Skocz do zawartości
IGNORED

Płyta testowa - PILNE

yamen

Rekomendowane odpowiedzi

Hi,

Wybaczcie że zakładam nowy wątek na ten temat. Sprawa jest dla mnie bardzo pilna. Wczoraj dostałem przesyłkę (wzmacniacz zintegrowany). Mam wrażenie że lewy kanał gra głośniej i scena jest przesunięta w lewo o 5-10 %. Słuch mam dobry i rzadko się mylę. Wzmacniacz nie posiada pokrętła balansu. Zamieniałem wyjścia w źródle, ale bez efektów. Kolumny raczej odpadają. Dziś sprawdzę to na spokojnie jeszcze raz.

Chciałbym przetestować wzmacniacz na płycie testowej. Swojego czasu cześć z Was kupiła takową.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy ktoś z Was posiada taką płytę, lub jej kopię ? Bardzo zależy mi na czasie, więc najlepsza była by przesyłka stolicą. Forma zapłaty nie stanowi żadnego problemu. Mogę wysłać pieniądze przelewem na konto. Wszystkie koszty oczywiście pokrywam.

email: yamen[AT]wp.pl

Pisząc do mnie należy zmienić [AT] na @

Dzięki za ewentualne info.

yamen

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/21577-p%C5%82yta-testowa-pilne/

> MariuszJ

OK. Chyba znalazłem. Dzięki za pomoc. :)

> pavulon

Idź na stronę

Ukryta Zawartość

i zgraj to sobie na CD. Oni z tego prawdopodobnie stworzyli tą płytę testową. ;) Są to pliki mp3, ale to zawsze coś.

pzdr.

yamen

Ukryta Zawartość

Swoja muzyczna (sorry, zjadlo mi ogonkowe) wrzucilem na:

ftp.informatom.ru/upload/AudioDemo.EAC.rar

jutro zaczne wrzucac generatory (sinus i prostokat - bedzie lista i jest CDtext).

Powodznia

poprawny link

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaczął się wrzut generatorów:

Ukryta Zawartość

pojedyncze pliki, jest też .CUE - można nagrać sobie całą płytę (800MB/90minut) lub wybrane pliki - jak komu pasuje.

Ukryta Zawartość

juz wcześniej wysłałem ci emaila,ale jest taka możliwość że nawet dobre potencjometry nie są idealnie równe na samym poczatku(ciche słuchanie), lub wzmacniacz jest po naprawie i oczywiscie nie dano oryginalnych części i obydwa kanały nie są równe, lub wzmacniak jest jest nie wygrzany ipotrzeba czasu

• 2 miesiące później...

>> Andrzej Stelmach

Chcialem odswiezyc temat- jako ze mam goraca prosbe :) Taka swiateczna :)

Czy moznaby prosic o wrzucenie Generatory.APE.rar raz jeszcze? Jakis czas temu plik zniknal z tego ftp a u mnie na dysku gdzies wyparowal ;]

Sorry, że po Świętach - nie zaglądałem na Forum dawno.

Wrzucam generatory.rar na:

ftp.pkcom.ru/uploads

nie wiem jak długo tam będą - może admin wytrzeźwieje dopiero po Nowym Roku....

To jest na płytkę 800MB ale można sobie wybrać i nagrać pojedyncze sygnały

A jako płytkę "demo" polecam "Chesky Records Ultimate Demonstration Disc - najpierw mówią jak ma być ałychać a potem jest przykład,

Pytanie laika do nagran testowych z elektroda.net i p. Andrzeja Stelmacha.

To sa dzwieki generowane sztucznie, niektore maja "punktowe widma" - sinus. Czy mozna bez obawy o uszkodzenie glosnikow/wzmacniacza odtwarzac je z taka glosnoscia jak muzyke? Chodzi mi nie o glosnosc slyszalna, ale o ustawienia wzmaczniacza. Czyli najprosciej - czy moge dac glosnosc na godz. 12?

Czy mozna rownie glosno odtwarzac dzwieki o czestotliwosciach ponizej zakresu kolumn - np szum tercjowy albo sinus 20Hz - kolumny sa od 50Hz.

Wzmacniacz ma 100W, kolumny sa do wzmakow 20-200W.

Sinus (jak sama nazwa wskazuje) nie ma żadnego "punktowego widma". Muzyka właśnie ma - radzę poczytać podręcznik fizyki ze szkoły podstawowej.

Wszystkie elementy sprzętu mają podawane parametry (np. moc znamionowa) dla sygnału sinus 1000Hz.

Odtwarzać można (su=inus, muzykę, tak, zeby nie przekroczyć mocy dopuszczalnej dla kolumn i nie wejść w zakres dużych zniekształceń wzmacniacza (dużo harmonicznych = "piki").

A co to jest "godzina 12" - ile to mocy ???

re Andrzej Stelmach

Godzina 12 - to polozenie regulatora glosnosci w polowie miedzy min a max - ile to prawdziwych Watow to nie wiem, bo wzmacniacz ma od 70W (Min RMS 20Hz-20kHz, 0.06% THD, 8 ohm) do 155 (Dynamic Power IHF /2 ohm). W ulotkach zwykle podawali 105W Din Standard Output Power (dla 1kHz, 0.06% THD, 4 ohm) - ale podejrzewam ze to jest moc, przy ktorej jest 0.06% znieksztalczen THD, a nie moc przy max wzmocnieniu. Z drugiej strony kolumny maja zalecana moc wzmacniacza 20-200W, ale nie jest sprecyzowane, jakich W.

Tak czy inaczej na godzinie 12 nie ma wyraznych znieksztalcen dzwieku, na pewno mozna przyjac ze moc jest ponizej 100W i dla muzyki jest to w zakresie mocy zalecanej dla kolumn.

Chodzilo mi o to, czy z taka moca mozna odtwarzac dzwieki "nienaturalne" - czy nie uszkodze w ten sposob kolumn, ktore nie byly projektowane dla takiego dzwieku (nie ta czestotliwosc i zupelnie inna charakterystyka widmowa).

Pytam bo

1: szumy tercjowe o bardzo niskich czestotliwosciach brzmia bardzo ciekawie, ale cicho - wiec jezeli to nie grozi sprzetowi to bym dal glosniej,

2: dzwieki testowe o niskich czestotliwosciach (ponizej zakresu kolumn, a wiec odtwarzane ciszej) mozna by uzyc do szybszego wygrzania nowych kolumn bez draznienia wspollokatorow (z powodu sasiadow moje kolumny sie wygrzewaly pare miesiecy, a tak na prawde to jeszcze sie powoli poprawiaja), wreszcie

3: w gwarancji do moich kolumn (z AudioSystem) byl zapis ze nie obejmuje ona uszkodzen spowodowanych odtwarzaniem nagran testowych - z jakiego powodu taki zapisu umiescili w gwarancji?

BTW przyjmuje, ze "radzę poczytać podręcznik fizyki ze szkoły podstawowej" to nie jest "reszta wpisu" :-)))

"3: w gwarancji do moich kolumn (z AudioSystem) byl zapis ze nie obejmuje ona uszkodzen spowodowanych odtwarzaniem nagran testowych - z jakiego powodu taki zapisu umiescili w gwarancji?" - z bardzo prostego - odtwórz sobie sygnał 18 - 20 khz na godz. 12-tej, a na 99 % wypruje Ci gwizdek z obudowy...takie płyty testowe odtwarza się max. na godz. 9-tej ze wzgledów bezpieczeństwa......nie ma żartów !

I po raz kolejny wklejam to:

> ZAPOBIEGANIE USZKODZENIU GŁOŚNIKÓW

Kolumny Paradigm są bardzo efektywne i mogą być używane do słuchania muzyki przy wysokich poziomach głośności z umiarkowaną mocą.

Mogą też być podłączane do wzmacniaczy o dużej mocy.

Zabezpieczeniem głośników są również maskownice. Należy pamiętać o tym, że oprócz funkcji ozdobnych i ochronnych pełnią one bardzo ważną funkcję przy transmisji tonów wysokich oraz średnich i niskich. Konstrukcja maskownicy została opracowana w taki sposób, aby w jak najlepszym stopniu wykorzystać prawa akustyki przy rozprzestrzenianiu się poszczególnych częstotliwości. W związku z tym należy dopilnować, żeby kolumna głośnikowa pracowała zawsze z założoną maskownicą.

ZNIEKSZTAŁCENIA WZMACNIACZA – TWÓJ GŁÓWNY WRÓG

Zniekształcenia wzmacniacza są podstawową przyczyną uszkodzeń głośników. Gdy słuchacie Państwo głośno muzyki, wzmacniacz może przesterowywać sygnał dźwiękowy czego efektem jest nieczysty, zniekształcony odbiór. Staje się tak wówczas, gdy wzmacniacz zaczyna generować zniekształconą moc kilkakrotnie większą niż moc wyjściowa. Tak zniekształcony sygnał bardzo szybko uszkodzi każdy głośnik!

IM WIĘKSZA MOC WZMACNIACZA TYM LEPIEJ !!

Wzmacniacz o mocy 20 watów na kanał będzie wykazywał znaczące zniekształcenia powyżej tej mocy. Gdy głośnik wymaga wzmacniacza 40 watowego to wzmacniacz 20 watowy, w momencie głośnego słuchania muzyki będzie powodował zniekształcenia a w konsekwencji doprowadzi do uszkodzenia głośników. Tymczasem wzmacniacz o mocy np. 80 watów będzie zniekształcał dopiero po przekroczeniu mocy 80 watów, a poniżej tej mocy zniekształcenia będą minimalne. Dlatego też mając głośnik o mocy 40 watów, powinniśmy użyć mocniejszego wzmacniacza, ponieważ będzie on odtwarzał czystsze, mniej zniekształcone brzmienie a uszkodzenie głośników stanie się mniej prawdopodobne.

KONTROLA GŁOŚNOŚCI

Prosimy nie dać się zwieść przez regulator kontroli głośności we wzmacniaczu lub przedwzmacniaczu. Regulator ten służy wyłącznie do regulacji poziomu słuchania – a nie jest to regulator „wyjściowej mocy”. Wielkość mocy, jaką wzmacniacz bieżąco używa przy danym poziomie głośności, zależy wyłącznie od natury muzyki jakiej słuchamy. Przy ustawieniu danego poziomu głośności, kiedy słuchamy cichych części nagrania zużywane jest mniej mocy niż przy głośniejszych fragmentach.

Przy typowej muzyce pop, rock, jazz czy przy wysokich poziomach w muzyce klasycznej, znamionowa moc wyjściowa większości amplitunerów i wzmacniaczy jest uzyskiwana przy ustawieniu regulatora pomiędzy godziną 11 a 13 (tylko w przypadku gdy nie używamy regulatorów bass/treble/loudness – przy ich użyciu moc znamionowa może być uzyskana poniżej tych ustawień).

Prosimy pamiętać, że wszystkie wzmacniacze wprowadzają zniekształcenia. Ich poziom wzrasta wraz ze wzrostem mocy. Zniekształcenia te mogą uszkodzić głośnik. Należy zachować szczególną ostrożność przy głośnym słuchaniu muzyki – i natychmiast zmniejszyć głośność , gdy zniekształcenia stają się słyszalne.

Jeśli chcemy słuchać głośnej muzyki należy używać wzmacniaczy o dużej mocy! Będziemy mieć wtedy gwarancję czystości i wysokiej jakości brzmienia.

UWAGA JEST GRANICA!

Chociaż mocniejsze wzmacniacze są bezpieczniejsze, to jest punkt, w którym głośnik nie jest w stanie wytrzymać podawanej mocy i po przekroczeniu tej granicy zostanie uszkodzony. Zalecane jest, żeby przy dużej głośności nie używać regulatorów bass / treble i ustawiać je na zero. W tym przypadku nie jest też wskazane używanie przycisku konturu loudness i korektora barwy dźwięku. Przy głośnej reprodukcji dźwięku prosimy zwracać uwagę na poruszanie się głośnika basowego.

Gdy zaczyna się nadmiernie wzbudzać i „falować” należy natychmiast zmniejszyć głośność!

WŁAŚCIWA ILOŚĆ MOCY

Paradigm podaje moce zalecanych wzmacniaczy co ma na celu orientacyjnie określić minimalną i maksymalną moc dołączonego wzmacniacza.

Zalecamy wzmacniacze, które są mocniejsze niż znamionowa moc kolumn (przy danej impedancji), gdyż gwarantuje to przejrzystsze i jaśniejsze brzmienie.

Jednak należy zachować szczególną ostrożność i używać poziomu mocy, który jest zalecany do danego typu kolumn.

Ludziska nieświadome, a potem płacz i zgrzytanie zębów ;-) Powyższe odnosi sie do wszystkich wzmaków i kolumn - nie tylko Paradigm.

Dziekuje zyzio! To jest wlasnie tak, jak podejrzewalem i jak sadze dotyczy nie tylko wysokich ale tez niskich tonow. Normalnie muzyki slucham duzo ciszej - max na 9-10, wieczorami ciszej (i to jest wystarczajaco glosno). Te testowe tez puszczalem na 9-10 (one sa w wiekszosci nagrane juz z poziomem -10db) - jak widze intuicja mnie nie zawiodla, bo korcilo dac na godzine 12, gdybym dal, to teraz pewnie zakladalbym watek "gdzie tanie glosniki do avancow" :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.