Skocz do zawartości
IGNORED

JBL LX2003 odsłuchy, potrzebna pomoc.

FajneUcho

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Odsluchiwalem przed chwila tytulowe kolumny i powiem bylem pod wrazeniem ale... Srednica i wysokie bez zarzutu, swietnie buduja scene, sa szczegółowe, ale bass.... jednym slowem tandeta heh kolumny graly na sprzecie Sphinxa wzm. to Myth 5, a cd nie pamietam oznaczenia.

Moge je kupic za 1400zl nie wiem czy to duzo czy malo.

Pytanie: Czy ktos mial te kolumny i jakie byly wasze wrazenia, bardzo prosze o pomoc.

Hej.

Posiadam tytułowe głośniki. Wybrałem je właśnie za przytoczone przez Ciebie zalety.

Lubię bowiem lekkie, szczegółowe, jasne brzmienie, z dużą ilością 'powietrza' i z dobrą stereofonią. Ważna dla mnie jest też średnica, nie musi byc specjalnie miękka czy ciepła, waże jest, żeby śmiało wychodziła do przodu. Dużej ilości basu nie lubię. Wolę krótki, spreżysty i konturowy basik, który jak trzeba, to potrafi dosyć nisko zejść.

Takie dokładnie są moim zdaniem te kolumny.

Po podłaczeniu ich bi-wiring poprawiła się jeszcze góra. Nabrała więcej blasku, ogłady, nie jest już szorstka, a przy tym jest jej jeszcze więcej. Ale uwaga: jak nagranie tego wymaga, to potrafi zagrać ostro!

Postawiłem kolumny dodatkowo na granitowo-betonowych płytach i zatkałem bas-reflex z tyłu. Basu bardzo w ten sposób ubyło, ale jego jakość poprawiła się znacząco. I to jest dokladnie taki bas, jak lubię.

Warto posiadać też wzmacniacz, który potrafi dobrze kontrolować niskie częstotliwości.

W sumie jeśli lubisz taki dźwięk, jak ja, to śmiało moge polecic Tobie te kolumny. Ale cena 1400zł moim zdaniem nie jest do końca atrakcyjna. Ja za swoje dałem 222euro...

Pozdrawiam.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Jeśli zależy Ci na nowych kolumnach i podoba Ci się sposób ich grania, to za 900zł jest to propozycja jak najbardziej atrakcyjna.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

• 6 miesięcy później...

Witam,

Mam pytanie do wątku o podłączeniu bi-wiring Lx'ów 2003. Jakich przewodów użyłeś do zasilenia głośnika wysoko tonowego a jakich do nisko-średnio ?

P.S. Dodatkowo dodam, że zatkanie bas-refleksu faktycznie ciekawie wpływa na całość brzmienia tych kolumn tylko czy gąbki kąpielowe są właściwym materiałem do tego celu :).

Pozdrawiam

-> wolkis79

"Jakich przewodów użyłeś do zasilenia głośnika wysoko tonowego a jakich do nisko-średnio ?"

Używam kabla Cordial CLS-440. Jest to kabel bi-wiring, czyli zasila oba głośniki. Póki co wystarcza mi w zupełności, dlatego nie szukam innego.

"tylko czy gąbki kąpielowe są właściwym materiałem do tego celu :)"

Jakikolwiek materiał, który wytłumi ciśnienie akustyczne wydostające się otworem bass reflex, jest do tego celu dobry. Gąbka kąpielowa więc też.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.