Skocz do zawartości
IGNORED

Średniotone głośniki - tonsil czy inne?

Gość kotbury

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kotbury

(Konto usunięte)

Witam,

właśnie się zorientowałem, ze w średniotonowych głośnikach wysypują mi się zawieszenia piankowe, wypadadało by więc wymienić głośniki. A jak jest okazja do wymiany, to może wymienić je na jakieś inne, yle rozmiar sie zgadzał, no i cena też ma znaczenie.

Mój "średniak" to GDM 16/80/3, we własnej obudowie. W niedziele widziałem na Wolumenie Tesle, ARN cośtam o średnicy 150mm, nieco mniejszy, ale może bym go jakoś wcisnął. Tylko czy to ma sesns? Czy jest tu ktos kto słuchał tych głośników i ma praktyczne doświadczenia z nimi?

Siema

Mysle ze jesli chodzi juz o ten typ Głośnika To arn serii 150,to całkiem dobry głośnik jak za tą cene,sam mam w tej chwili 150 i gra całkiem dobrze,podaj może tylko ile litrow ma twoja obudowa i typ,bo to też ma duże znaczenie.Pozdrawiam

Gość kotbury

(Konto usunięte)

wiesz, oba glośniki mają własne obudowy, więc pojemność skrzyni nie ma znaczenia - interesuje mnie opinia kogoś, kto używał jednego i drugiego glośnika. Te czeskie wygladają ponętnie, na dokladke chyba kosztują o połowe mniej, ale czy zagrają lepiej? To jest dla mnie w tej chwili najwazniejsze pytanie.

osobiscie uwazam ze arn gra lepiej od tonsili.I te bym ci polecal,tak jak wspomnialem wczesniej seria 150 jest całkiem dobra,Jestem zwolennikiem hasła ''Tak wiele za tak niewiele:)''.Pozdrawiam

Średniaki Tonsila niestety nie są zbyt dobre moim zdaniem. Stosowałem GDM 10/60, 10/60/2 (te uważam za bardzo kiepskie), GDM 12/60 (ten jest trochę lepszy) oraz PM-175-2118 (prawdopodobnie odpowiednik GDM 18/80) i ten jest dość dobry. Ma duży magnes, odlewany kosz z aluminium, cewkę o średnicy 35 mm i nasączaną i pomalawaną na czarno membranę. Charakterystyka częstotliwościowa jest w miarę ładna, ale tylko do ok.3-3,5kHz potem już tragedia. Dzięki niskiej fs (ok. 80-100 Hz) można go nisko ciąć. W moich kolumnach pracował w paśmie ok. 600- 3500 Hz. Z brzmienia tego głośnika byłem zadowolony. Tego twojego modelu nie miałem okazji zastosować, więc nie wiem jak gra. Ewentualnie zamiast typowego średniaka można by użyć np. GDN 16/40/4 z polipropylenową membraną na gumach. Tego niedawno użyłem jako niskośredniaka do dwudrożnej kolumny. Miałby bardzo ładną charakterystykę (idealną do zastosowania go bez filtra) gdyby nie parszywe podbicie na 6dB akurat w paśmie 1-2 kHz. Dobre mogą być też wersje GDN 13/40, GDN 13/50 (stosowałem GDN 13/50/1). Oczywiście jeśli użyjesz inny głośnik niż ten twój typ, trzeba by było robić nową zwrotnicę. Ponieważ uważam, iż każda zmiana powinna iść w kierunku polepszenia jakości brzmienia powinieneś obrać kierunek na Visatona lub Vifę.

Gość kotbury

(Konto usunięte)

Dzieki za opinie. Ten, ktorego ja uzywam, to raczej "Tonsil z górnej półki" :)), porównywalny z tym 18/18, generakna różnica to kosz - ja mam zamknięty (no prawie), ten większy ma otwarty. Te GDM 10/60, to chyba faktycznie bardzo średnie głosniki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.