Skocz do zawartości
IGNORED

Referencyjne wzmaki Marantza

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

zeby niezakładac nowego tematu ,czy moze ktos przetlumaczyc watek dotyczacy wzmacniacza p84 i pm84II bo cos wydaje mi sie ze pm 84II to nie wersja pm 84d temat jest po niederlandzku wiec problem ---http://members.lycos.nl/peng10/ coprawda jest niewiele o roznicach ale zawsze to cos cos ,pytam bo jest taki do sprzedania na ebay.de i bardzo mocno sie zastanawiam .dzieki za pomoc

Czy nikt nie zna Marantza PM-84 mk2 ?

Jak się ma do PM-84 zwykłego?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5735-100007628 1170283570_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Na pewno wersja mkII byla tansza. Wszystkie zlocone wyjscia i mniej rozbudowany preamp gramofonowy. Zastosowano tranzystory polowe zamiast topowych Sankenow w PM 84. Tyle wiem - o brzmieniu niestety nic...

• 2 miesiące później...

Nie wiem, czy nie pasuje to bardziej do wątku "śliczne tunery", ale skoro wspominano tu 'klocki' Marantza z serii XX-S1, to właśnie przeczytałem na stronie producenta, że do sprzedaży ma wejść nowy tuner - DAB/FM model ST-15S1.

• 7 miesięcy później...

u mnie stoi w tej chwili piekny PM-16 :) mam go dopiero 3 dni po tym jak zdecydowalem sie sprzedac mojego ukochanego Jungsona JA-88d ktory niestety nadwyrezal moj portfel z racji rachunkow za prad. W kazdym razie PM-16 gra bardzo spokojnym wywazonym dzwiekiem. Precyzyjny i szybki bas, piekna srednica,perfekcyjny focus, idealny sprzet do wokali (chodz Jungson gral chyba jeszcze bardziej "trojwymiarowo"), w tej chwili delektuje sie plyta Roger Cicero "Männersachen". Poki co na brak rezerw mocy nie narzekam (2x90w na 8 omow). Na dniach zamieszcze rozbierane zdjecia ale z tego co widze to w srodku potezny toroid i 2 wielkie kondensatory, z tym ze nie wiem dokladnie o jakich wartosciach bo go nie rozkrecalem. Jestem ciekaw jak to sie ma do testu z niemieckiego audio 96 w ktorym PM-16 znokautowal Accuphase E210A (mam w pdfie po niemiecku jakby ktos chcial poczytac ;) Czy ktos z forumowiczow posiada ten wzmacniacz??

u mnie stoi w tej chwili piekny PM-16 :) mam go dopiero 3 dni po tym jak zdecydowalem sie sprzedac mojego ukochanego Jungsona JA-88d ktory niestety nadwyrezal moj portfel z racji rachunkow za prad. W kazdym razie PM-16 gra bardzo spokojnym wywazonym dzwiekiem. Precyzyjny i szybki bas, piekna srednica,perfekcyjny focus, idealny sprzet do wokali (chodz Jungson gral chyba jeszcze bardziej "trojwymiarowo"), w tej chwili delektuje sie plyta Roger Cicero "Männersachen". Poki co na brak rezerw mocy nie narzekam (2x90w na 8 omow). Na dniach zamieszcze rozbierane zdjecia ale z tego co widze to w srodku potezny toroid i 2 wielkie kondensatory, z tym ze nie wiem dokladnie o jakich wartosciach bo go nie rozkrecalem. Jestem ciekaw jak to sie ma do testu z niemieckiego audio 96 w ktorym PM-16 znokautowal Accuphase E210A (mam w pdfie po niemiecku jakby ktos chcial poczytac ;) Czy ktos z forumowiczow posiada ten wzmacniacz??

• 11 miesięcy później...

odkopuje kolejny wątek o marantzach.

NIKT NIC NIE NAPISAL TU O PM-94 ANI PM-90, ciekawy tez jest pm-82, pm-88

czy naprawde NIE MA NIKOGO, kto ma lub mial którys z nich??

no panowie;(

Marantz MA 24 - byc moze nie bedzie to pierwszy wpis n/t tych monoblokow,ale mimo to zdecydowalem sie skrobnac pare slow.

Seria Music Line byla niegdys "oczkiem w glowie" producenta.Marantz probowal powalczyc o miano High End dla swojego sprzetu,tworzac naprawde udane konstrukcje.Teraz,po latach trudno ocenic czy firmie sie to udalo.

W kazdym razie cenie sobie te monobloki za to,ze pracuja w czystej klasie A oddajac 50 W mocy,brzmia naprawde rewelacyjnie - bardzo blisko lampy,znakomita(podkreslam) znakomita scena dzwiekowa.

Purystyczna konstrukcja z bardzo wysokiej jakosci podzespolami ( po mniej wiecej 15 latach zdecydowalem sie na wymiane elektrolitow - ten sam producent(Elna) - te same wartosci ) - reszta wyglada na nie zniszczalna pomimo wysokiej temperatury pracy (aha,wymienilem rowniez paste termoprzewodzaca pomiedzy koncowkami mocy a radiatorem).

Na pewno sprzet godny polecenia (choc trudno znalezc oferte w obecnej chwili) nie tylko z powodu bardzo solidnego wykonania,ale glownie z powodu znakomitego brzmienia (taki dzwiek kosztuje teraz BARDZO drogo).

Dolaczam fotke znaleziona na stronie p.Bartka Rakoczego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no nikt nic nie chce napisac;/

spytam inaczej: na jaki model zamienic PM-80 chcąc wgłębic sie w typowy dla marantza dźwięk: nienatarczywy, spokojny, odtwarzający od niechcenia detale i przestrzenny. jaka integra tejze marki zaoferuje mi więcej tej filozofii dźwięku.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Od PM 16 prawdopodobnie jeszcze lepszy bedzie PM 14. PM 94 to lata 1983 - 1986. Model wyzej od 84. Chodzi mniej wiecej w cenach Luxmana L 530 czasem troszke wyzej. Jesli juz to wolalbym PM 95.

denon.dcd.2560, 14 Paź 2007, 23:49

>nie moj pułap cenowy;/

Mówiłem Ci już kiedyś, a teraz powtórzę. Przestań dreptać w miejscu, posprzedawaj całą tą budżetówkę i kup wreszcie coś z wyższej półki. Tak 2-3 razy droższe.

:-)

Marantz Model 9

Ukryta Zawartość

post-803-100002445 1192468178_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

MONOBLOKI MARANTZ MA-5...1979 r. (30W 8Ω Class A).....

Ukryta Zawartość

post-15842-100002158 1192703438_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

MARANTZ SM-10 (BLIŹNIACZA KONSTRUKCJA ZBUDOWANA Z 2 MONOBLOKÓW MA-5)...MOC TAKA SAMA 30W PRZY 8 OHM W KLASIE A....1980 ROK....

Ukryta Zawartość

post-15842-100002149 1192706021_thumb.jpg

post-15842-100002150 1192706021_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

• 5 tygodni później...

Mam wlasnie ten wzmacniacz PM 16 od ladnych paru lat , obecnie gra z odtwarzaczem Marantz SA 15S1 , brzmienie z SACD - doskonale !!!

PM 16 swietnie daje sobie rade z SACD - wywazone i cieple brzmienie .

Denon, przestań mielić w kółko to samo w różnych wariantach. Mówiłem Ci już kiedyś że jak posprzedajesz całą tą budżetówę to może wystarczy na jeden porządny wzmacniacz, a Ty dalej swoje. PM7000 ma taki sam charakter brzmienia jak pm80, różnice to niuanse. Jeżeli PM80 zagra gorzej od PM7000 to wyłącznie dlatego że się już zestarzał i zużył.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.