Skocz do zawartości
IGNORED

czy ktoś pomoże w sprawie Celestion F?

jgx

Rekomendowane odpowiedzi

Mam obecnie Polarisy 200 i chce je wymienić na coś mniejszego i lepiej brzmiącego, odradzono mi już Maestro 130 Tonsila więc wybrałem się dziś do salonu audio gościu mi polecał głosniki podłogowe Celestion F20 za 1000 zeta ewentualnie monitorki F18 za 950, po odsłuchach jak dla mnie lepiej grały te monitorki - były bardziej wyraziste na górze niż te podłogowe które były bardziej przytłumione (takie odniosłem wrażenie ale jak już pisałem jestem laikiem w tych sprawach, zresztą niewiem czy to wada czy zaleta po moich dotychczasowych doświadzczeniach z polskimi głośnikami i wzmacniaczami Unitry boję się "szeleszczących" wysokich) basy były super w obydwu (jak dla mnie), ale do rzeczy czy ktoś mógłby napisać coś o tych głośnikach? czy warto za tą kase, czy lepiej coś innego? czy przy nich odczuje poprawe nie tylko wizualną w stosunku do moich Polaris 200? jeśli te Celestiony są ok, to które byście radzili? pokój mam ok. 16m kw. czy podłogówki mają sens w nim, mimo że mają niewielkie głośniki (mniejsze jak te w monitorach)? pytałem go jeszcze o Q1 KEF z wyprzedaży ale kosztują 1400 (zadrogie dla mnie:(

pozdro

Napisz jakie pomieszczenie i z czym mają grać. Moim zdaniem F30 są lepsze od F20 ale dotyczy to raczej basu i średnicy, góra faktycznie jest dośc łagodna. Ale jak miałeś do czynienia z polarisami to musisz przejśc pewien "odwyk" od tej szkoły dźwięku (sycząca góra i koszmarnie dudniący bas przy braku średnicy). Celestiony nie są efekciarskie ale to naprawdę świetne kolumny. U mnie zastąpiły monitory 3 paradigma. Szczególnie zwróc uwage na efekty stereofoniczne, łatwość "znikania" kolumn z pokoju i pełną, ciepłą barwę średnich tonów.

miałem F2 (czyli poprzednią wersję F20), obawiam się że Twój pokój może być trochę za mały ale to zależy ile masz mebli. U mnie w 13m2 nie grały w ogóle, za to w słabo umeblowanych 20m2 - rewelacja (szczególnie że kupiłem je za niecałe 400zł z przesyłką). Nie słuchałem F18 więc nie potrafię o nich nic powiedzieć.

aha zapomniałem dodać że byłem dziś znowu w salonie i akurat był handlowiec od KEFa i przywiózł nowe KEF iQ3 słuchałem i bbbaaaardzo mi się podobały moge je kupić za jakieś 1450 ale to chyba zadużo dla mnie choć zdaje sobie sprawe że są tego warte

pozdro

U mnie stoją jakieś 50 cm od ściany i jest dobrze. Jak możesz ustawic monitory na porządnych podstawkach to chyba byłoby to lepsze rozwiązanie w 16m2. Te F18 wygledają calkiem dobrze, głosnik basowy większy jak w F30, nowa większa kopułka wysokotonowa z aluminium, do niezbyt ostrego wmaczniacza powinny pasować. Basu w 16m2 poiwinno byc w sam raz.

wiadomo ze podstawki pod monitorki byłyby OK ale z kilku względów chciałbym postawić te monitorki na niskich meblach ale niewiem czy to bardzo ujemnie nie wpłynie na jakoś dzwięku? niewiem co sądzą o tym fachowcy, ja niemam zielonego pojęcia?

drąze ten temat ale chciałbym być świadomy czy pisząc że wpłynie ujemnie masz na myśli że tył z br będzie za blisko ściany? a jeśli np. meblę śą głębokie albo stoją daleko od sciany i stojące na nich monitory są np. te 50 cm. od sciany to terz będzie zle? albo jeśi br jest z przodo to terz żle? czyli że pomijająć br samo ustawianie na meblach a nie na podstawkach jest do kitu?

Bedą wpadać w rezonans razem z szawką. Mozesz sprobówać postawić na szafce np. płytki z kamienia (moze być granit lub marmur o grubości przynajmniej 3 cm) a glośniki postawić na płycie na doklejonych gumowych podkładkach. Powinno byc OK. Wazne żebyś nie czuł drgań jak przyłożych ręke do obudowy głośnika (i do szafki też).

ważne też są takie podstawowe sprawy jak :

- kopółki powinny być na wysokości uszu podczas słuchania

- ciężko manewrować ustawieniem mebli, więc ciężko zapewnić odpowiednie ustawienie monitorów na szafkach bo pewnie nie ma prawie żadnego pola manewru

Ale jak pisałeś to jest pokój 16m2 więc pewnie miejsce na podstawki by się znalazło, kwestia chęci ;-) i nie bój się przestawiać mebli ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.