Skocz do zawartości
IGNORED

jak sprawdzić impedancję

slawolw

Rekomendowane odpowiedzi

Chodzi mi oczywiście o to, że niektóre firmy zawyżają impedancję swoich głośników i to co jest podane w specyfikacji może się mijać z prawdą. AUDIO bada impedację przy opisach głośników, czy te badania są wiarygodne.

Pomiar impedencji jest sprawą bardziej złożoną niż z pozoru mogłoby się wydawać. W przypadku pojedynczego głośnika impedencja niemoże być mniejsza niż rezystancja ( niedotyczy głośników pezzo ). Natomiast dla kolumny, gdzie jest kilka głośniów, zwrotnica sprawa jest złożona pod wzgledem metod pomiarowych. Niestety zwykły miernik uniwersalny i generator niewystarczy. Też jestem ciekaw.

Pozdrawiam

slawolw - zakładam, że nie masz jakichś kolumn o "dziwnych" charakterystykach. Najczęściej minimalna impedancja zestawu będzie w granicach nie więcej niż kilkaset Hz. Czy masz dostęp do generatora lub choćby płyty testowej? Jak tak, to puść przebieg kilkudziesięcio, kilkusethertzowy przez wzmacniacz (nie przesadzaj z mocą) do zestawu głośnikowego i pomierz napięcie (U) na kolumnie i prąd (I) w kablu. Impedancja zestawu głośnkowego Z=U/I, ale dla określonej częstotliwości. Teraz zabawa - zmieniaj częstotliwość, aby uzyskać w podanym zakresie częstotliwości minimalne Z. Wynik, to impedancja Twojej kolumny (przybliż do 4, 6, 8 Ohmów). U i I najlepiej mierzyć miernikiem z tzw. szerokopasmowym TrueRMS - nie ma dużo mniejsze błędy jeśli chodzi o kształt sygnału i częstotliwość >50Hz niż standardowe mierniki.

Już wyjaśniam o co chodzi.

Otóż mam na stanie amplituner sony 870 z możliwością przełączenia na 8 i 4 ohm. Przyszłościowo chciałbym mieć jakoby dwa systemy, do stereo - tutaj mam ESY Vivace ale nie mam wzmaka, do kina - mam amplituner ale nie mam dodaktowych kolumn. DVD i CD mam oddzielnie. Na razie zdecydowałem się rozbudować kino. Do stero chciałby na razie creeka mkII - no i ciągle można coś zmieniać czy wymieniać. Do kina zainteresowały mnie jajka KEF 2005.2 z głośnikami UNI-Q. Jest to mały system, ale ponoć gra rewelacyjnie. Problem tylko, że głośniki mają wg producenta 8 ohm, a w AUDIO stwierdzono, był załaczony wykres, że są to generalnie głośniki 4 ohm. Amplituner ma oczywiście większą moc przy 5 kanałach przy 8 ohm (58W) natomiast przy 4 spada do 48W. Zastanawiam się, co byłoby lepsze, słuchać ich przy amplitunerze ustawionym na 8 czy na 4 ohm.

Spokojnie, jak juz je bedziesz mial, to podlaczysz, posluchasz i zdecydujesz na sluch. Praktyka a teoria...:)

A w ogole jakos dzisiaj tak milo na forum, duzo merytorycznych dyskusji itp itd:)

• Redaktorzy

Nic w tym oczywistego, ze ma wieksza na 8 niz na 4. Powinno byc odwrotnie. Jesli moc jest mniejsza na 4 omach to znaczy, ze koncowki mocy sie zdecydowanie nie wyrabiaja.

Wiec lepiej bedzie, jesli w rzeczywistosci maja to 8 jak podaje producent.

Wydaje mi sie tez, nawet jakby mialy mniej w rzeczywistosci to wyrobi, chociaz te amlitunery...Licho ich tam wie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.