Skocz do zawartości
IGNORED

Referencyjne wzmaki Marantza

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Rozumiem, że ten temat nosi znamiona swoistego fanklubu marantza i ok, przynajmniej tacy jakim jak ja łatwiej znależć "bratnią duszę" (czy może raczej ucho). Zgadzam się, że nie wszyscy muszą mieć ten sam gust, wszak zabrakłoby nam blondynek, jakiekolwiek nawracanie jest bezzasadne, tym bardziej decydując sie na wtargniecie w ten temat. W nawoływaniu "zakończcie w koncu ten wątek" itp. brakuje mi jedynie szalików, flag, i czapeczek.

Nie o tym jednak chciałem pisać. Mam pytanie do szanownego grona pod herbem marantza: Mam okazję nabyć właśnie wzmak marantza i nie wiem jakiego właściwego wyboru powinienem dokonać pomiędzy PM 7200, a leciwym zestawem SM80+SC80. W domu jeszcze gra Denon(którego brzmienie mi odpowiadało-"jednak czas sie osłuchać, powiększyć swoje wąskie horyzonty), ale w drodze już jest spadkowy MF A2, co nie przeszkadza mi zakupić jednego z powyższych wzmakow.

Dzięki za jakiekolwiek rzeczowe sugestie.

"Ale uwierz mi i zrozum wreszcie w swoim zacietrzewionym rozumie, że na Coplandzie świat się też nie kończy jak i na Marantzu czy Denonie."

i to przykald jak rozumiesz co czytasz.....,przynajmniej jesli chodzi o moje wpisy adresowane do Ciebie....tak bym mógł podawac przykłady z tego długiego wpisu twojego na 3 strony,z tym ze moim zdaniem nie ma to sensu...

poza tym,powtarzam to po raz 10-ty,JA SŁUCHAŁEM PMA 1560 I OPINIE WYRAZIŁEM JUZ KILKA DNI TEMU,a ze zostałem uznany za głuchego przez discomaniaca czy "innego"(jak narazie przez niego tylko) to juz pozostawiam bez komentarza.....a fermenty to moge nazwac wpisy które mówia ze PMA1560 kosi wzmacniacze do 10 000zł w tym Krelle i inne...............i to BEZWZGLEDNIE!!!;););)

i jeszcze jaro powtórze to dla ciebie,WIEM O TYM ZE SWIAT NA COLANDZIE,DENONIE,MARANTZ-IE SIE NIE KONCZY(specjalnie dla ciebie duzymi literami........

KRELL NADAL MOZE SIE OSRAC JESTEM PRZKONANY Z Tą ZYLETYCZNoSCIA NA SREDNICY KTORA RZEZA USZY JAK SKALPEL....MOZE I MARANTZ CZY DENON JEST MULARSKI ALE MOGE SŁUCHAC GO GODZINAMI NATOMIAST ODŁSUCH KAV300I ZAKONCZYŁEM PO 14 MINUTACH I POWIEDZIAŁEM DO ZONY:jeezu co to jest??I co kondy japonskiego panasonica z tanszej seri do zastosowan w przemysłowych falowniakach za cene 20000 tys zł wkładaja...

nio dobra juz mi mineło Avtar mii podniosł cisnienie przepraszam Wszystkich posiadaczy sprzetu marki Krell Szczególnie bardzo cenionego przezemnie cd KAV300 za swoje złe wpisy o tej marce...niekeidy jestem troszki narwany ale szybko mi mija PRZEPRASZAM ja pisałem to o tanszych krellach duze drogie bolidy tej marki to juz wyczynowy HI-end i nie moge nic złego o nim powiedziec

Denona PMASA1 nie słuchałem moze na tegoroczne audio Show sciagna na pokaz te klocki..tylko aby ich nie zapieli do kolumn BendWu bo to bedzie porazka denon nie gra dobrze z tymi kolumnami moze cos z V.A to by zagrało...

W srodku wyglada bardzo ciekawie i niezwykle solidnie.

Vetori ----> wszystko kwestia ceny. Ja osobiście skusiłbym się raczej na dzielony zestaw. Tylko musisz go dokładnie posłuchać, posprawdzać działanie potków i takie tam...

Elfan----> znów wkładasz do jednego worka wszystkie nie pasujące Ci wypowiedzi i nie ważne czy to pisał Disco, ja czy ktokolwiek inny robisz z nich mieszankę potwierdzającą Twoją słuszność. Później rzucasz to na forum w postaci wyzwania "I co Wy na to osły" i czekasz na odzew. Z góry wiesz, że nie będzie pozytywny jeśli Twoja opinia jest celowo zaczepna i wiesz, że ferment będzie można siać nadal pokazując "To oni mnie atakują, ja przecież jestem taki gołąbek". Wiesz jakie jest jedyne rozwiązanie na takie postępowanie? Nie powiem tego poniżej pewnego poziomu bo mimo wszystko szanuję rozmówcę, jaki by on nie był. Ale kiedyś Ci coś obiecałem i to właśnie będę stosował. To najskuteczniejsza metoda na krzykaczy - nie dawać im pożywki.

Pozdrawiam

Piotrek608 -->

14 minut... niezle... widze ze przeprowadzasz odsluchy lepiej niz Disco... Gratulacje.. W ilu ciekawych konfiguracjach zdazyles tego posluchac ?

Kondy Panasonica ? Oj musiales miec w rekach jakas wersje po DIY "Upgrade'dzie"... Sorki...Dalej mnie nie przekonales do Marantza... Ty mozesz sluchac go godzinami...Ja tez, tylko ze slucham Spiac, bo taki dzwiek mnie usypia...A nie tego szukam w sprzecie...Moj gust, a o gustach...wiadomo :)

i czemu sie tak denerwujesz ?...tym, ze napisalem swoja opinie o Marantzu? ze mam odmienne zdanie i lubie inna muzyke? i nie podoba mi sie dzwiek Marantza.... tym bardziej nie wiem o co tu chodzi....nie moge wyrazic opini, bez denerwowania innych ludzi...co mam pisac ze Marantz to swietny klocek wbrew temu co mysle?...jak tak zrobie to zdenerwuje opozycje :) czuje sie jakbym sluchal polskiej polityki

Pozdrawiam...

vetori, 5 Lis 2005, 15:51

>Mam okazję

>nabyć właśnie wzmak marantza i nie wiem jakiego właściwego wyboru powinienem dokonać pomiędzy PM

>7200, a leciwym zestawem SM80+SC80.

SM80/SC80 oferuje lepsze brzmienie niż PM7200, więc o ile tylko zestaw ten jest w pełni sprawny to wybór jest prosty.

No widocznie nalezymy do dwoch osbnych obozów politycznych nazwijmy to mullersów i antymullersów.

Mi sie kav 300 nie podobał ale tylko o tym wzmaku sie wypowiadam bo go słuchałem słyszałem np o kav500(było w ogóle cos takiego??) bardzo pochelbne opinie z tym ze ciekawe to to,ze ja akurat zaliczam Marantza PM14 i Denona PMAS1 do kregu dziwieku a'la krell szybki dynamit z wykopem...np moj Sony 808Es to przy nich wszystkich to mulatorek bagienny i taki sposob prezentacjii mi odpowiada jako idealny wzmak dla Mnie uważam E212 Accuphasa tylko jego cena juz wcale do idealnych dla mnie nie nalezy.

Co ciekawe nikt nie uwaza wzmaków Accuphase za wzmaki zmulone.

Z drugiej strony patrzac na zdrowy rozsadek kłócimy sie gdzies o jakies 30 procent dzwieku na 100 dlatego ze wsie te wzmaki grają ogolnie niezwykle poprawnie kulturalnie i dla ludzi .

i nie martw sie owszem po 14 minutach właczyłem jedna płyte cd na repeat pusciłem na jakies 2 godziny na cichym poziomie i poszłem z zonka na miasto po powrocie krell grał milej ale nadal mi to nie pasowało gosc chciał za niego nie najwyzsza cene i w tym wypadku nie wykluczam jakiegos "upgreadu" w kazdym razie po wizycie kolegi z Accuphsem zachorowałem własnie na niego zagrał mi wysmienicie.

Wychodze z forum bo od kompa mnie juz gały bolą bo ostatnio za duzo siedze przed monitorem..pozdrawiam serdecznie wszystkich Fanów dobrego dzwieku szczególnie Avtara, Elfana i Discomaniaka:)

Piotrek608 ->

hehehe, masz racje, inne szkoly dzwieku...i tak bylo cos takiego jak KAV500, nie slyszalem osobiscie, ale spodziewam sie podobnego dzwieku do 300, tyle, ze wzmak jest sporo mocniejszy....

Pozdrawiam...

Eech tam. Ja wole mark levinson, tylko ze boulder go kladzie, ale nagra jest tez fajna i wole ja od colorado, ktore kladzie accu ale od tego jest lepszey levinson a najbardziej lubie w ogole to co mam, bo wszystko co mam musi byc najlepsze i prosze mi sie ttutaj nie wp...c z jakimis pomyslami, ze to nie gra jak 35k, bo u mnie to musi grac jak 100k albo lepiej i wiecej i wygladac jak milion albo i kilka i wtedy jest najlepsze. Ja wiem wszystko najlepiej mam nalepsze na calym swiecie wzmaki i inne klocki i oczywiscie jestem najlepszy na swiecie. A teraz ide posluchac radio na wspanialym tunerze za marne 8k, ktorego nikt z was nie ma.

jaro JA SŁUCHAŁEM PMA1560 i co ty na to???znasz moja opinie o tym klocków,a te teksty i długie wpisy nie czytam,powaznie,dla mnie odsłuch sprzetu jak narazie jest ostateczna wyrocznia,a teksty w stylu:"elfan pokaże ci co to na swiecie produkuje denon,marantz,sony sa jak dla mnie mało przekonujace... moze przed tym jak bym słuchał,to fakt,ale teraz to naprawde nie potrzebnie......

jeszcze raz napisze bo byc moze w zalewie wpisów nie przeczytałes:JA SŁUCHAŁEM PMA1560 i opinie moja znasz,co ty wiec na to??powiedz,czy jestem głuchy,slepy,ułomny,inny.....czy moze nie podoba mi sie denon bo jest stary itd,ale znów to działało by w druga strone,bo ja moge powiedziec, ze znów posiadacze marantza,denona sa głusi,inny maja słuch,czy tez nie lubia drozszych wzmacniaczy(cena obecna rynkowa) czy tez tak zwanych "audiofilskich" bo one sa bleee i wogóle..

a poza tym to co napisał avatar,osnosnie pm75 ze usypia itd,to widzisz discomaniac,jak bym był prorokiem,ze nie ma sensu konfrontacja i odsłuchy,gusta sa rózne pomijajac te ceny,klase sprzetu marke itd....patrzac na wpisy Avatara to mam bardzo podobne preferencje brzmieniowe do niego.Z tym ze inna sprawa,ja ponoc słuchałem tego klocka czyli pma1560 co jest charakterem do mojego wzmacniacza podobny,ba duuzo lepszy,bo to juz z Krellem sie rowna,i nie potwierdziałem ze ma ten niesamowity wykop itd tzn moze inaczej,wykop to on ma,ale w porównaniu do Rotela 02 i 3200BEE...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

elfan smieszysz mnie - to co piszesz swiadczy o tym ze jednak PMA 1560 nie sluchales

Przemek (Avatar) jak widze sporo sie rozruszal - faktycznie mamy inne gusta ale prawda jest taka ze ma o wiele mniejsze osluchanie ode mnie bo w sprzecie siedzi jednak sporo krocej szkoda tylko ze wydaje mu sie chwilami ze wszystkie rozumy pozjadal - jak go lubie tak tego nie rozumiem... Mam za to w pamieci jak za moja namowa pozbywal sie badziewnych kolumn JBL i sprzedal marnego cdeka Technicsa jak dwa lata temu entuzjazmowal sie NAD'em 5000... Teraz ma Krella i niestety wydaje mu sie ze wszystkie rozumy pozjadal a na Krellu swiat sie nie konczy... Elfan nalezy do podobnego gatunku...

Nie potrzebowalem dlugiego odsluchu zeby stwierdzic ze KAV 300i gra badziewnie (dokladnie tak jak opisal Piotrek608 z natarczywa srednica i zbyt jasno) potrzebowalem raczej zmiany konfiguracji i u adamhiend'a tez nie zagral dobrze. Daleki bylbym tez od kryrtyki osoby adamhiend'a bo prawda jest taka ze jak my wchodzilismy na stojaco pod szafe on dawno zajmowal sie upgrade. A jesli chodzi o nieakceptowalne w tym przedziale cenowym podzespoly Krella swiadczace o oszczednosci to przykladem niech beda zalosne kondy Nichicona po 6800uF (razy 4 ale wzmak katalogowo ma 2 razy 150 watt a realnie sporo lepiej). Avatar niech sie cieszy ze KAV 300i zgrywa sie z jego kolumnami (B&W 602s3) bo z innymi niewiadomo jak by zagral...

Jeszcze male postscriptum i odniesienie do zarzutow elfana: nigdy nie napisalem ze PMA 1560 kosi konkurencje do 10.000zl a jedynie ze owa konkurencja moze byc - dla kogos kto oczekuje jasnego dzwieku - a tak nawiasem okreslenie ze 1560 nie ma wykopu i nie schodzi nisko wlasnie swiadczy o tym ze go elfan nie sluchal a jesli go sluchal to chyba tylko on ma takie wrazenie...

Avatar podepnij do swojego systemu PMA 1560 - tylko nie uciekaj tak glupio jak elfan wszak jestes juz po 30-tce:):):) - jesli chodzi o sam wzmak to ja sie postaram nie ma sprawy - wtedy moze zrozumiesz o co mi chodzi z zarzutami w kierunku Krella... Pozdrawiam wszystkich.

To jest tak jak ja ide do piotrka 608 to mowie mu "twoje kolumny nie graja najlepiej"....jak piotrek 608 przychodzi do mnie to mowi "chłopie zmien w koncu te kolumny "....obydwaji znamy sie około 9 lat i wzajemnie sie szanujemy kawał kraju zjezdzilismy na odsłuchy z ciezkimi klockami pod pacha nie jeden raz branac przez sniegi i marznac na kolejowych dworcach..były okresy ze sie kilka tygodni do sie nie odzywalismy...jak mi piotrek doradził wzmaka Luxmana ja wydałem kase a wzmak mi nie zagrał...potem z gupia frant zapiołem do niego moj gramofon Fryderyk i dostałem głebokiego odlotu....

Disco i Elfan musicie zrobic konfrontacje na klocki nie widze innego spoosobu wyjscia z impasu:)

>discomaniac71

>Jeszcze male postscriptum i odniesienie do zarzutow elfana: nigdy nie napisalem ze PMA 1560 kosi

>konkurencje do 10.000zl

disco, ja darze Cie swoista sympatia, nie obraz sie ale zadalem sobie trudu by to sprawdzic,

bo uwaznie czytam Twoje wpisy.

Cos tu sie nie zgadza. cytat z watku

STEREO / Temat nr 21298

Dobry wybor wzm. do 2kzl ?

15 Wrz 2005, 13:44

>Denon PMA 1560 wymiata konkurencje do 10.000zl. Coplanda takze. Jaro - pozdrawiam - pomyliles sie ciut chlopie. A >PM 75 to inna szkola dzwieku. Zdaniem moim i Adama - McGyvera - jest lepszy jeszcze od PMA 1560

ale to mnie rozbawilo najbardziej:

Tuba jest glosnikiem kierunkowym o duzej skutecznosci - stad zastosowania estradowe. Do sluchania muzyki - poza podworkowym techno - raaczej sie nie nadaje. Dlatego zaden z szanowanych forumowiczow nie ma w swoim zestawie glosnika tubowego.

>discomaniac71

>Denon PMA 1560 wymiata konkurencje do 10.000zl. Coplanda takze. Jaro - pozdrawiam - pomyliles sie ciut chlopie. A >PM 75 to inna szkola dzwieku. Zdaniem moim i Adama - McGyvera - jest lepszy jeszcze od PMA 1560

Niestety, ta wypowiedz wywolala te cala polemike:))))

Piotrek - Co Ty tam mamroczesz ? ................................................................................................................................................................................................................

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.