Skocz do zawartości
IGNORED

Kimber 16 LPC co to takiego?

Mars

Rekomendowane odpowiedzi

Mam ten kabel od jakiegos czasu,jest to najbardziej zaawansowany kabel glosnikowy Kimbera sposrod tych o w miare normalnych cenach(pozniej sa monocle ,bi/trifocal i selecty itd.),z tych które wymieniles to budowe wewnetrzna można porownac do 8 tc,tyle ze jest wiekszej czystosci miedz,ale dielektrykiem tez jest teflon,natomiast w vs–ach masz gorsza miedz i dielektrykiem jest poliethylen także bez porownania,kabel nie jest zrobiony tak jak 8tc,to znaczy nie ma skretu przewodow +i– w formie plecionki tylko jakby tasma tzn.przewody + i– w izolacji teflonowej biegna obok siebie,także jest to konstrukcja multistrand,ale wyglada jak gruba ,ciezka tasma,kabel posiada glowne patenty kimbera,tzn. Cable geometry - KIMBER KABLE loudspeaker level braid. Conductor geometry - VariStrand. RF/EMI rejection potential - extremely high,,z uwag praktycznych to wymagane sa zaciski wzmacniacza przyjmujace grube kable bo może się okazac trudny w podlaczeniu z uwagi na duzego przekroju koncowki,jeśli chodzi o porownanie z innymi kimberami to nie mogę

Ci za bardzo pomoc bo sluchalem kiedys 4tc,i uwazam ze to dobry kabel ale w stosunku do niego 16lpc to zupelnie inna klasa,niskie tony sa podobne do tych z nietkorych kabli audioqesta–sprezyste,perfekcyjnie prowadzone,wczesniej sluchalem na cabletalkach bi–wire za 120pln/m. i po podlaczeniu kimberow zestaw zaczal grac glosniej,bas na wszystkich nagraniach schodzil sporo nizej,pamietam jak podlaczylem kabelki i zapuscilem vana morrisona ,tytulowy kawalek z plyty the Healing Game na srednim poziomie glosnosci,i około 4 minuty utworu zaczela się prawdziwa rzez te dęciaki w finale,chórki,w porownaniu z cable talkami wieksza zdolnosc pokazania gradacji dynamiki,muzyka stala się bardziej zywa,wywalanki sekcji rytmicznej które tak lubi się sluchac jak np.na use your illusion2 Guns,n,roses–kawalek Locomotive,szczególnie ostatnie dwie minutki,jeszcze lepiej podkreslony rytm,no ale jeśli van stal się bardziej heavy to co mowic o axlu Rosie?,blachy bardziej rzeczywiste,dzwieczne ale nie klujace w uszy,dla oceny rytmu lubie posluchac np.Arrested Development z plyty Unplugged,calkiem niezle nagrana plytka,bardzo bujajaca,zywe instrumenty i niepowtarzalny klimat,przejscie z Ct 2,1 bi–wire i przy tej plycie takze pokazalo szereg korzysci,lepiej zbudowana scena,bardziej doslowna,szersza i glebsza,lepsza lokalizacja w przestrzeni, jesli chodzi o srednice, glosy ludzkie to roznice miedzy tymi kablami nie sa już tak duze,np.sluchajac Joe Cockera z plyty Organic,jest to zbior piosenek niby bez pradu,zarejestrowalem bardziej szczegolowa,otwarta srednice,ale nie na zasadzie wypchniecia jak w niektórych van den hullach,być może nie slychac takiej roznicy bo c–talki maja raczej dobra srednice w porownaniu z innymi kablami ze swojej grupy cenowej,wysokie tony jak dla mnie w porzadku,nieprzesadzone,bez kontrowersji ale dzwieczne,w mojej ocenie najwieksza zaleta tego kabla jest bas,naprawde w cenie ok.300pln/m. wydaje mi się ze nie jest zbyt duzo kabli grajacych tego typu basem,zarówno jeśli chodzi o ilosc jak i charakter,druga rzecz to dynamika,c–talki wypadaja przy kimberach raczej sloniowato i jest to slyszalne od pierwszej chwili to samo dotyczy vd–hulli,srednica i wysokie poprawne,ale przekaz jako calosc rewelacyjny,w tej chwili wydaje mi się ze zakonczylem temat kabli na dlugi czas,i te kable przezyja wiele wymian sprzetu,także jakbys miał okazje posluchac tych kimberow i kupic w dobrej cenie to zachecam,na pewno nie wyrzucisz pieniedzy w bloto

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Do Mars:trudno mi odpowiedziec,może napisz do Raya Kimbera:),prawdopodobnie zaprzestano ich produkcji,co nie zmienia faktu,ze zarówno 8 jak i 16 Lpc sa jeszcze w sprzedazy,poszperaj w sieci na stronach dystrybutorow

wstanach czy kanadzie i na pewno znajdziesz jakies informacje,ja znalazlem specjalnie dla ciebie zdjecie 8lpc,16 lpc rozni się tylko iloscia zyl(po prostu jest 2xwiecej )

[obrazekLUKASZ-29825_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Jezeli chodzi o to ogloszenie z audio to juz poszly :(

Jak kupil ktos z forumowiczow, to niech sie pochwali jak graja. Mam w Lodzi takie do kupienia ale za 2x2 facet chce 600 zl, tamte byly 2x3 za 400.

• 7 lat później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.