Skocz do zawartości
IGNORED

Altus 110 + ARP 150 - jaka zwrotnica?

szczesiu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jeżeli chciałbym reaktywować stare Altusy 110 przy pomocy zestawu przetworników Tonsila (bas - GDN 25/60 i wysokie GDWK 11/100) oraz średniotonowego Tesli ARP-150, to opłaca mi się kupić gotową zwrotnicę Janbo? Wprawdzie wolałbym nieco niższy podział od tam proponowanego (np. 350 / 3500 Hz zamiast 600 / 4500), ale głównym kryterium jest cena i łatwość wykonania. Czy sam zrobię zwrotnicę taniej niż proponowane za 80 zł Janbo?

Z informacji na stronie producenta wynika, że J3-A jest dostrojona specjalnie do proponowanego przeze mnie zestawu głośników, czy ew. zastosowanie innego modelu (estradowego) - nie zepsułoby efektu?

A może ktoś z Was projektował już zwrotnicę do takiego zestawu i ma jakieś propozycje ew. gotowe rozwiązanie?

https://www.audiostereo.pl/topic/22128-altus-110-arp-150-jaka-zwrotnica/
Gość kotbury

(Konto usunięte)

nie mam wielkiego doswiadczenia w budowie kolumn, ale zwrotnica to koszmarnie trudny problem. Może zapewnić zajęcie na długie zimowe wieczory, które się akurat zbliżają :) Wymiana głośnika średniotonowego oprócz zmiany dźwięku, na 100% spowoduje zmiany / rozchwianie faz. Efekty mogą być takie, że trudno będzie zlokalizować źródla pozorne dźwięku. Gotowa zwrotnica wcale nie bedzie gotowa, dlatego chyba lepiej kupić cewki, kondensatory i z 10m kabla. Gniazd przyłączeniowe chyba tż do wymiany?

Wejdż na stronę http://www.kolumny.prv.pl/ tam sobie policzysz jakie elementy trzeba kupić.

-> kotbury

Pozostawienie oryginalnej "zwrotnicy" nawet mi nie przyszło na myśl. :-)

-> Polik

Jest to ciekawe studium konkretnego przypadku, jednak z zastosowaniem zupełnie innych głośników, no i rozbudowane układowo - myślę, że praktyk pomiarowy zrobiłby to nieco prościej (taniej :-) ). W razie czego, dysponuję X-Over Pro, ale tam nie można symulować np. pułapek rezonansowych (można dać tylko równoległy rezystor, ale to nie to samo).

Z w/w głośników Tonsilu używałem tylko GTC 11/100 (prawdopodobnie odpowiednik GDWK 11/100). Uważam, że to bardzo dobra kopułka. Ja zastosowałem do niego, w jednej z moich konstrukcji, filtr złożony z 7 elementów, które kosztowałyby ok. 35 zł na jedną zwrotnicę. Do tego dolicz elementy filtru do średniaka ARP i do GDN-a, a przy założonym przez ciebie podziałe ok. 350Hz muszą być już duże cewki i kondki, a te są drogie, więc jest mało prawdopodobne byś zmieścił się w kwocie 80 zł, choć nie niemożliwe, jeśli udałoby się zrobić prostą zwrotkę, która dałaby dobre brzmienie kolumn. Jednak z moich doświadczeń wynika, że aby uzyskać dobre brzmienie trzeba niestety stosować dość złożone zwrotnice, zwłaszcza w układach trójdroznych. Z kolei zastosowanie kupionych zwrotek z Janbo wedle mnie jest mało sensowne. Zwrotnicę trzeba opracować do konkretnego układu głośników, zamontowanych w konkretnej obudowie, gdyż nawet różne usytuowanie ich na przedniej ściance kolumny ma wpływ na brzmienie, a więc może być konieczna zmiana elementów zwrotnicy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.