Skocz do zawartości
IGNORED

Piecyk do Dynaudio Audience 42

cezary

Rekomendowane odpowiedzi

Zrodlo NAD 541, kable glosnikowe Kimber 4TC.Pokoj ca 15 m.Slucham przeroznej muzyki, choc glownie akustycznej.Poki co gra Cambridge Audio 300 ,lecz jest za jasny,choc dosyc selektywny, poza tym steruje tylko 8 Ohm, a Dynaudio jak wiadomo- 4 Ohm. Przydaloby sie tez wyjscie phono. Cena rzedu 2500. Mam nadzieje, ze posiadacze monitorow Dynaudio A. zechca zabrac glos. Pozdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/2147-piecyk-do-dynaudio-audience-42/

Zechcą. Według mnie Audience najlepiej brzmią z mocnymi i przejrzystymi wzmacniaczami, choć jeśli piszesz, że CA brzmi dla Ciebie zbyt jasno, to nasze gusta mogą sie nieco róznić. W przypadku Cambridge'a problemem jest nie tyle impedancja, którą nie należy sie przejmować, tylko słaba wydajność prądowa - Dynaudio mają tylko 86dB skuteczności i trudno je napedzić byle czym.

Z przedziału budżetowego zdecydowanie polecałbym Rotela, choć raczej nie nową serię 02, ale coś starszego, z drugiej ręki. Wystarczy nawet RA931 - niby tylko 30 watt na kanał, a zachowuje się jak stuwatowy piec i z Audiencami gra wyśmienicie. Szczytem marzeń byłby oczywiście RA961 albo RA972, musiałbyś poszukać w ogłoszeniach. Nowy Rotel 1060 podobny jest do 972, ale kosztuje znacznie drożej, niestety.

Skoro masz odtwarzacz NADa, mógłbyś dla spokoju sumienia posłuchać któregoś ze wzmaków tej firmy, choć mnie się zestawienie NAD/Audience nie podobało - brzmienie było zbyt ocieplone i kluchowate. Ale de gustibus. NAD też daje dużo prądu.

Ilość gotówki jaką jesteś w stanie wyłożyć, znacznie zawęża możliwośc wyboru. Zdecydowanie więcej wzmacniaczy, które są Dynaudio-friendly plasuje się w przedziale 3000-5000Kzł: Thule, hybrydowe Jolidy, Vincent, Cyrus podobno (nie słuchałem, w Audio-Video jest test).

Aha, i jeszcze jedno: w przypadku Dynaudio, lampy won! Zwłaszcza te najtańsze.

Pozdrawiam.

z NADem 541 można połączyć NADa 320 BEE i lepiej tzn. równiej to brzmi niż np. z NADem 350 ,(541 ma mało basu i dużo góry-słuchałem z kilkoma głośnikami i wzmacniaczami)więc wzmacniacz powinien być wydajny prądowo z dobrze schodzącym i kontrolowanym basem i nie siejący górą.

za 2,5kzł możesz szukać też z drugiej ręki(ewentualnie dolożyć parę stówek-ale warto) coś lepszego i tu się nadadza

np. Primare20, Creek 5350,Exposure2010 ,ECI2 (jest gdzieś w ogłoszeniach za 3kzł)no ale byloby dobrze najpierw posłuchać...bo zależy co lubisz w brzmieniu

Nawet bym sie pokusil o stwierdzenie ze za 2,5-2,8 (Musical z drugiej reki) + Dynaudio 52 (chocby i 1,5 od Guttena lub ponad dwa nowe tez mozna:) ) + 541 chocby nowy za 1700(tez sie da) nie znajdziemy lepszego zestawu. Za 6 kzl jednak mozna zbudowac niezly system.

Heja!

U mnie Audience (ale starsze 40-ki) grają z NADem L40, i co do brzmienia "kluchowatego" < Gutten :) > to zgadzam się, ale tylko w stosunku do tunera. Z CD-ka jest nawet fajny dźwięk jak na tego typu zestawienie.

Pozdrawiam,

Kuba

Za 2500? Jeśli Rotel 02 będzie za chłodny pozostaje Thule60(bez phono). Ten wzmak grał bardzo ładnie z SF Concertino, które też są dość ocieplone, więć z Dynaudio też może być ciekawie.

Gość CałkiemNowy

(Konto usunięte)

Ja proponował bym coś tańszego - NVA (wystarczy AP20) będzie szybko, z wykopem i w miarę klarownie, bardzo ciężko dostać ale to jest sprzęt praktycznie bezawaryjny można poszukać na zagranicznych aukcjach na pewno się opłaci (pamiętaj o odpowiednich kablach głośnikowych jeżeli nie będą to fabryczne to zastosuj solid core (mogą być podtynkowe hehe) inaczej dobrze nie zagra).

ja slucham 52 z thulem 150. duzo pradu i dynaudio sa zadowolone;) sluchalem w sklepie razem thulem 60 i nad 340; thule zagral ladnie (plynnie i dosc miekko), nad mnie zmeczyl (za ostro). i rzeczywiscie najlepiej jak poszukasz czegos uzywanego, za to wyzszej klasy. mi sie udalo;) powodzenia.

dopiero teraz zauwazylem ze uzywasz kimber 4TC. cambridge moze brzmiec jasno i selektywnie, bo nie wyrabia sie pradowo, ale tez moga miec na to wplyw te kable.. sam uzywam 8TC - brzmia szybko, dynamicznie i bezlitosnie dla gorzej nagranych plyt. o cieple zapomnij. dlatego dobrze wprowadzic do systemu jakis "ocieplajacy" interkonekt VdH dla rownowagi;)

Mam Audience 50 z Vincentem SV-129 i CD-S2 połączone VdH D-102 MkIII, kable VdH CS122, podstawki JTL, zasilające Helion i na razie bez kondycjonera. Gra OK. WIem, że może być lepiej ale chwilowo brak gotówki na upgarde.

gutten-> reszta toru to marantz 6000OSE (przydalby sie jakis tuning), kable: kimber 8TC, VdH 102mkIII (bede zamienial na cos "cieplejszego" - the first np.) i sieciowka neel. aha, mam starsza wersje thule'a, tzn. ze zlota galka. nie wiem jak ma sie brzmieniowo do tej nowszej wersji..

• 2 tygodnie później...

--> Adam

Wybacz za mocno spóźnioną odpowiedź. Thule/Dynaudio to udane zestawienie, choć nie do końca neutralne. Dźwięk jest bardzo aksamitny i "przymilny", nie razi żadnymi wyostrzeniami. Dla mnie nieco zbyt mało szczegółowy, szczególnie w średnicy, ale to już bardziej cecha Dynaudio niż Thule - taka uroda duńskich kolumienek. Grają bardziej homogenicznie niż analitycznie, co jak wiadomo ma plusy dodatnie i plusy ujemne :-)

Mnie sie podobało, dopóki nie zestawiłem Thule z Elakami. Ale to juz inna bajka.

Wg Waszych sugestii wypatrzylem Rotela RA 980 BX ,z drugiej reki oczywiscie.Ogolnie dzwiek Rotela jest mi znany,ale ten model liczy ca 4-5 lat i jest chyba raczej rzadko spotykany w Polsce.Czy te gra podobnie jak inne modela Rotela?. Czu nie jest ciut starenki ? Niby to solidny japonczyk ze sredniej polki,ale podobniez daje duzo ciepla- wypalone kondensatory?Nie wiem tez jeszcze.jak z serwisem w Polsce pln-zach.Pozdrawiam.

• Redaktorzy

4-5 lat to niewiele. Suche kondensatory itp. przygody spotyka sie raczej po 10 latach. Nie znam modelu, ale oznaczenie wskazuje, ze to cos z wyzszych, a wiec powinien byc dobry. Moze ktos zetknal sie osobiscie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.