Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawki do pianina cyfrowego

MrBean

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o pomoc w wyborze odpowiednich słuchawek.

Dziecko ma 8 lat i uczy się gry na pianinie cyfrowym Yamaha. Słuchawki powinny być nie za drogie, ale muszą być wygodne, lekkie i regulowane w odpowiednim zakresie. Wymagania brzmieniowe dla pianina też są inne niż do słuchania muzyki...

https://www.audiostereo.pl/topic/21555-s%C5%82uchawki-do-pianina-cyfrowego/

>Wymagania brzmieniowe dla pianina też są inne niż do słuchania muzyki...

nie slyszalem nigdy o dedykowanycnych sluchawkach dla pianina, takie "zwyczajne muzyczne" beda pasowac. Jesli dziecko ma 8 lat i ma systematycznie i dlugo uzywac sluchawek (np. codzienne lekcje po 1-2h) to w zadnym razie nie kupuj zamknietych i polzamknietych konstrukcji. Wogole uzywanie sluchawek przez dziecko to sprawa dyskusyjna - posluchaj opini laryngologa.

Laryngolog pewnie miałby wątpliwości, gdyby chodziło o 1-2 godz. dziennie. Ale mi chodzi raczej o czas rzędu 0,5 godz. i to nie codziennie - mają być używane raczej w sytuacjach awaryjnych. Zdaję sobie oczywiście sprawę, że mają być lekkie i otwarte (choć myślałem też o półotwartych - nie wiem czy w konkretnej sytuacji jest przeciwskazanie, ale jeśli tak, to nie ma problemu, żeby ograniczyć zakres poszukiwań).

Jeśli chodzi o brzmienie, to nie chodziło mi o specjalne słuchawki do pianina, tylko o to, że nie muszą być audiofilskie; nie sądzę, żeby konieczna była np. szczególna dynamika, nie zwracałbym też takiej uwagi na skraje pasma, jak przy słuchaniu nagrań itp. Po prostu, mają być wygodne i w miarę przyzwoite brzmieniowo, natomiast nie oczekuję cudów. Może jakieś tanie Senki? - są bardzo wygodne (sam używam HD 580).

Doradzi mi ktoś konkretne modele - w cenie do 200-250 PLN ? Może być inna marka...

Gość kaszio

(Konto usunięte)

Jesli musi koniecznie uzywac sluchawek do piana (doskonale to rozumiem bo tez gram na klawiszach) to proponuje sluchawki ktore posiadam i powiem ze jak dla dziecka beda w sam raz.

Bayerdynamic DT 191 - sa niedrogie, (max chyba 185 pln ) bardzo lekkie , maja maly nacisk na glowe i brzmnieniowa bardzo udany model. Sa to sluchawki nauszne z regulacja dopasowania do glowy.

Do trenowania bardzo udany model.

Ja i sluchawek Bayera DT191 i DT990 pro

Bayerdynamic DT 990 to inna klasa cenowa, DT 191 z pewnością są sensowne, ale chyba niełatwo je kupić, przynajmniej przez Internet. Traktuję je na razie jako kandydata nr 1.

A co ciekawego poza nimi? Na Allegro są np. dostępne Senki HD serii 200 i serii 400 (np. HD 437, 457, 477) – nigdy się z nimi nie zetknąłem – może się ktoś wypowiedzieć na ich temat?

A możę Koss PortaPro? Może jakiś Philips? (nie jest to dobry producent sprzętu grającego, ale kto wie, czy ich słuchawki nie mają dobrego stosunku jakość/cena)

(przypominam: dla dziecka…)

PS. czy impedancja ma w tym przypadku jakieś znaczenie (producent pianina nic nie sugeruje, czy mogę założyć, że obojętne będzie, czy mają 32 czy 300 Ohm?)

> (np. HD 437, 457, 477)

seria 4x7 jest malo wygodna ale pol godziny da sie wytrzymac, jesli senki to 515 beda duzo wygodniejsze jendak maja muszle sporych rozmiarow (praktycznie jak 580, albo nawet nieco wyzsza, tylko ze plytsza.)

>PS. czy impedancja ma w tym przypadku jakieś znaczenie

pomijalne.

Gość kaszio

(Konto usunięte)

Napisalem ze posiadam tez DT990 pro aby pokazac ze jak sie "przesiadam" z dt990 na DT191 to nie przechodze zalamania nerwowego spowodowanego zmiana. Naprawde sa warte zakupu.

Na stronie dystrybutora nie widze juz tego modelu ale jest model wyzej DT292 i DT 292 Galaxy. Sa to praktycznie takie same jak DT191 tylko maja lepsze wykonczenie nausznikow i byly troche drozsze. Cos kolo 220 pln.

Jakosc wykonania bardzo dobra jak na ten przedzial cenowy.http://www.tommex.pl/beyerdynamic/hp_hifi/index.php

kliknij na link i otwoz pdf-a z DT291 Galaxy

Sprawdziłem ofertę: Beyerdynamic nie ma w ofercie słuchawek 291 ani 292, są tylko 231, ale to słuchawki zamknięte, z tego względu raczej nie będą odpowiednie :(

Proszę o inne propozycje...

Gość pompo

(Konto usunięte)

Mam wrażenie, że na poziomie, na którym Twoje dziecko uczy się gry, jakość odtwarzania dźwięku nie ma dużego znaczenia (oczywiście jeżeli nie jest wyjątkowo fatalna). Proponuję abyś skupił się na wyborze słuchawek lekkich, wygodnych i (pół)otwartych. Propozycje już otrzymałeś.

Znam ten problem z autopsji, sprawdzają się lekkie półotwarte SONY za 89 zł. Czegóż więcej tu można oczekiwać?

Pozdrawiam,

Piotr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.