Skocz do zawartości
IGNORED

Northridge E 80 czy E 90 ????????

gronek

Rekomendowane odpowiedzi

oj chlopaki. . .

teraz to juz sam nie wiem. Napalilem sie na te E 90 ale nie sluchaelm ich na swoim wzmacniaczu a mam stara Toshibe Aurex 260W 4~8 ohm. W tej chwili mam warunki zeby je ustawic odpowiednio ale boje sie ze w przyszlosci moge dysponowac mniejszym pokojem i E 90 mogą okazac sie za duze. . . E 60 odpadaja. . . Inne marki raczej juz tez, bo mam juz dosyc tego szukania. . . Postaram sie przeprowadzić gdzies odsluch na moim wzmacniaczu bo teraz mam coraz wiesksze wątpliwosci. . .

Ale i tak dzieki i pozdrawiam :-)

No i czekam na wiecej wpisów ;-D

P.S. Załatwiłem sobie E 90 za 2100zl a E 80 za 1800zl z dostawą do domu. Co sądzicie o cenie ?? ;]

https://www.audiostereo.pl/topic/22045-northridge-e-80-czy-e-90/

Jak pisałem E90 są świetne (jak dla mnie) ale żeby je rozpędzić trzeba mieć dużo mocy. Przy moim 2105 przy niskich poziomach głośności bas jest dosyć słaby i dźwięk jakby mało energiczny (tylko 2 głośniki). Jak trochę odkręcałem potnecjometr zaczynało być lepiej ale już bas przydudniał. Zdecydowanie do niższego modelu nie polecam, zwłaszcza że jak podłączysz pozostałe kolumny do kina (chyba do tego ten apli) to nie będzie grania ;/

całkowicie zgadzam się z przedmówcą. Miałem pożyczone E90 przez trzy dni u siebie - fakt - w małym pokoju - za małym na E90 definitywnie (ok 16 m2), ale wrażenia podobne. Słuchałem tego z trzema różnymi wzmacniaczami, po kolei - Radmor 5100 (uzdrowiony przez Dreamera) - wysiadł od razu, dzwięk był płaskim basu zero, generalnie za mało prądu by poruszyć E90. Potem przyszła pora na gainclona (dual mono na panasonicach i elpodach) - tu było lepiej, góra ładna, przejrzysta, ale basu dalej mało - ciągle za mało prądu. Od właściciela kolumn porzyczyłem więc Harmana HK675 - ten już dał bas, ale zaczęło dudnić - tutuaj to obiektywie muszę powiedzieć, że pomieszczenie miało swój udział, ale fakt faktem, że żeby posterować do porządku tymi wielgaśnymi klocami prądu trzeba sporo.

2100 za E90 to przyzwoita cena, chociaż w Wawie można je kupić za 2000zł ale jeśli w grę wchodzi transport to należy przeliczyć. Ja niedawno miałem możliwość kupienia za 1900zł E100 ale używane i co mi z tego że bardziej się opłaca jak byłyby za duże:(

Pomóżcie!!!

Dzisaj byłem na odsłuchu jbl E 80 z moim wzmackiem i kicha bo moj wzmacniacz sie nie nadaje...

Wiec musze się rozejrzeć za wzmacniaczem ale chce kupić coś niedrogiego. Słuchałem na miejscu CA A 500 i powiem ze CA sie nie nadaje do JBL E 80 (E 90 pewnie tez) Ma zbyt metaliczna barwe która jeszcze bardziej podkresla zimny charakter jbl i efekt jest tragiczny! Gość mi wiecej nie zaproponował w tej cenie (oprocz używanego HK 610) a ja sie nie znam a wiadomo ze i tak nie kupie w zwyklym salonie bo mnie na to nie stać.

Podpowiedzcie mi z czym moge spróbowac sluchac tych jbl. Najlpiej cos sprawdzonego używanego bo z kasa już nie za dobrze. . .

Z tego co mi mówili sprzedawcy w sklepach to do JBL- i najlepiej HK lub Denon.

Sam mam podobny problem jak ty ale chyba po tym co tu się naczytałem, zdecyduję się do pokoju 18m2 na Denon 1906+E80.

Dziś gościu z Plazma City mówił, że do 18 metrowego pokoju to z JBL-i jedynie E60.

Polecał jednak Dali 5005.

Co Wy na to?

Mówił też, że: " te mowe Pionki -915 grają bardzo dobrze, JBL troche konturowo a Pioneer ma dobry srodek wiec razm dziala to bardzo dobrze"

Ciekawe co?

A sluchałes tego pioneera z jbl ???

jbl E 60 nie slyszalem. . .

Śrdek w jbl E 80 też mnie troche martwi. . .

Jeśli o chodzi o DALI to mialem okazje sluchac dali 505 a jak gra 5005 nie wiem. Myslalem troche nad tymi kolumnami ale niestety nie znalazlem miejsca zeby je odsluchac.

Ja prawdopodobnie rozejrze sie za jakims uzywanym wzmacniaczem bo kasy nie wystarczy na nowy i jbl-e

Albo nowy wzmacniacz i i jakies tansze kolumny. . .

Może ktoś ma jakiegoś harmana albo denona na wylocie ?? ;] //POZNAŃ//

Nie słyszałem jak grają Pioneery bo wszyscy odradzali, mówili jak JBL to nie Pioneer, ale wtedy jaszcze bie było tego modelu.

E60 też nie słuchałem, bo jak usłyszałem E90, potem E80 to mi całkowicie wystarczyło i myślałem że sprawa załatwiona. Zbierałem kasę na E90, aż dopiero tu na forum przeczytałem, że mam za mały pokój i że mało prądu w tym Denonie.

W sklepie grało ekstra, ale mam wątpliwości. Mieszkam nistety daleko od sklepów gdzie można cokolwiek porównać i boję się rozczarowania po podłączeniu tego w domu.

Mimo wszystko chciałbym pozostać przy JBL.

jack_bond:

mamy prawie taki sam problem ;-)

Cóż, ogólnie jestem za wzmacniaczem i jakoś nie mam przekonania do amplitunerów. Ale od kilku dni zaczynam się zastanawiać czy ampli nie bedzie korzystniejszym rozwiązaniem dla mojej kieszeni... chociażby ze względu na radio, na którym mi zależy a które jest potem niemałym wydatkiem i to że i tak bede oglądał na tym sprzęcie filmy...

A na pytanie jaki ampli da dość prądu JBL E 80 nie umie odpowiedzieć... na pewno już zrezygnowałem z E 90 Jak bede miał okazje to sprawdzę tego pioneera ale na pewno bede szukał wśród denona i harmana... Nie wiem co z Yamaha bo mi wile osób odradza ten sprzęt Może błędnie...(???)

Planuje pochodzić po komisach i poszukać czegoś używanego bo powiem szczerze że w tej chwili nie stać mnie na dobry wzmacniacz za 2000zl

Ciągle również czekam na konkretne podpowiedzi kolegów z forum... ;-) "Czym najtaniej napędzić JBL E 80??"

Moja uwaga ostatnio skupiła się na HK 675 Na allegro można dostać za 1500zł.

A jeśli chodzi o amplitunery to:

RX-V557

AVR-130

AVR- 235 (chociaż troche drogo już dla mnie)

a z denona AVR 1906

Z faktu że zależy mi dość bardzo na radiu wpadłem jeszcze na HK 3380 - 1450zł

Teraz czas na odłuch tego wszystkiego z JBL E 80... No i jestem ciekawy co na moje propozycje koledzy z forum...

Nie wiem czy to cos Wam podpowie ale gdy zakupiłem kolejne surroundowe kolumny do mojego zestawu stałęm się bogatszy o nowe spostrzeżenia...

żeby usprawnić mój wywód powtórzę częściowo zawartość o mnie, więc mam obecnie amplituner Denon 3802, kolumny JBL E90, centralnego nie będzie do 11 listopada, jako "boczne" tyły mam podłączone dipolowe kolumny Paradigm ADP-150 ( 4ohmowe) natomiast jako tylne centralne bądź jak kto woli "tyły właściwe" mam zainstalowany nowy nabytek Quadrall PHASE II ( także 4ohmowe), jednym słowem korzystam z konfiguracji 7.1 ( jak na razie nie do końca bo bez centralnego) gdzie zainstalowane kolumny są raczej trudne do napędzenia. Miałem poważne obawy czy mój piecyk podoła i pierwsze testy wykonałem na filmach DVD a w amplitunerze odłączyłem subwoofer. Dźwięk jaki uzyskałem okazuje się zadowalający jednak określiłbym go jako nieco kliniczny i nazbyt jasny...nie mam zastrzeżeń co do dynamiki czy czystości przekazu, jednak brakuje odczuwalnego zapasu mocy co przejawia się brakiem magmy basu w momentach kiedy wiem że takie informacje są na ścieżce dźwiękowej zawarte. Dźwięki są wyjątkowo kontrolowane jednak bas nie schodzi nisko i przyjemność z oglądania filmów jest taka sobie. Aura pogłosowa jest bajeczna i efekty przestrzenne to mistrzostwo świata jednak problemem staje się bas który w dużym stopniu zanika. Przypomnę że w trybie stereo na jego brak nie można narzekać nawet oglądając filmy. Gdy włączyłem koncert DVD No Doubt ( subwoofer był nadal wyłączony) brzmiało nieźle, perkusja grała bardzo przekonywająco pod względem motoryki ale już jej ciężar czyli sama ilość basu była niezadowalająca. Przy przełączeniu z trybu 7.0 na Stereo ten sam koncert nie brzmi już tak bezbasowo. Oczywiście po uruchomieniu subwoofera poziom zadowolenia stanowczo się podnosi:))) w KD zyskujemy najwięcej bo dźwięk wreszcie wgniata w fotel, do tego przy koncertach DVD perkusja zyskuje swoją wagę zwłaszcza w trybie wielokanałowym....jednym słowem jest znacznie lepiej.

W konfiguracji 7.1 w stosunku do 5.1 można zauważyć iż system gra znacznie ciszej przy identycznym poziomie wysterowania...

zasilacz dostaje zadyszki?........ nie dość że odczuwalne jest zubożenie basowe to dodatkowo należy istotnie bardziej podkręcić potencjometr żeby osiągnąć podobne ciśnienie dżwięku. Wiedziałem że nie ma cudów ale jednak myślałem że amplituner z przedziału 5-6tyś. zł będzie potrafił pociągnąć z pełną parą 7 dosyć trudnych głośników. Zaznaczam że nie był podłączony głośnik centralny który będzie kolejnym obciążeniem więc może być jeszcze gorzej ( a planuję zakup EC 35 więc niezły to kolosik:). Sugerowałbym więc aby zwłaszcza do modeli niższych niż Denony serii 38xx kupować subwoofer a swoją drogą jeszcze lepiej dodatkową końcówke mocy. Nie sądzę że jest to zawsze konieczne ale jeśli chcemy nacieszyć się pełnym 7.1 to bez subwoofera oryginalne wzmocnienie może okazać się za słabe. U mnie tragedii nie ma ale zdaję sobie sprawę że w przyszłości uzbroje się w dodatkową baterię prądową. Myśle że przy 5.1 i niezłym subwooferze to nawet niższe modele Denonów powinny sobie poradzić z JBL E90, jeśli jednak suba nie ma w planach to obawiam się że bas nie będzie pierwszej próby...

wybaczcie mi że piszę o KD w zakładce STEREO...

Wielkie przepraszam bo nie zauważyłem w jakiej zakładce jest temat...

inna sprawa że trochę za długie te moje wywody i całkiem niegramatyczne...

następnym razem nie będę pisał na kolanie:)

Pozdrawiam

Powiem tak: ja nie potrzebuje KD 5.1 ani 7.1. Sprzęt ma grać głównie w Stereo ale również ma służyć do obejrzenia filmu... Nie przewiduje kompletowania wielokanałowego systemu KD. Istotny jest za to dla mnie tuner radiowy, który chciałbym mieć najlepiej od razu. Dlatego zainteresowałem sie amplitunerami stereo.

Chciałbym aby ktoś napisał tu czy warto kupować np HK 3380 do JBL E 80 Bo jeśli o wiele lepiej zagra mi np HK675 to ten tuner sobie odpuszcze. Na pewno kiedyś dokupie sobie jakieś dvd... Jak narazie planuje odtwarzać wszystko z kompa. . . .

Norwidos, twój pokój jest tylko od mojego szerszy o 1,5m. Przecież to wcale nie jest dużo , myślisz że nie powinienem kupować E80, tylko E60?

Sprawa prądu, nie zamierzam robiś w domu dyskoteki więc może i z tym nie będzie tak żle.

Może Ty masz o wiele większe wymagania od sprzętu niż ja i może nie powinienem się zniechęcać do E80?

Martwi mnie to żekome dudnienie, które podobno może wystąpić.

Napisz co o tym myślisz?

Ja do pokoju 25 m2 kupie na pewno E 80 Ale najpierw wzmacniacz.

Chłopaki, co myślicie o HK 3380?? Wystarczy do E 80?? Dzisiaj widziałem go w MM za 1290zł Nie mam jak go odsłuchać bo wiecie jak jest w MM...

Osobiście bardziej polecam E80 niż E60 ponieważ te pierwsze mają bardziej zdyscyplinowany dźwięk dwie 17 grają dynamiczniej ( szybciej) niż jedna 20 w E60. Gdy byłem na odsłuchu to E60 miały lekkie zamulenie. Swoją drogą podczas porównywania wszystkich modeli serii E ( nie było tylko E100) stwierdziłem że najlepiej zagrały E80 i E90. Myślę że jeśli chodzi o sprawę prądową to mimo moich zaklinań nie powinieneś się przejmować bo stwierdziłem że zaryzykuję małym zwarciem i sprawdzę co tak na prawdę potrafią E90 grające razem z całą resztą czyli przy wszystkich kanałach obciążonych ( całe 6 kolumn bo nie mam centralnego) za pomocą trybu 7ch stereo na płycie z bardzo dynamiczną muzyką i potencjometrem mocno rozkręconym( aż do poziomu -20db, czyli przetestowałem w wyjątkowo skrajnych warunkach i muszę powiedzieć że amplituner nie wymiękł a co ciekawsze to czym głośniej robiłem tym swobodniej grało. Dla uczciwości powiem że moje wcześniejsze wpisy nie opierały się na takim teście więc nie uwzględniały aż tak głośnego grania. Ja jestem pozytywnie zdziwiony i wydaje mi się że jednak E90 nie są nazbyt trudnym obciążeniem, kolumny te jednak potrzebują i lubią sporo watt dostarczonych do ich terminali:)

W związku z powyższym domniemywam że E80 nie będę stanowiły nazbyt dużego obciążenia zwłaszcza w konfiguracji stereo. Przecież te kolumny konstruowano właśnie z myślą o zwykłych sprzętach a nie super wydajnym high-endzie czyli wątpię żeby producent świadomie ograniczył potencjalnych klientów...budżetówka ma swoje prawa bo musimy niestety przyznać że seria E to nadal budżetówka ( chociaż taka która akurat mnie bardzo odpowiada). Co do dudnienia to już pisałem że główną rolę odgrywa ustawienie i realizacja nagrania. Ja mam obecnie ustawione po 100cm od bocznych ścian i 40 cm od tylnych, wbite kolce i nie ma najmniejszego śladu dudnień. Na moje niedoskonałe ucho gra to bajecznie.....ale jest to nadal moja subiektywna opinia:(

Pozdrawiam i życzę optymistycznego podejścia do sprawy...

Jeszcze nie słyszałem żeby komuś kolumny z serii E wyłączały amplituner ze względu na zbyt duże wymagania prądowe a z kolumnami Mission 704 miałem sporo takich przeżyć.

Ja bym na Twoim miejscu sprawdzil tego Reloopa:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mocowo na pewno podola :). Ten klocek ma dobre opinie, takze i na tym forum (wyszukiwarka sie klania) a kosztuje grosze. W kazdym badz razie tego Harmana powinien rozniesc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam ponownie

Mam okazje kupić amplituner stereo HK 3470 za 1200 zł

Sprzedający przywiózł go ze stanów w zeszłym roku i prawie go nie używał. Są na nim wszystkie folie fabryczne i nalepki. Byłem go oglądać i powiem, że faktycznie stan idealny. Żadnych śladów użytkowania. Nawet na pilocie nie ma najmniejszej ryski. Jest tam wzmacniacz 2x100 z RW +-45A. Całość grała na teście z jakimś modelem B&W. Powiem szczerze, że sprzęt mi się spodobał i jest czymś czego tak na prawde szukałem. Obecnie sprzedawany model HK 3480 kosztuje ok 2000zł.

Gość posiada także CD HD 750 i woła za nie 600zł ale na razie nie planowałem kupować CD...

Co myślicie o tym amplitunerze ?? Cena dobra ??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.