Skocz do zawartości
IGNORED

NE5532, NE5532A, NE5532N - różnica?

TheOne2005

Rekomendowane odpowiedzi

>>

>Mam pytanie dotyczące różnic(brzmieniowych etc.) pomiędzy wzmacniaczami operacyjnymi, których

>symbole zawarte są w wątku.Z góry dziękuję za wszelką pomoc...

Przetestowałem swego czsu chyba wszystkie tanie opampy (ne 553X, tl07X, LM3XX I LM8XX). Nie ma większych różnic, teoretycznie różnią sie one poziomem szumów. Natomiast SĄ to dosyć słabE scalakI i w porównaniu z chociażby z opa 2134, czy 21604 , że nie wspomnę chociażby ad 825, czy ad 797 to po prostu

>>Mam pytanie dotyczące różnic(brzmieniowych etc.) pomiędzy wzmacniaczami operacyjnymi, których

>>symbole zawarte są w wątku.Z góry dziękuję za wszelką pomoc...

>

>Przetestowałem swego czsu chyba wszystkie tanie opampy (ne 553X, tl07X, LM3XX I LM8XX). Nie ma

>większych różnic, teoretycznie różnią sie one poziomem szumów. Natomiast SĄ to dosyć słabE scalakI i

>w porównaniu z chociażby z opa 2134, czy 21604 , że nie wspomnę chociażby ad 825, czy ad 797 to po

>prostu

>>Mam pytanie dotyczące różnic(brzmieniowych etc.) pomiędzy wzmacniaczami operacyjnymi, których

>>symbole zawarte są w wątku.Z góry dziękuję za wszelką pomoc...

sorry coś mi się wysłało zanim skończyłem, moja żona twierdzi , że komputery nie lubią whisky:))

>Przetestowałem swego czasu chyba wszystkie tanie opampy (ne 553X, tl07X, LM3XX I LM8XX). Nie ma

>większych różnic, teoretycznie różnią sie one poziomem szumów. Natomiast są to dosyć słabe scalaki i

>w porównaniu z chociażby z opa 2134, czy 21604 , że nie wspomnę chociażby ad 825, czy ad 797 to po

>prostu jest zupełnie ina liga. Dosyć dobre walory brzmieniowe ma Lm833, juest miękki, ale wysokie są dosyć słabe, zresztą ploecamw wyszukiwarkę i Darkula, który pzedstawiał swoją klasyfikację op-ampów.

Pozdrawiam

Dziękuję bardzo za radę.Właśnie zamówiłem 2 X Opa2132.Chcę je wstawić do Denon-735.Po wymianie Nec 4570 na NE5532 już zauważyłem różnicę (lepsza przestrzeń i mniej zamulona średnica, więcej basu).Mam nadzieję,że te Burr Browny jeszcze coś poprawią(chodzi mi o poprawę wysokich i cieplejszą średnicę).Znalazłem o nic sporo dobrych slów.....

AT

osobiście ich nie testowałem, przeszedłem z BB na AD :)), ale mają one dobrą opinię, więc myślę, że różnica będzie znacząca i to na +. Jak je wymienisz napisz proszę swoją opinię.

Wszystko wskazuje na to,że finalny rezultat jest kwestią gustu.O OP2132 były na forum opinie,że NE5532 jest znacznie lepszy a OP2134 - przez niektórych opisywany jako ciepłobrzmiący, jest strasznie syczący w górze pasma.Jak widać wszystko jest kwestią konkretnej aplikacji oraz innych czynników....Zobaczymy, są osoby na forum, które również przerabiały Denon-a 735 i ten opamp zrobił dużo na +.Nie wymieniałem pozostałych części ale z tego co piszą forumowicze ten właśnie element odgrywa znaczącą rolę.Jak dokonam zmiany obiecuję podzielić się wrażeniami.Bardzo Dziękuję za sugestie....Każda mile widziana...

AT

Cześć ;

W doskonale ocenianym przetworniku cyfrowo analogowym Benchmark DAC1 ( m.in. nagroda roku Stereophile ) zastosowano wzmacniacze operacyjne o oznaczeniu N5532A. Poniżej zamieszczam kawałek wypowiedzi Johna Siau ( Director of Benchmark Engineering ) na ten temat.

pozdr. Arkadix

".. We have just completed a very comprehensive set of tests on the NE5532 and on various substitutes. We have not found anything that will equal the tranparency provided by the NE5532.

Some have suggested susbstituting OPA2134 op amps in place of the 5532s. This is a bad idea! Our tests show an increase in both 2nd and 3rd harmonic distortion, and the addition of higher order (4th, 5th, 6th, and 7th) harmonics that are virtually absent from a stock DAC1. In addition, IMD will increase, and SNR will degrade.

The NE5532 is power hungry, it has high input bias currents, and high offset voltage, but it can drive high-level low impedance circuits with ease. The 5532 should not be used with low signal levels, and it should only be used in low gain circuits. Also, the offset voltage must be managed with appropriate design techniques. ..."

Być może jest to kwestia aplikacji i ten opamp powinien pracować w układach z małym wzmocnieniem.

U mnie pracował na końcu filtru analogowego w CD, ze wzmocnieniem=2 i we wzmaku słuchawkowym gdzie sterował Bd139/Bd140, ze wzmocnieniem=10. W obu przypadkach dźwięk był suchy i "aseksualny", nawet TL072 miał przyjemniejszy, cieplejszy dźwięk, chociaż miał zdecydowanie większe szumy.

Wlasnie wsadzilem w tor mojego odtwarzacza cd 5532N i chyba w koncu znalazlem to czego szukalem od roku, a przewalilem wszystkie "uznane" kosci BB i AD. To znaczy moze powiem od poczatku, dzwiek robi pojedynczy wzmacniacz i po nim podwojny. Oryginalnie siedziala kombinacja opa604 i 2604, przewalilem dziesiatki mozliwych zestawien, przez ostatnie pol roku najlepiej gral uklad 604 i 2x825, jednak caly czas czulem, ze moze byc lepiej... Teraz mam 627 i wlasnie 5532N, tak napewno zostanie na najblizszy miesiac, strasznie dlugo to trwalo, zeby poznac sile 5532N, stary uklad ktory wylutowalem ze starego philipsa 650, a moze 820? Swoja droga we wzmacniaczu tez gra prawdopodobnie 5532, w preampie jest to ulubiony uklad Burmestera, probowalem rowniez tutaj podmiany i niestety oryginal gra najlepiej, cos jest jednak na rzeczy... Ach zeby tak polaczyc srednice 604 z szybkoscia i czystoscia na skrajach pasma 627...

Właśnie przyszła przesyłka z opamp-ami opa2132.Wlutowałem je w miejsce Ne5532N i......Już przed solidnym wygrzaniem pojawiło się więcej szczegółów(szczególnie da się odczuć poprawę w głąb), bas stał się bardziej wypełniony ale i zyskał dużo na kontroli, średnie tony....No właśnie, nie są już płaskie, bez wyrazu-stały się cieplejsze i ogólnie dźwięk jest milszy w odsłuchu, analogowy.Po nocnym wygrzaniu mogę stwierdzić,że zdecydowanie opłacało się dokonać tej zmiany:)Z NE5532N wysokie tony były strasznie szeleszczące, bardzo zaznaczone sybilanty.Z Opa2132, nagrania które zawsze oceniałem jako ostro brzmiące zystały dużo ogłady i nabrały analogowego szlifu-Zdecydowana poprawa.

AT

Najlepiej zrobic uklad na smd i pionowej plytce z pinami imitujacymi dipa 8. To daje najlepsze rezultaty. Mozna wtedy uzyc super tranzystorow z seri 2sc i 2sa mozna dac nawyjsciu mocniejsze tranzystory np. 2sd647 czy podobne. Roznica miedzy takim op a scalakiem jest powalajaca. I to pod kazdym wzgledem. W sieci znajdziecie kilka przykladow. misiomor tez pewnie wie cos na ten temat.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.