Skocz do zawartości
IGNORED

Towarzystwo fullrange'a

cyku

Rekomendowane odpowiedzi

marcin316 daj znac jak to gra jezeli sie zdecydujesz go kupic...kurcze z takimi tanimi driverami to mozna by sprobowac czegos egzotycznego, np. OB z 4 glosnikami na sztuke cos ala Visaton Quadro :D

cos ostatnio temat obumarl?? cos sie u kolegow zmienilo?? buble_corp jak sie posuwaja twoje klony r909 ?? :) u mnie nadal gra to co na fotce powyzej z tym ze bas napedza swietna koncowka mocy sherwood am8500g (dual mono ponad 60000 mf i do 640 wat na kanal przy 2 omach)...

Tak z ciekawości, jest sens się pobawić z przednią ścianką (wraz z podstawą) nieukonczonej kolumienki (20cm szerokopasmowiec w tubie) i posłuchac sobie tego jako OB?

Wymiary przedniej ścianki to 500x870 (szer. x wys., wysokość z podstawą to około 970 - 1000).

Witam ponownie

Dzisiaj zachęcony perspektywą ciekawego spędzenia długiego weekendu postanowiłem zakupić materiały potrzebne do zrobienia tego co jest napisane kilka wontków wyżej... Kupiłem głośniczki Alpharda i płyty w pewnym markecie budowlanym... Głośniki po negocjacji ceny 120 zł za 2 sztuki, płyta około 150... Niestety plan pomajstrowana w długi weekend nie wypalił... bo po powrocie do domu odrazu wziąłem się za składanie "kolumn". Poniżej efekt mojej zabawy...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-14132-100003247 1177618822_thumb.jpg

post-14132-100003248 1177618822_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kilka danych... wysokość przedniej ścianki - 120 cm, szerokość - 40 cm, szerokość ścianek bocznych 25 cm.

Dźwięk... po podłączeniu do mojego amplitunera mieszane odczucia.... średnica mocno wyeksponowana, wysokie całkiem przyjemne, nie odczułem braku w tym aspekcie, brak najniższego basu (kolumny które stoją obok przenoszą troszkę niżej w dół...) ale ten troszkę wyższy bardzo przyjemny... pewne mankamenty dźwięku daje się odczuć słuchając niektórych partii wokalnych... Od razu daje się zauważyć wysoka efektywność.

Trochę przez przypadek.... wyciągnąłem z szafy mój stary amplituner Hitachi, podłączyłem, wydało mi się że gra podobnie lub nawet troszkę gorzej niż mój Denon... włączyłem loudness... kolumny jakby dostały nowe życie... pasmo odczuwalnie wyrównało się, schował się troszkę środek, pojawiło się więcej basu, również tego najniższego, znacząco poprawiły się wokale, aż chce się słuchać... Jutro postaram się je posłychać na troszkę wyższym poziomie głośności... teraz dzieci śpią za ścianą... szkoda...

Ogólnie wydaje mi się że jak na tą kasę którą włożyłem jak najbardziej warto...

Ukryta Zawartość

post-14132-100003245 1177619684_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To i ja wrzucę mój najnowszy wynalazek : ) OB z kartonu : ) Sorki za jakość : (

Ukryta Zawartość

post-8966-100002663 1178301392_thumb.jpg

post-8966-100002664 1178301392_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten mały głośniczek gra całkiem ciekawie, u mnie w nieco innej konfiguracji :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w małym pomieszczeniu go nie brakuje :-)

Zawsze można wyjść na ulicę i w jakimś maluchu posłuchać tuby jbl jeśli takowy brak basu ktoś odczuwa ;-)

No ok fizyki nie da się oszukać: w fotel nie wgniata, ale nie o to w tej konstrukcji chodziło.

Basu jest tyle, że sam siadłem ze zdziwieniem. Faktem jest że siedzę tuż przy tylnej ścianie. Ale ogólnie kurde to jest to : ) A wszystko napędzane jakimś tam 3,5 Watową kostką której nazwy już nie pamiętam : ) Gdy miałem te głośniczki w monitorach, to w 90 % utworów znikały. Teraz nie ma ich nigdy jest tylko cholernie szeroka i głęboka scena. BASU JEST TAK ZE 3X WIĘCEJ NIŻ W MONITORACH : )

aha mam jeszcze takie pytanko: Co będzie jak się podłączy głośniki 16 ohm do wzmaka 8 ohm. Z fizycznego punktu widzenia, na głośniku będzie mniejszy prąd więc trzeba mocniej gałkę od wzmaka podkręcić, czyli logicznie rzecz biorąc spadnie efektywność. Czy tylko tyle? Czy grozi to dość rychłym spaleniem czegoś ? Dzięki i sorry za offtopic : )

Nic nie spali, można podłączyć, a konsekwencje będą takie jak opisałeś, czyli niższy prąd, chociaż co do efektywności to tu jeszcze ma znaczenie własna efektywność tego 16-omego, czyli jaką ma także wobec tego co było

Cervantes, 4 Maj 2007, 21:21

>A wszystko napędzane jakimś tam 3,5 Watową kostką której nazwy już nie pamiętam :)

Bardzo proszę o przypomnienie sobie! Mam za zadanie sklecić jakiś małej mocy wzmacniaczyk do komputera i gdyby się okazało że pośród róznych TDA i LM istnieje jakaś wyjątkowo ładnie grająca kostka to czemu upierać się i stosować przeciętną?

No chyba że chodzi o "kostkę" - T-ampa! :)

w moim przypadku mogę się tylko domyślać coż to jest, bo głośniczki są z odzysku z kolumienek do komputera. wielkość membrany, 72 mm z zawieszeniem, tak samo przycięty kosz powoduje że może to być jakiś Visaton. Z tym że zawieszenie to pianka a nie guma. Głośniczki mają już z 15 lat więc może to jakiś stary model? Magnes jest ekranowany i prócz napisu 4 Ohm i +- nie ma na całym głośniku innych danych : (

Co do wzmaka to jest to Ba5406 jak gra tak naprawdę, to ciężko powiedzieć bo nie dość, że kostka 4ohm to jeszcze moc Przeogromna nic innego tym nie napędzałem : )

A to projekt tych smukłych słupków :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dudivan, 6 Maj 2007, 14:04

>Alexander, a nadaje się ten Visatonek do obudowy zamkniętej?

Nie mam pojęcia. Potrafię wykonać gotowy projekt, zaprojektować nie :-(

Zdaje się na jakimś forum znalazłem projekt obudowy zamkniętej z tym głośnikiem - ale w takim układzie bez suba ani rusz. Zerknę jeszcze na stronę Visatona, może tam mają jakieś propozycje.

owszem jest tam takie coś:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Alexander

Jak będziesz miał jakiś karton to zrób sobie takiego OB jak ja. najpierw miałem 0,5x1m ale potem mnie pokusiło na dodanie drugiego takiego samego płata - klej moment działa fantastycznie : ) to co te głośniczki robą w tym kartonie przechodzi ludzkie pojęcie : ) bas jest taki że jak włączyłem płytkę PARALIŻ BAND - polskie reagee to gitara basowa ma taki fundament, że ho ho. Naprawdę karton dodaje basu : ) w mojej opinii jest on na tyle lekki, że sam zaczyna działać jak głośnik. kontrabas to kontrabas, a plyty jak Jorane - 16mm, Czyżykiewicz - AVE, Ależ dostały takiego mięsa że aż się wstawać z fotela nie chce : ) Pozdrawiam : )

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.