnie.

• 3 tygodnie później...

Buble_corp - jak oceniasz B200 w konfiguracji Open Baffle ?

Sam jestem przed kupnem w Greltonie właśnie KITu na No Box BB. Słuchałem kiedyś Solo 50 jakich jaki widzę używałeś, już wtedy było nieźle.... Opisz jeśli możesz swoje wrażenia w połączeniu z Manleyem :)

-> Barthuss

IMHO Visaton B200 najlepiej brzmi w OB, szczególnie w dużych pomieszczeniach (>20m). Bardzo istotne dla głośników OB, czy też ogólnie głośników dipolowych, jest dobre ustawienie, czyli pozostawienie dużej odległości od tylnej ściany (>1,5m) i z 0,5 m od bocznych.

Jeżeli chodzi o NoBoxx to jest to fajny głośnik ale nie polecam zakupu kitu z Visatona, lepiej samemu kupić głośniki i części do zwrotki, np w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , a obudowę zrobić u stolarza bądź samodzielnie (bułka z masłem). Przy zwrotnicy szczególnie istotne jest jakość elementów: cewka (taśmowa), kondensator(np. Mundorf M-CAP) i rezystor w szeregu z B200.

Ukryta Zawartość

Burble_corp

Ok, ale topologię zwrotnicy zachowałeś zgodnie z przepisem Visatona ? Rozumiem fakt podkreślenia jakosci elementów, to oczywiste w takiej konstrukcji; próbowałeś wersję z linearyzacją impedancji ?

Czy można wg ciebie do napędzenia niniejszej konstrukcji zaaplikować triodę SE w klasie A 7-10W ?

-> Barthuss

Wydaje mi się że trioda SE nie da rady napędzić basowca w tym układzie, a objawiać się to będzie wolnym, mało rytmicznym basem. Odnośnie linearyzacji impedancji, to stosowałem to rozwiązanie jedynie w Solo 50 (w połączeniu z GC) i wpływało on negatywnie na całość brzmienia, a dokładnie wywoływało tzw. koc, dzwięk tracił na bezpośredniości, dlatego raczej nie polecam. Prawdemówiąc jednak chciałbym sam spróbować rezultatów linearyzacji Z w przypadku tej kolumny (mam nawet części).

-> Barthuss

Jeszcze jedna myśl odnośnie kilkuwatowej triody SE, można ją wykorzystać w inny, IMHO lepszy sposób, tzn. zastosować aktywną zwrotnicę i triodę wykorzystać do napędzenia B200 (bez zwrotnicy przy głośniku, tylko notch-filter), a mocną tranzystorową końcówkę wykorzystać do napędzenia głośnika basowego. Sam mam właśnie takie plany, ale chciałbym zamiast SET'a zastosować wzmak w klasie D (Charilze) do B200, a do basowca jakiś 300W wzmacniacz, najlepiej również w klasie D.

Witam,

Mam zamiar zbudowac jakiegos horna na glosniku fostex. Ma to grac w pomieszczeniu 20m2.

Czy to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) bylby dobry wybor?

a moze lepiej w takiej skrzynce?-http://www.plasmatweeter.de/jericho.htm

Moze inny gosnik?

Prosze o porade, bo nie moge sie zdecydowac i powoli zaczyna mnie to delikatnie mowiac "denerwowac"

Pozdrawiam

A

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.