Skocz do zawartości
IGNORED

Sklep z częściami Audio DIY

rekin

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki pomysł i nie jest on zawieszony w próżni. Pojawiłaby się możliwość stworzenia w jednym z poznańskich sklepów z częściami elektronicznymi stworzenia kącika z częściami dedykowanymi do audioDIY.

Miałoby to początkowo wygladać w ten sposób, że wyposażenie w części zapewnilibyśmy częściowo sami tzn.

Jesli zamawiał ktoś wiekszą ilość jakiś elementów, to nadwyżkę mógłby zamiast trzymać w kartonie zostawić w tamtym miejscu. Po sprzedaniu tych części byłyby zwracane mu pieniądze - taki komis.

Oprócz tego część elementów byłaby zapewniana przez obsługę sklepu.

Co mogłoby się tam znaleźć:

- Wszelkie podstawki pod opampy i piny do nich.

- Uznane kondensatory np. Panasonic FC, Rubycon USR,ZL, całkiem spory wybór MKP (orange tabs - Philips)

- Rezystory precyzyjne z Elpodu w dobrej cenie - cały szereg + np. zestawy do zrobienia drabinki

- Przełączniki obrotowe do drabinek, oraz pod selektory wejść

- Potencjometry Alps,Bourns, Noble...

- Płytki pod projekty najczęściej wykonywane przez forumowiczów: PS do pre, GC...

- Wiele, wiele innych...

Pomysł wziął się stąd, że leży u mnie sporo różnych części i nie mam czasu tego wysyłać, czy nawet przeglądać. Jeśli zajęłaby się tym obsługa sklepu i miała z tego jakąś prowizję, to sprawa szłaby szybciej. Dodatkowo od ręki byłoby dostępne trochę części najbardziej poszukiwanych. Sklep mógłby zamawiać je w większej ilości po lepszej cenie.

Ważne: W dużej mierze sami decydowalibysmy co warto wrzucić do takiego kącika. Właściciel jest otwarty na propozycje, ale nie chciałby na tym też tracić, dlatego pomysł w pierwszej kolejności na coś w rodzaju komisu.

Od razu wspomnę, że firma ta/sklep istnieje od wielu lat na rynku, a właściciel ma niezłe kontakty z różnymi dostawcami, natomiast na stanie sklepu jest wiele interesujących elementów już w tej chwili.

Nie chcę, aby było to traktowane jako reklama, ale raczej jako pomysł w nawiązaniu do tego o czym kiedyś mówiliśmy i odbywa się poniekąd w watku: "Różne kostki do wzięcia"

Jeśli sprawa rozwinęłaby się, to jest brana pod uwagę możliwość umieszczenia na jakieś stronie wykazu tego co jest dostępne w tym kąciku (ze zdjęciami).

Co Wy na to?

https://www.audiostereo.pl/topic/21579-sklep-z-cz%C4%99%C5%9Bciami-audio-diy/
Gość _harry

(Konto usunięte)

ups.... ;-)

bardzo fajny pomysl ;-))) -ale wykonanie raczej trudne...

sprzedaz komisowa - to chyba koniecznosc podpisywania umow komisowych... ?

kwestia rozliczen z poszczegolnymi uczestnikami tego "handelku" - to moze dobic nawet najbardziej otwartego na wspolprace goscia...

sprzedaz dwoch opa-ampow - przesylka do sklepiku, oczkiwanie na sprzedaz, transakcja, wysylka do odbiorcy, przesylka kasy do sprzedajacego,

a jak z 20 kondow zostanie 2 to kto poniesie koszty wysylki powrotnej tych dwoch - czy tez ktos sobie daruje ??

i czy po sprzedaniu polowy z 20 elpodow kasa zostanie wyslana (koszty przelewu - zalezy jaki bank) czy tez czekamy dwa miechy az ktos wykupi calosc ?

organizacja czegos takiego mnie osobiscie przeraza... chociaz z checia mialbym dostep ON line do czegos takiego ;-)

mam dzis zdecydowanie ciezki dzien

pozdr

harry

Masz rację. Organizacja każdego dużego zamówienia to ciężka robota. Wiem coś o tym, dlatego chciałem, żeby zająl się tym sklep. Wszystko wymaga dobrej woli. Ja np. część klamotów zostawię bez nadziei na sprzedaż, ale może się uda. Mam na mysli części, które nam zostały i nie widzimy perspektyw, żeby je wykorzystać w najbliższym czasie - tylko wtedy ma to sens.

Cała ta działalność ma charakter aktu dobrej woli z dwóch stron. Ja zostawiam sprzedawcy część swoich części i wykaz poszukiwanych przez forumowiczów najczęściej elementów, czy też ogólnie przydatnych el. w tech. audio.

Sprzedawca nie martwi się, że musi wyłożyć kasę na te elementy, a z drugiej strony informuje mnie, jeśli gdzieś na wyprzedaży stanów magazynowych w jakieś firmie znajdują się podzespoły z listy. Cena takich końcówek, które zalegają jest b. niska i wynosi często 20-30% ceny regularnej.

Sprzedawca się cieszy jeśli w wydzielonym kąciku pod nazwą Audio parts, czy hi-fi elements coś będzie sobie leżało na widoku, bo to może przyciągnąć młodych ludzi, którzy składają jakieś wzmacniacze z kitów, a szukają do nich jakiś np. lepszych części.

Gdyby było to zareklamowane jako podzespoły b. wysokiej jakości, to część klientów także mogłaby się skusić, jeśli cena byłaby np. tylko 50% wyższa niż "zwykłego" elementu.

Snobów nie brakuje także w tej branży, więc sklep mógłby niewątpliwie odnieść korzyści.

Korzyści forumowiczów powstawałyby gdyby udało się znaleźć sprzedawcy takie końcówki serii - wtedy to on wyłożyłby kasę licząc, że się sprzeda.

W tym sklepiku wielokreotnie udawało mi się zakupić ciekawe elementy bierne z takich końcówek np.

rezystory Vishay po 40gr., Bayschlagi po 20gr., przełączniki obrotowe dwusekcyjne i 12 pozycyjne za 6zł, kondensatorki ROE i Rubycon USR (do mojej lampy), kondensatory silnikowe MKP Aerovoxa - fajnie działają w torze, termistory NTC CL-60 (Aleph) itp. itd...

Mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie. Nawet jeśli nikt nic nie dośle, to postaram się własnym sumptem zagospodarować tą przestrzeń - może się uda, jak nie, to mała strata.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.