Skocz do zawartości
IGNORED

co kupic nowe kolumny czy sub.?

pachu

Rekomendowane odpowiedzi

uzywam suba b&w asw 4000 z zoller evolution 98 tore same w sobie schodzą do 28hz i uwarzam ze do oddania stopy scenicznej czy basowej gitary pełne pasmo jest niezbedne (w moim przypadku subek schodzi do 17hz)ale przy jednym trzeba go ciąć najniżej jak się da pozatym sub aktywny to nic innego jak głosnik niskotonowy i wzmak reaguje tak samo jak reszta systemu na dobre żródlo- dobre dynamiczne żródło - dobry dynamiczny bass najlepiej podłaczyć bezpośrednio do cd badz przetwornika najlepsze efekty no i warto podłczyć dobry interconect a no i tylko połaczenie direct stereo pozdrawiam

>Sub nie nadaje sie do muzy bez wzgledu na cene

jest to najbardziej przekonujaca, autorytatywna argumentacja, jaka mozna na tym forum spotkac..

>a to ze jest muzyka ktora bez suba sie nie obejdzie to czysty absurd.

tego nikt nie twierdzil. BTW bez stereo muzyka tez sie objdzie, malo tego, przenosnego starego mono radyjka tez mozna sluchac, wszystko jest kwestia wymagan, oczekiwac, smaku, kasy i priorytetow

xajas

www.jaschiks.com

>sub aktywny to nic innego jak głosnik niskotonowy

niestety, coniektorzy sa tak zaslepieni, ze tego powyzszego prostego faktu NIE KAPUJA!!!

xajas

www.jaschiks.com

>niestety, coniektorzy sa tak zaslepieni, ze tego powyzszego prostego faktu NIE KAPUJA!!!

wlasnie dla nich na poczatek polecam Twoja www (zawsze teoria najpierw :) a potem posluchanie zestawu ze subem grajacego na poziomie.

Osobiscie uwazam, ze jedyna nadzieja dla monitorkow podstawkowych (ktore ponizej 40Hz juz nie pierdza nawet a na 50Hz conjawyzej da sie na nich uslyszec przyglos z sieci a nie bas) jest wlasnie aktywny sub.

Sam mam i uzywam suba do monitorow - nie wyobrazam sobie zrobienia mixu z prawidlowym dolem lub krytycznego (pod wzgledem realizacji) sluchania muzyki bez suba a moje monitory schodza liniowo do 50Hz - sa swego rodzaju ewenementem w klasie nfm bo tam zazwyczaj dolna granica liniowosci jest 60Hz a czesto wyzej.

Co do cen - nie musi byc od razu bardzo drogo. Uzywam studyjnego suba bardzo low end za niecale 2 tys i moim zdaniem daje on kolosalna poprawe w pasmie ponizej 50 Hz bo bez niego poprostu to pasmo nie istnieje.

Liamik

>Osobiscie uwazam, ze jedyna nadzieja dla monitorkow podstawkowych (ktore ponizej 40Hz juz nie

>pierdza nawet a na 50Hz conjawyzej da sie na nich uslyszec przyglos z sieci a nie bas) jest wlasnie

>aktywny sub.

Dla monitorkow to moze nadzieja, mi to nie przeszkadza.

Nie uwazam zeby sub przy sluchaniu muzyki byl jakims tam wymogiem tak samo jak nie uwazam z zupelnie sie nie nadaje. Kazdy ma swoje preferencje brzmieniowe, upodobania. Gdybym ja mial Liamik takiego suba jak ty to cofke mialbym co pol godziny, a bol glowy przez 24 na dobe. Po porstu nie toleruje strasznie niskiego basu tym bardziej subowego, tak samo jak nie lubie swiszczacej gory powyzej ilustam khz. Chociaz moze i on poprawia te brzmnie to ja jednak suba bym nie kupil. Chociaz nigdy nie mowie nigdy. Moze za jakis czas. Napewno nie teraz. Nie czuje tez brakow w swoich monitorkach i na chwile obecna nikt mi nie wcisnie suba.

Dlatego wstrzymywalbym sie i do tego zeby negowac posiadanie suba jak tez i od tego zeby byla to koniecznosc.

Sub to rzecz gustu w moim przekonaniu, a o gustach sie nie dyskutuje.

M.

acha i jeszcze dosyc istotne powody dla ktorych warto uzywac suba:

1. jakosc basu w pomieszczniu jest bardzo zalezna od umiejscowienia gosnika niskotonowego - gdy mamy go osobno w subie mozemy ustawic praktycznie w dowolnym miejscu - jesli w kolumnie mozliwosci optymalnego ustawienia znaczaco maleja.

2. w przypadku suba wypada uzyc pozadna zwrotnice aktywna i odciazyc monitory z przetwarzania niskich czestotliwosci - bardzo ulatwi to im oraz wzmacniaczowi zycie a dodatkowo zminimalizujemy efekt dopplera pochodzacy z membrany monitora bo teraz juz amplituda jej drgan bedzie znaczaco mniejsza.

Jakis czas temu gralem dlugo na zestawieniu male monitory + sub i mimo ze teraz posiadam pelnopasmowe, duze kolumny trojdrozne to wcale nie uwazam ze poprzednia konfiguracja byla pomylka, bo grala wybornie!

Taki fundament jaki potrafi zbudowac dobry sub jest trudny do uzyskania z kolumn tradycyjnych, jak jest

jeszcze dobrze wpasowany i zestrojony to jest to o co chodzi. Jestem za!, a nawet przeciw :-))

"Po porstu nie toleruje strasznie niskiego basu tym bardziej subowego, tak samo jak nie lubie swiszczacej gory powyzej ilustam khz"

mlody2 ty sie rozgladaj za jakims szerokopasmowcem, bedziesz mial to co lubisz ;-))

>Sub to rzecz gustu w moim przekonaniu, a o gustach sie nie dyskutuje.

na dobra sprawe wszytko jest sprawa gustu ;)

jednak mixowanie/masterowanie muzyki "bass dependent" na zestawie ze slabym basem to juz nie jest kwestia gustu tylko wymog - gdyby nie bylo to wymogiem to w studio wystarczyly by tylko monitory bliskiego pola.

Czesto amatorskie, domowe realizacje maja wlasnie zdecydowanie za mocny bas a wynika to z faktu mixowania wylacznie na monitorach bliskiego pola - poprostu poczatkujacy realizator podkreca bas az mu dobrze zagra na jego bezbasowych monitorach a jak potem przyjdze sluchac jego dzielo na zestawie gdzie pasmo schodzi ponizej 40 Hz to sie wydaje, ze zaraz leb urwie.

Zeby nie bylo ja nie jestem jakims fanatykiem basu, wrecz przeciwnie jestem troche zboczony na punkcie liniowosci (w calym pasmie), senki 580 sa moim zdaniem leko zbasione.

ABs

Chodzilo mi glownie o dluzsze sluchanie gdzie niektore aspekty dzwieku moga byc meczace dla mnie.

Pozostane narazie przy tym co mam:) Suba nie kupie. Chyba ze ktos mi sprezentuje;) Szeropasmowcami tez nie pogardze:P

>na zestawie ze slabym basem to juz nie jest kwestia gustu tylko wymog

glupawo to napisalem bo w sumie wyszlo, ze wymogiem jest mixowanie na bezbasowym zestawie :D a oczywiscie chodzilo o to, ze wymogiem jest mixowanie na zestawie maxymlanie liniowym w calym pasmie akustycznym.

Liamik

W przypadku realizacji, miksowania, masterowania itp to sub jak najbardziej. Zeby to nie byla wlasnie basowa sieczka. Ale do domowego uzytku juz nie koniecznie:) Mysle ze wiekszosc spokojnie moze sie bez suba obejsc. Wiadomo jak wygladaja nasze pokoje, 12m i slaba akustyka, sub malo wskazany;)

Napewno warto sprawdzic. Jak nie spasi to sie sprzeda albo odda :D

>Wiadomo jak wygladaja nasze pokoje, 12m i slaba akustyka,

tak, ale to tez sie odnosci do czestotliwosci "ponad subowych", tak naprawde to dudnienia czyli rezonanse w malych pomieszceniach wysteuja glownie powyzej 50 Hz, ponizej beda moze max 2 czestotliwosci rezonansowe osiowe pozostale kilkakascie osiowych i kilkadziesiat stycznych/skosnych bedzie powzyjej 50 Hz - czyli zostana wzbudzone tazke przez monitory.

Obecnie na rynku jest dostepnych masa szerokopasmowych pulapek basowych, ktore bardzo ladnie wyrownaja pasmo a w ciezszych przypadkach (zerowy odstep miedzy rezonansami) mozna dostroic rezonator helmholtza i pozbyc sie gorki.

Tak naprawde to najwiekszym problemem malych pomieszczen sa daleko i nierownomiernie porozkladane resonanse dla niskich czestotliwosci (np. nachodzace na siebie) oraz rozny czas poglosu dla nich. Moze to i smiesznie zabrzmi ale lepiej jak jest wiecej rezonansow i sa rowno porozkladane niz jak ich nie ma wcale (np. na wolnjej przestrzeni) lub jest ich mniej np. gdy pokoj jest kwadratowy i rezonanse sie naloza. Na dobre rozmieszczenie rezonansow ponizej 300 Hz maja wplyw tylko i wylacznie proporcje dlugosc/szerokosc/wysokosc pomieszczenia.

jeszcze co do rezonansow i podkolorowania. Wkleje ponizej charakterystye w niskim pasmie dla studia nagran, od poczatku projektowanego z mysla o liniowosci, o prawidlowych proprcjach, gdzie uzyto odpowiednich materialow do budowy, uzyto rozpraszacze schroedera i rezonatory helmholtza itd.

Jak widac pasmo jest "bardzo nieliniowe", wachania na poziomie 30 dB ;) na szczescie nasze ucho jest bardzo ulomne i taka odpowidz akustyczna jak na obrazku uzna za prawie idealnie liniowa - jendak to co mamy u nas w nie dopasowanych pokojach jest poprostu makabra i BARDZO mocno odbiega od tego obrazka i nie problem to uslyszec. Widac jak na dloni, ze rezonanse zaczynaja sie glownie powyzej 50 Hz czyli w monitorowym pasmie.

Tak naprawde ze wzgledu na odleglosci miedzy scianami w malym pomiszczeniu rezonanse ponizej 40 Hz nie wystapia bo po poprostu fala jest zbyt dluga by mogla stanac miedzy scianami dlatego sub w malych pomieszczeniach to nie jest az takie zlo jak sobie to niektorzy wyobrazaja.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.