Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór tunera sat.

darek2

Rekomendowane odpowiedzi

Może to nie temat na te forum ale może ktoś się wypowie.Po 3 latach użytkowania siadł mi Datcom (procesor)szukam nowego tunera bo do Pioneera Cyfry nie mam cierpliwości.Tuner musi mieć mozliwość instalacji modułu Aston do odbioru Cyfry oraz obsługiwać napisy nadawane przez cyfrę na filmach,powinien też mieć cyfrowe wyjście dźwięku najlepiej optyczne,podłączony byłby też do projektora więc przydałoby się przynajmniej jakieś S-vhs,znalazłem model tunera Samsunga posiadający wyjścia component - idealne do projektora tylko nie mam zaufania do tej firmy choć tuner przedstawia się ciekawie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - może ktoś mial do czynienia,myślalem też o Fergusonie 8018 lub o Nokii z linuxem na Allegro za 650 zł,tylko myslę że era Nokii już przeminęła.Ostatnio modne są tunery z twardzielem ale w przystepnej cenie jest tylko Ferguson 9000 PVR,lecz ten model nie zbiera dobrych recenzji,chyba że się mylę.Więc może mi ktoś pomoże w wyborze, z góry dzięki za pomoc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/21194-wyb%C3%B3r-tunera-sat/

Witam

Ja przerabiałem ten temat niedawno i od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem Fergusona 7018. Dźwięk mam podpięty analogowo i cyfrowo do Yamahy 740, przyznam brzmi bardzo przyzwiocie. Planuję docelowo puścić sygnał też na projektor. Nie mam nic do Samsungów ale jak to bedzie działało w przyszłości i jak z dostępnością softu do niego?

Jeśli chodzi o tuner z twardzielem to niebawm ma sie pojawić Ferguson 9300 więc cena 9000 z pewnością poleci w dół.

Tu jest opisany ten Samsung może ktoś coś podpowie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam Serdecznie,

Ja również niedawno stałem przed dylematem jaki tuner sat wybrać. Skończyło sie na dbox'ie2 w wydaniu Philipsa, oczywiście wersja z linuxem na pokładzie. Mam wrażenie, że właśnie o tym wspominałeś w kontekście Nokii z linuxem na allegro za 650. Dziwi mnie jednak, że twierdzisz iż era tych tunerów przeminęła. Owszem nie obsługują one MPEG4, Dreambox również podobnie jak wszystkie inne poza piekielnie drogimi zabawkami. Fakt nie można wbudować w niego dysku hdd. Ale nic nie stoi na przeszkodzie aby dbox'a podłączyć skrętką z kartą sieciową komputera i nagrywać bezpośrednio na niego. Dbox daje olbrzymie pole do modyfikacji: emulatory, listy kanałów, aplikacje, gry, sharing, możliwość oglądania divx i mpeg z kompa na TV, możliwośc nagrywania na hdd komputera, dostep do tunera przez telnet, ftp, www. Łatwo integruje się z istniejącą już siecią: współpracuje ze switchami, routerami, bezprzewodowymi punktami dostępowymi, obsługuje dhcp.

Dbox2 w wersji Philipsa ma cyfrowe wyjście optyczne, aby korzystać z karty cyfry+ potrzebujesz multicam bądź programator Phoenix. Multicam łatwiej jest wmontować do Pudełka Philipsa, pod tym względem jest zakup korzystniejszy. Jest to zupełnie inna liga niż jakikolwiek Ferguson.

Pozdrawiam

polecił bym Ci jakiś tuner z linuxem

może nie dbox2 bo to faktycznie już trochę przestarzały sprzęt ale może dreambox dm500/5620

cena niewiele wyższa a fakt gwarancji czy braku potrzeby zabawy z multicam lub phenix są sporym plusem

trzeba jednak poświęcić trochę czasu na naukę obsługi takiego tunera

Nie zgodzę się z kolegą wyżej że "Jest to zupełnie inna liga niż jakikolwiek Ferguson"

Ferguson to może inny typ tunera ale dla Ciebie myslę że może lepsze rozwiazanie bo nie wspominasz o zabawie z alternatywnym oprogramowaniem. Działanie karty Cyfry+ w tunerach ferguson jest jak najbardziej poprawna (poza modelem 8018).

Nie znam tego samsunga ale wygląda ciekawie.

Witam serdecznie

Pozwolę sobie dopisać kilka słów. Faktycznie nie kupi się nowego dbox'a, to sa tunery, które używała niemiecka Premiere i w większości właśnie stamtąd pochodzą. Zgadzam się, że jest to tuner dla lubiących dłubać dlatego ma inny "target". Podtrzymuję jednak tezę, że jest to co najmniej klasa wyżej od Fergusonów. W takich klasyfikacjach trzeba brać pod uwagę kryteria możliwości nawet tych potencjalnych. Tutaj "szkrzynka" jest wyraźnie z przodu.

W porównaniu do Dreambox'ów dbox ma słaby hardware ale na razie przynajmniej identyczne możliwości. Niewykluczone, że się to zmieni. Popraw mnie ogOr jeśli się mylę ale 5620 nie jest już chyba produkowany? Trzeba też uważać, kiedy wstawia się hdd do Dreama bowiem ludzie narzekają na podobno za słabe montowane tam zasilacze.

Ferguson dla kogoś chcącego jedynie włączyć i zapomnieć to bardzo dobry wybór.

nie jest produkowany ale w magazynach jest jeszcze sporo i trochę będą jeszcze ten model sprzedawać

ale jest przecierz bliźniaczy dm500 (mniejszy i powiedziałbym że przez to fajniejszy)

obecnie nowa wersja z nową głowicą jest naprawdę ciekawą propozycją

jeżeli chodzi o możliwości alternatywnego oprogramowania to napewno tuner na linuxie będzie lepszy od fergusona i inych ale jeżeli chodzi o szybkość działania i stabilność to w przypadku dbox2 nie jest to normą

nawet model tego samego producenta potrafi robić psikusy

no i polecić tuner dbox2 jako tuner do karty cyfry to trochę nie tak

jednak za dużo zabawy jak dla początkującego używkownika

Ukryta Zawartość

Mam mozliwość do kupienia za 550 zł (cena nowego 1100zł)czy jest sens inwestowania w ten tuner,jak wygląda

współpraca z modułem Aston - jestem abonentem Cyfry i jak obsługa polskich znaków,czy jest możliwość

wywołania telegazety z pilota tunera.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu jest ciekawszy widok

Ukryta Zawartość

Tu jest mały opis:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

....Panowie, prosze o poradę :)

Jaki wybrac tuner DVB - by miał sterowanie do nagrywarki DVD (po eurozłączu - tak w opisie jest).

(moze mają wszystkie, ale nie wiem).

Chodzi mi o to, że nagrywarka (Pioneer DVR-520) ma możliwość automatycznego nagrywania (obojętnie, czy na DVD, czy HDD) , gdy otrzyma sygnal z : Set-Top-Boxów, czy Tunerow Satelitarnych (lub specjalny sygnał z Pioneera - ale to na innym złączu).

Kusi mnie kupno tunera (na pewno lepsza jakosc niż z kablowki) ale taka funkcja jest obowiazkowa!!!!!!.

Proszę o informacje !!!!! :)))))))

(nie gniewac się ,ale sprawa troche się wyjaśnila....)

Szukam odbiornika DVB CI do ok 1000zł , który:

1. ma programator czasowy (sam się właczy i wył. na zaprogramowanej stacji danej stacji) - najlepiej EPG

2. wyjście RGB (miniumum) i oczywiście , cyfrowe dźwięku

3. b.dobrą jakość obrazu

4. funkcje dodatkowe (zegar na panelu..., EPG mile widziane itp).

5. (możliwości jakiś upgradów , czy rozbudowy...)

Ps - okazuje się, że przy że moja nagrywarka DVD z HDD mam mozliwośc automatycznego nagrywania nawet w momencie pojawienia się sygnalu na wejściu.

Dołóż jeszcze 300zł i możesz sobie kupić Dreamboxa 7000 ewtl 7020, który posiada wszystkie wymienione przez Ciebie cechy.

Odbiornik posiada 1xCI i 2 sloty na kartę, które obsłużą kartę C+ bez dodatkowego modułu.

Dodatkowo zożesz zamontować do niego HDD i nagrywarka DVD nie będzie Ci potrzebna.

O możliwościach upgrade nie będę wspominał, bo to temat rzeka

• 11 miesięcy później...

Witam stoje przed wyborem Zestawu satelitarnego i nie wiem od czego zaczać, moje oczekiwania nie są wygórowane , przedewszystkim chodzi o niską cenę , ale chciałbym żeby można było podłaczyć do Tunera 2 telewizory na których można by było oglądać 2 różne kanały telewizyjne. Cena takiego zestawu żeby nie przekraczała 300-320zł [Tuner cyfrowy+ kąpletny talerz]

Jaki zestaw polecacie, ?

Pozdrawiam

-> Djeight

"kąpletny" pisze sie inaczej, ze o "przedewszystkim" juz nie wspomne.

"kąpletny" po prostu zabija. Wiem, ze to nie dyktando ale starajmy sie nie tworzyc takich kwiatkow.

Pozdrawiam

Dzięki za porady , wezmę sobię to napewno do serca , ale czy mógł byś pomóc mi w temacie, czli kupna kompletnego zestawu SaT z możliwością podłaczenia 2 telewizorów i odbierających w tym samym czasie różne kanały telewizyjne??

hmmm... nie jestem znawcą, ale , o ile sie nie mylę, nie można rozdzielić z takiego tunera sygnału, żeby na dwóch TV był inny program. Pewnie musiałyby być dwie głowice, czyli coś w rodzaju dwóch tunerów w jednym pudełku. Wiem, że tunery do komputera (np. Skystar2) dają możliwość ( za pomocą niektórych programów) wyświetlania dwóch różnych kanałów na jednym ekranie ale tylko pod warunkiem, że programy te nadają z tego samego transpondera. Chyba najlepiej nabyć dwa tańsze tunery i z jednej czaszy pociągnąć dwa przewody... może ktoś wie więcej albo ma inne pomysły?

mam od 8 mc samsunga. Zastapiłem nim prawie nowego ferguusona 7...cos tam. W domu rozbudowany system na którym sie nie znam. Dzwiek przez optyk do amplitunera znacznie lepszy. Obraz przez komponent do Optomy 79- o niebo lepszy. Niestety z racji skomplikowanej instalacji (kilka obiorników i zastosowanie do orginalnej karty cyfry jakiegoś split....czegoś czasem się zawiesza- jak już chodzi to jest ok- ale czasem 2-3 minuty trzeba włączać i wyłaczać. Generalnie nie znalazlem lepszego na rynku- jakość obrazu po komponencie

ja chyba poczekam na DreamBoxa 8000, tylko pewnie na początku bedzie zabijał ceną(mówi się o cenie coś koło 3000), ale możliwości i wyposażenie poprostu miodzio(hdtv, component, hdmi, ethernet.... )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.