Skocz do zawartości
IGNORED

Nakładanie wosku na fornir

banan.13

Rekomendowane odpowiedzi

Mam krótkie i proste pytanie, które nie powinno sprawić kłopotu komuś, kto coś takiego kiedykolwiek wykonywał. Pytanie dotyczy metody nanoszenia wosku naturalnego na oklejone fornirem powierzchnię. Chciałbym się dowiedzieć jak to się robi i czy jest to trudne. Jeśli znalazłby się ktoś, kto robił coś podobnego i chciałby się podzielić ze mną swoja wiedzą byłbym zobowiązany. Konkretnie interesuje mnie przygotowanie powierzchni pod wosk, metoda nanoszenia wosku, metoda polerowania. Z tego, co wiem wosk w płynie kosztuje jakieś 70 zł, więc to trochę dużo, aby się uczyć na nim najpierw chciałbym posiąść wiedzę teoretyczną. Z góry dziękuje

https://www.audiostereo.pl/topic/21171-nak%C5%82adanie-wosku-na-fornir/

Nic trudnego, nie ma się czego bać.

Wosk nakłada się banalnie - na szmatkę, i na drewno. Wcieramy, wcieramy, wcieramy. Żadna filozofia. W porównaniu z bezbarwnym lakierem wodnym nieco przyciemnia powierzchnię i zmiękcza kontrasty słojów. Cholera co prawda wie, czy kupiona przeze mnie "pasta woskowa - sekret stolarza artystycznego" (nie śmiać się, tak się toto nazywa) to wosk naturalny, czy też pochodzący od sztucznych pszczół, ale... wosk.

Fornir musi być gładki (wyszlifowany) i suchy. Jeśli ma ubytki, był już czymś traktowany, ma wżarty, stary brud itp. trzeba wcześniej pomachać nieco rękami - instrukcja powinna być na opakowaniu ;-p

Powierzchnię woskowaną należy co jakiś czas odswieżyć (czyli nawoskować co rok czy kilka lat), nie wolno jej ponoć traktować wodą. Z tego drugiego powodu sam zrezygnowałem z woskowania aktualnie fornirowanego mebla - położę jednak lakier.

Zastosuj olej z woskiem Thomsit PP90 Henkla. Kupisz u parkieciarzy, lub w internecie. Nakładasz na fornir przygotowany jak pod lakier gąbką lub pędzlem, czekasz pół godziny i froterujesz ściereczką do oleju lub normalną bawełnianą ścierką. Czekasz min 12 godzin i powtarzasz operację. Wyostrzy Ci słoje drewna i będzie matowy a w dotyku miły. Szczególnie fajnie wychodzą egzotyki i dąb. Jedna rzecz , nie można stosować bejc do kolorowania drewna bo zamkniesz pory w drewnie i będzie kicha.

Pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.