Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz CD67Mk2 - problem z płytam CD-R

Alex2

Rekomendowane odpowiedzi

jaki masz problem rozkrecic cdka i sprawdzic czy pcb jest takie same, lub ew. sam scalak?? innymi slowy - musisz podlubac, dolutowanie konda 10pf nic nie uwali (jesli potrafisz to zrobic)

Wyszukiwarka. Problem nie dotyczy mtylko twojego CDpalyera. Problem lezy w tym, że kopie robione na byle czym bylejakimi nagrywarkami komputerowymi są do d... i porządne CD playery słusznie nie chca tego grać. Jak kmopia będzie dobra to twój ją odtworzy.

Alex, ja mam CD67SE i nigdy nie miałem problemu z odtwarzaniem na Marantzu jakiejkolwiek płyty CDR nagranej na komputerze. Robię kopie do samochodu i zawsze sprawdzam je w domu, żeby zobaczyć, czy w ogóle gra (może się zdarzyć jakiś błąd zapisu). Korzystam z 'nero' (tak jak Ty) i z najtańszych nośników różnych producentów (zakładam, że z czasem płytę wyrzucę, jeśli sama się nie zniszczy). Nagrywarka to jakiś zwykły LG sprzed paru lat. Prędkość nagrywania 4x, 8x lub 12x (tylko takie mam opcje).

Swoją drogą musze coś sprawdzić odnośnie płyt CD-RW.Już mam pewną obserwację,z którymi płytami może być problem,a z którymi nie powinno być żadnego.Chodzi konkretnie o pasek na którym nagrywarka wypala TOC.

Może ktoś już to zaobserwował,że płyty z szerszym paskiem chodzą w 99% dobrze,a te z wyraźnie mniejszym paskiem lub z jego brakiem (tak to wygląda przynajmniej) często są niewidoczne dla CD-ka albo jak mój Marantz CD-60 lub kolegi Philips CD-630 w trybie serwisowym wyświetla błąd 07 czyli TOC error. (i co ciekawe bez względu na nagrywarkę)

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Z TOC na płytach z szybszym indexem zapisu jest podobno wprowadzone 2X szybsze nagrywanie tego obszaru żeby zamykanie płyty (TOC) nietrwało dłużej niz zapis reszty

Jednak i tak mówie o stałej prędkości zapisu 8x ale różnych tych paskach na płycie. Kolega mi na to zwrócił uwage i temat mnie zainteresował.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Zauważyłem również, że płyty nagrane na nagrywarkach starszego typu (LG, Philips x2, x4, x8) odtwarza i przeskakuje między utworami bez problemu, a moje nagrane na Lite-On (24/48) również z prędkością x4 lub x8 niestety z problemami. Czyżby te nowsze nagrywarki dawały jakiś znacznik lub te starsze były mniej dokładne co do odwzorowania błędów. Zamontuję przy czasie ten kondensatorek 10 pF i przekonamy się.

• 4 miesiące później...

problem jest z laserami nagrywarek. Lite-On'y to najgorsze badziewia. Poza tym płytę CD-R najlepiej jest nagrywać z małymi prędkościami (x4). Ja mam TEAC'a i jak już nagrał to nigdy nie było problemu, chyba że wywalił jakiegoś byka, ale rzadko mu się to zdarza. No ale TEAC jest 2x droższy od Lite-ON

Na innych czyta bezproblemowo. Na moim jedne czyta, drugie nie. Czasami pomaga wyjecie plyty i ponowne wsadzenie. Przymierzam sie do wstawienia kondensatorka 10pF. Ciekawe czy pomoze. Rozmawialem kiedys z tym czlowiekiem z serwisu o ktorym pisze Alex2. Powiedzial zebym przywiozl i zrobi ale jakos nie moglem sie zebrac (a sprzet byl wtedy jeszcze na gwarancji). Jak nie pomoze kondensatorek to bede musial jechac ale teraz to juz zaplacic trzeba (na szczescie niewielkie pieniazki).

Witam,

mam tego marantza tylko w wersji OSE. I mam taka obserwacje: moj egzemplarz wyklada sie tylko przy odtwarzaniu slabych jakosciowo plyt (badziewie typu datex, ale takze plyty tdk). Nigdy nie zdarzylo mu sie wylozyc przy verbatimach super azo czy esperanzach black, emtecach czy sony. Wiec ma to zwiazek raczej z jakoscia samej plyty cd-r.

Chris01

------------------------------------------------------------------------------------------

Gdyby mi się chciało, tak jak mi się nie chce...

Możecie spokojnie lutować ten kondensatorek,załatwia sprawę w 100%.Jakiś rok temu do mojego cd 6000ose został wlutowany ten kondek i skończyły się problemy, u mnie było jeszcze to że czasami orginalnych płyt nie czytał.

Czesc,

Podobno w cd6000 to pomaga, tak pisali na forum w polsce i za granica ci , ktorzy to zrobili. Ja oddalem cd6000 do autoryzowanego serwisu Marantza w Warszawie AudioArts na ul. Lewickiej (022 / 848-66-00) i zrobili mi to za 100zł. Dodatkowo przeprogramowali układ pamieci. Czytal prawie wszystko, na 20 CDr moze z 2 odrzucal, ale to tez zalezy od nagrywarki w PC.

Pozdr

Nie chce zapeszac ale po przetestowaniu przeszlo 20 plyt CD-R, sprzet chodzi jak burza. Wylozyl sie tylko raz ale na czarnej plycie LEAD DATA. Wczesniej tez sie na niej wykladal. Kondensatorek kosztowal 7gr + VAT ;-)

Wiecej kosztowal mnie czas i benzyna. Jakby ktos potrzebowal to mam jeszcze dwa (obciach by byl kupowac jeden). Mozna je kupic w Warszawie na ulicy Podchorazych 35. Sa 3 rozmiary (brac srodkowy).

Kupiłem (w komisie za 50zł) starego Soniaka CDP950 który też wywala CDR`y, w przeciwieństwie do Marantza 50 tki która czyta prawie wszystko.

czy macie sposób na CDP950 żeby czytał CDR`y?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.