Skocz do zawartości
IGNORED

Thorens TD-160, TD-165 czy warto?

b

Rekomendowane odpowiedzi

• 7 miesięcy później...
Dlaczego nie porównywać ? To i to gramofon. Ja przesiadłem się z Thorensa 160 na Garrarda 401 - różnica jest ogromna. Za napęd dałem mniej niż 2000 z wysyłką.

no właśnie cholernie mnie to ciekawi.

Mam 160 i kiedyś planowałem zmiane na garrarda 401

jest w ten chwili na sprzedaż

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Garrarda...Brac z zamknietymi oczami -)

no właśnie nie pierwszy raz to słysze.

Co to tam takiego jest co nadaje ton wartość tego gramiaka.

pomijając ramie SME.

ah

To też trochę zależy czego oczekujesz.Zamiana na Garrarda dała muzyce ogromnego "kopa". Gra energiczniej, żywo. Jest więcej problemów z odsprzęgnięciem drgań wywoływanych przez silnik. Więc w porównaniu z paskowcem zawsze będzie głośniejsze tło. Oczywiście bez przesady. Natomiast kontrola i "energetyczność" bez porównania. Nie sądziłem że zmiana napędu powoduje tak ogromną różnicę w brzmieniu. To naprawdę zupełnie inne granie. Kupując Garrarda musisz się niestety liczyć z jego odnowieniem. Można to zrobić samemu. Jest sporo na ten temat w sieci. Mimo że nie jestem "mechanikiem - jubilerem" dałem radę. Można też kupić profesjonalnie odnowionego - jest drożej ale mniej stresująco.

Generalnie polecam Garrarda.

Tu masz taniej :

Ukryta Zawartość

bez ramienia jeszcze taniej :

Ukryta Zawartość

A tu jedni z tych co prowadzą renowacje, ale tanio nie będzie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To też trochę zależy czego oczekujesz.Zamiana na Garrarda dała muzyce ogromnego "kopa". Gra energiczniej, żywo. Jest więcej problemów z odsprzęgnięciem drgań wywoływanych przez silnik. Więc w porównaniu z paskowcem zawsze będzie głośniejsze tło. Oczywiście bez przesady. Natomiast kontrola i "energetyczność" bez porównania. Nie sądziłem że zmiana napędu powoduje tak ogromną różnicę w brzmieniu. To naprawdę zupełnie inne granie. Kupując Garrarda musisz się niestety liczyć z jego odnowieniem. Można to zrobić samemu. Jest sporo na ten temat w sieci. Mimo że nie jestem "mechanikiem - jubilerem" dałem radę. Można też kupić profesjonalnie odnowionego - jest drożej ale mniej stresująco.

Generalnie polecam Garrarda.

no to pięknie

W TD 160 sygnal przechodzi bezpośrednio z wkładki przez ramię do preampa i nie napotyka na żadne blaszki, płytki, kondensatory.

Pewnie w Garrard 401 jest to samo.

I zmiana napędu to to jest główny atut tutaj??

W TD 160 największą zaletą było oddzielenie silnika od reszty...

Co w takim razie z częściami do Garrarda, podzespołami?

No dobra, bez ramienia ok. ale co musze w takim razie cała plinte skonstruować, ramie dokupić, wyważyć skalibrować przeprowadzić kable z wkładki do pre i wsio>?

jasny gwint co to za napęd? lol

Garrard 401 (tak jak 301) był sprzedawany jako sam napęd bez plinty bez ramienia. Generalnie najlepiej plinte zrobić we własnym zakresie. Polecam poszukać w sieci. Jest parę różnych koncepcji.

Ramię kupujesz osobno. Tu masz zaletę własnej plinty bo możesz sobie wybrać dowolne ramię dowolnego producenta dowolnej długości. Możesz zastosować jednocześnie kilka ramion (2, 3 ).

W garrardzie silnik wisi na sprężynach, ale po pierwsze przekazuje obroty na talerz za pośrednictwem gumowego kółka a po drugie moc silnika Thorensa to 2.5W w Garrardzie 16. To robi różnicę. Zarówno w sensie pozytywnym jak i w problemach z wyciszeniem jego pracy. Części - najczęściej wymieniane kupisz tu:

Ukryta Zawartość

Reszta to rozbiórka, czyszczenie, smarowanie, składanie.

Porady do znalezienia w sieci.

Da się

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.