Skocz do zawartości
IGNORED

co kupic nowe kolumny czy sub.?

pachu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam wzmacnacz Denon'a PMA-680R oraz kolumny Canton Quinto 530 (120/80W). i mam taki problem bo wciaz brakuje mi glebokiego basu i nie wiem czy zmienic kolumny czy kupic sub aktywny??czy wogle da sie podlaczyc sub aktywny do wzmacniacza??Jakie kolumny by mialy ladny bas??Prosze o fachowe doradztwo. Pozdrawiam Mariusz

https://www.audiostereo.pl/topic/21618-co-kupic-nowe-kolumny-czy-sub/

jesli brakuje ci basu tylko wylacznie to zdecydowanie polecam suba on zapelni ci wlasnie ta luke basowa a nawet moze dac wiecej niz oczekujesz ale zalezy rowniez jaki masz pokoj akustyke i nie tylko. Zmiana kolumn nie zawsze moze odniesc sukces jesli potrzeba ci super mega uderzenia basu ktory wali po scianach, gdyz prawie kazda kolumna jakies tma przywoitej klasy ma raczej w pewnym stopniu rownowage dzwiekowa, takie jest moje osobiste zdanie, a jesli kolumny graja bardzo ladnie czysto ale jednka chcesz przyfasolic tylko nikim basem do tego co jest to zdecydowanie subik, no chyba ze jest inaczej

Blisko i lopatologicznie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Poczytaj...

Ukryta Zawartość

POZDRAWIAM :)

Ukryta Zawartość

a powiedzcie mi jeszcze czy moc sub.aktywnego musi byc wieksza od mocy wzmacniacza?? czy nic sie nie stanie jak do wzmacniacza o mocy 2*100W podlacze suba aktywnego o mocy 60 wat??Bo w kolumnach glosnikowych wiem ze moc glossnikow musi byc zdeka wieksza od mocy wzmacniacza , czy w subach aktywnych jest tak samo czy nie?? za odpowiedzi z gory dziekuje i pozdrawiam forumowiczow

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ludzie co ja czytam... Sub do muzyki... Koszmar... Trzeba miec bardzo male doswiadczenie lub nie miec go wcale zeby podjac decyzje o kupnie suba do muzyki... Ostatnim ktoremu z sukcesem wybilem ten bezsens z glowy byl Avatar. sam dzis sie z tego smieje. Sub to nienaturalny bas - do sluchania tylko przy bardzo malych wzmocnieniach.

>Ludzie co ja czytam... Sub do muzyki... Koszmar... Trzeba miec bardzo male doswiadczenie lub nie miec go wcale zeby podjac decyzje o kupnie suba do muzyki...

Ludzie co ja czytam... Koszmar... Trzeba miec bardzo male doswiadczenie (z subami) lub nie miec go wcale, by takie bzdury wypisywac...

xajas (od ponad 7 lat uzywajacy dwa suby do muzyki)

www.jaschiks.com

Xajas, weź pod uwagę że jest tu mowa o tanich subach, i pokoju 12m^2.

Uogólnienia zawsze są szkodliwe, nieważne w którą stronę. Mimo to pokuszę się o pewne uogólnienie:

1. Muzyka i małe pomieszczenie, tanie kolumny i tani sub = brzmieniowy koszmar

2. Muzyka i co najmniej średniej wielkości pomieszczenie, dobre kolumny i drogi sub = trudności z prawidłowym zestrojeniem całości, wymaga sporego doświadczenia. Ale może zagrać bardzo dobrze.

Duży pokój + sub dobry do muzy może być, choc niewiele takich, poza tym trudość ze spasowaniem suba z kolumnami - subem do muzyki na pewno nie jest moja Yamaha SW 800, do kina owszem, ale nie do muzyki - może dlatego mam uprzedzenia do subów ;-)

"Są utwory, które nie sposób prawidłowo odtworzyć bez dobrego audiofilskiego suba, który zejdzie tam, gdzie monitorki mogą jedynie po marzyć, a podłogowce dostają zadyszki"

Hi McGyver,

>Xajas, weź pod uwagę że jest tu mowa o tanich subach, i pokoju 12m^2.

Uogólnienia zawsze są szkodliwe, nieważne w którą stronę. Mimo to pokuszę się o pewne uogólnienie:

1. Muzyka i małe pomieszczenie, tanie kolumny i tani sub = brzmieniowy koszmar

2. Muzyka i co najmniej średniej wielkości pomieszczenie, dobre kolumny i drogi sub = trudności z prawidłowym zestrojeniem całości, wymaga sporego doświadczenia. Ale może zagrać bardzo dobrze.

zgadzam sie z takim ujeciem, malo tego, dodam ze zly sub to nawet do kina sie nie nadaje, alle mam cos przciwko takim bezsensownym uogulnieniom:

- sub nie nadaje sie do muzy (patrz topowe glosniki firmy Genesis, Martin logan, Infinity, Genelec, Gaithain, ATC i wiele innych)

- sub nie pasuje do malego pomieszczenia (dlaczego)

- trudnosci z zestawieniem (lepsze niz przy zespolonych zestawach)

- tanie rownoznaczne zle (sa drgie i zle, sa tanie i dobre)

wszystko zalezy od .... , ale na pewno nie od takiego absurdalnego szufladkowania jak stereo/kd

xajas

www.jaschiks.com

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - a może taki ? :-)

Ukryta Zawartość

nie zgadzam się, ze sub nie pasuje do muzyki. słyszałem zbyt wiele dobrych zestawień z subem by miec wątpliwości.

niech przykładem bedzie wlm z ich subem lub zestawienie harbeth shl5 + rel (chyba strataIII). grunt to żeby sub miał gdzie grać i pasował do kolumn głównych.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.